Προγεννητική θρέψη: Ο πυλώνας της μετέπειτα υγείας του ανθρώπου.

Ξεγνοιασιά

Όταν έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί, την Σελένα, έκανα αγροτικό στην Λειβαδιά. Ήταν έκπληξη αν και δεν ήταν, εφόσον δεν παίρναμε προφυλάξεις με τον Σωτήρη. Μια περίοδος ξεγνοιασιάς κατά την οποία αν και δούλευα και εφημέρευα πολύ, έπινα αλκοόλ 3 φορές την εβδομάδα, γιατί βγαίναμε έξω στην Λειβαδιά ολοι οι αγροτικοί μαζι και γινόταν χαμός. Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις έμαθα ότι είμαι εγκυος είναι να πιώ ένα τελευταίο gin tonic, ξέροντας ότι δεν θα επινα αλκοόλ ξανά για 9 μήνες συν όσους θα θήλαζα. ήθελα τουλάχιστον 9 συν 12 μηνες= κοντά δύο χρόνια! Το δεύτερο πράγμα που έκανα ήταν να πάω να αγοράσω καρότα. Σοφό, γιατί τότε δεν με είχε τσιμπήσει το μικρόβιο της προληπτικής διατροφής ακόμη. Παρόλαυτά ήξερα ότι θα έπρεπε να αντισταθμίσω το αλκοόλ που έπινα τους προηγούμενους μήνες γιατί ήδη, είχα αποκτήσει μητρική συνείδηση. Η βιταμίνη Α από τα καρότα ήταν ότι χρειαζόμουν για την αποκατάσταση της ‘ζημιάς’.

Είναι πραγματικά αξιέπαινο το τι τραβάει μια γυναίκα για να φέρει ένα υγιές παιδί στον κόσμο αυτό! Εννοείται ότι κάπνιζα επίσης, και το έκοψα μαχαίρι, γιατί απλά το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη είναι εγκληματική ενέργεια προς το βρέφος και οτιδήποτε άλλο δικαιολογεί απλά την ανικανότητα μας να αναλάβουμε ευθύνες. (Έξαλλη)

Εγκυμοσύνη

Το μωρό σου εφόσον είσαι έγκυος, ζει, υπάρχει, σκέφτεται και συναισθάνεται. Δεν γεννιόμαστε ‘tabula rasa’. Η αρχή της ζωής, είναι η ενδομήτρια ζωή, κατά την οποία διαμορφώνεται καθετί που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Κάθε θρεπτικό συστατικό έχει δύναμη, προληπτική αξία και τεράστια δυναμικότητα.

Μιλάμε για  τον υπερτατο ορισμό ενός momentum. ένα momentum καταπληκτικά σημαντικό!

Τα ωάρια σου, ένα απο τα οποία σχημάτισε το 50% του ανθρώπου αυτού που κουβαλάς τα έφτιαξες και εσύ στην δική σου ενδομήτρια ζωή, έμειναν ανενεργά στις ωοθήκες σου, και μετέπειτα στην εφηβεία, κάθε μήνα σου δινόταν η ευκαιρία να γονιμοποιήσεις και ένα. Εφτά εκατομμύρια έφτιαξες όταν ήσουν αγέννητη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της μητέρας σου, απο τα οποία μόλις 1-2 εκατομμύρια μένουν στην γέννησή σου. Αυτά τα κύτταρα κοιμούνται και για αυτό δεν μπορούν να εφαρμόσουν διαδικασίες επιδιόρθωσης του γενετικού τους υλικού. Γιαυτό και ο χρόνος χτυπάει αντίστροφα. Μόνο 300.000 περίπου από τα οοκύτταρα μας, φτάνουν στην εφηβεία και από αυτά, μόνο 400 θα μπούν στον κύκλο της περιόδου κάθε μηνα.

Ο πατέρας του παιδιού σου αντίθετα, παράγει σπερματοζωάρια για πρώτη φορά στην εφηβεία και από κει και πέρα ακατάπαυστα και αδιαλλείπτως! 200-300 εκατομμύρια κάθε μέρα μέχρι το τέλος! Η διάρκεια ωρίμανσης ενός σπερματοζωαρίου είναι 3 μήνες περίπου στα γεννητικά όργανα. H ενεργοποίησή τους όμως γίνεται μέσα σου! Το κολπικό περιβάλλον πρέπει να αποδειχθεί φιλόξενο για να καταφέρουν τα κακόμοιρα σπερματοζωαράκια να επιβιώσουν.

Άρα, έχει σημασία η προ σύλληψης τρόπος ζωής μου ή όχι?

Μαντέψτε. Έχει! Φυσικά και έχει! Το DNA κάθε κυττάρου του σώματός μας υπόκειται σε αλλοιώσεις καθημερινές, πλήρως συνυφασμένες με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αλλάζει μαζί μας.  Ειδικά λοιπόν για τον άντρα, το τρίμηνο πριν την σύλληψη έχει σημαντική προληπτική δυναμικότητα, καθώς καθορίζει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων που θα γονιμοποιήσουν το ωάριο της γυναίκας σε τρεις μήνες! Αντίθετα, η γυναίκα φέρει ήδη σχηματισμένα ωάρια όμως, το βάρος της γυναίκας πριν την σύλληψη και οι διατροφικές της συνήθειες είναι εξίσου σημαντικές για την κυοφορία αυτού του νέου ανθρώπου.

Ότι σου έδωσε λοιπόν σου έδωσε ο αγαπημένος σου, τώρα είναι η δική σου σειρά.

Προγεννητική θρέψη

Οι διατροφικές σου συνήθειες τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο. Ξεκινάμε από το βασικότερο. Πόσα κιλά είσαι? Το ΒΜΙ σου έχει σημασία για να δεις ποια είναι η ιδανική πρόσληψη κιλών για σένα. Το βάρος της μητέρας καθορίζει επιπλοκές στην ίδια αλλά ΚΑΙ στο μωρό της. Προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτη κύησης και προεκλαμψία, όλα καθορίζονται από την διατροφή.

BMI                                                    Recommended weight gain (kg)
Underweight (less than 19.8)                         12.5 – 18
Healthy weight (19.8 – 26)                             11.5 – 16
Overweight (26.0 – 29.0)                                   7 – 11.5
Obese (more than 29.0)                                  6.0 – 8.0

*BMI = weight (kg)/height (m2)

Το βάρος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, αντικατοπτρίζει το βάρος του παιδιού!

Σε αυτό το Link μπορείς να υπολογίσεις τώρα την ιδανική πρόσληψη βάρους για την εγκυμοσύνη σου.

To σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν χρειάζεται να πάρεις καν βάρος, στο δεύτερο όμως πρέπει να πάρεις βάρος και μάλιστα το περισσότερο από τα άλλα δύο, και στο τρίτο τρίμηνο η πρόσληψη πρέπει να μειωθεί σε έως 4 κιλά.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τι χρειάζεσαι σε κάθε τρίμηνο.

Πρώτο τρίμηνο- ΦΑΕ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΟΥ

Τώρα μετράει η ποιότητα! Ξέχασε τα junk food, κόψε τις κακές σου συνήθειες και πήγαινε να βρεις μανάβη. Αυτός είναι ο ανθρωπός σου! Χρειάζεσαι ένα βουνό βιταμίνες, ΟΧΙ από συμπληρώματα- ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ το φαγητό σου. Όχι απλά αξίζει, είναι υψίστης σημασίας! Δημιουργείς ένα ανθρωπάκι, σχηματίζεις τα όργανά του, που θα κουβαλάει όλη του την ενήλικη ζωή και οι συνθήκες κυτταρικής δημιουργίας σε αυτό το επίπεδο, ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΗ. Το γενετικό σου υλικό μαζί με του άντρα σου συνδιάζονται υπο συνθήκες μαγικές για αυτό το σύμπαν και δημιουργούν έναν τρίτο ξεχωριστό ον με συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες εξέλιξης. Μπορείς να βελτιώσεις ή να επιβαρύνεις το εμβρυικό, βρεφικό, παιδικό αλλά και ενήλικο μέλλον του. Και όλα αυτά τώρα! No pressure.

Χρειάζεσαι:

Βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β6, Β12, C, D, E, K, νιασίνη(B3).

Όλα από την διατροφή σου με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψάρια. Δεν συστήνεται η πρόσληψη συμπλήρωσης για καμία από αυτές. Η πρόσληψη επαρκεί εφόσον γίνεται με την διατροφή.

Φυλλικό οξύ και Σίδηρος.

Το φυλλικό οξύ όπως ήδη μάλλον εχεις ακούσει είναι υψίστης σημασίας. Γιατί απλά χρησιμοποιείται για την παραγωγή DNA και ερυθροκυττάρων. Η έλλειψη αυτου επιφέρει ανωμαλίες στον νευρικό σωλήνα. Για αυτόν τον λόγο συνίσταται η αναπλήρωση φυλλικού οξέως κατά την εγκυμονύνη πάντα με τις οδηγίες του γυναικολόγου σας. Ο Σίδηρος είναι πλήρως απαραίτητος για την εξέλιξη του εμβρύου, καθώς οι ανάγκες του κατά την εγκυμοσύνη διπλασιάζονται. Γιαυτό  και συνίσταται αναπλήρωση κατά την εγκυμοσύνη.

Δευτερο Τρίμηνο – ΦΑΕ ΟΣΟ ΘΕΣ ΟΜΩΣ ΥΓΙΕΙΝΑ!

Εδώ χαλαρώνεις ένα τσικ όμως, όχι πολύ, γιατί μπορείς και πρέπει να πάρεις βάρος! Η αύξηση της τροφής σου πρέπει να είναι καθολικά κατανεμημένη σε όλες τις διατροφικές ομάδες. Συγκεκριμένα ημερησίως χρειάζεσαι 50 % των θρεπτικών σου συστατικών να είναι υδατάνθρακες, 30 % πρωτεΐνη και 20 % λιπαρά. Μην κολλάς στις θερμίδες! Απλά απόλαυσε μια δίαιτα πολύχρωμη με ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, φυτικών ινών, ξηρών καρπών, και θα είσαι η καλύτερη version του εαυτού σου ever!

Προς θεού, τώρα δεν κάνουμε δίαιτα. Η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών είναι επικίνδυνη για το μωρό σου.

Ασβέστιο

Τώρα το μωράκι σου μετα την πλήρη διαμόρφωση των οργάνων του κατά το πρώτο τρίμηνο, αρχίζει να μεγαλώνει και να τελειοποιεί τις λειτουργείες τους. Χρειάζεσαι ασβέστιο για την οστική ανάπτυξη. Λόγω υποστήριξης της διατροφής χωρίς γαλακτοκομικά θα αναφέρω τις φυτικές πηγές ασβεστίου και για περισσότερο διάβασμα σε παραπέμπω στο εν λόγω Ζωικές και φυτικές πηγές ασβεστίου . Αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας συνιστά την συμπλήρωση ασβεστίου με σκεύασμα μόνο σε μητέρες με κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης ή σε συνθήκες χαμηλής πρόσληψης με την διατροφή (υπανάπτυκτες χώρες). Η διατροφή μας λοιπόν μπορεί να μας κάνει περήφανους, αρκεί να της δώσουμε την ευκαιρία.

Παπαρουνόσπορος, ο βασιλιάς του ασβεστίου, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα και ο λιναρόπσορος είναι πολύ καλές φυτικές πηγές ασβεστίου καθώς και το μπρόκολο, το κάλε, το τόφου, ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, τα μαύρα φασόλια. Και πάλι το μυστικό είναι η ποικιλία.

Όχι συνέχεια junk food!!

Εχω ακούσει με τρόμο μητέρες να περηφανεύονται για το ότι τρώγανε πίτσα κάθε μέρα στην εγκυμοσύνη τους και δεν έπαθαν τα παιδιά τους τίποτα. Μα περίμενε, λίγο, τώρα ξέρουμε ότι οι επιπτώσεις της κακής εμβρυικής διατροφής, μας ακολουθούν για πάντα. Το μωρό σου είναι υγιέστατο, όμως η αυξημένη πρόσληψη νατρίου και λιπαρών που περιέχεται σε πληθώρα στα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγεί σε παρόμοιες προτιμήσεις από το παιδί στο μέλλον, αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και εκδήλωση αλλεργιών.

Ψάρια

Οσο και να θέλουν να μας φοβήσουν για τα επίπεδα υδραργύρου στα ψάρια, υποστηρίζοντας ότι το ψάρι πρέπει λαμβάνεται μέχρι 2 φορές την εβδομάδα, εμείς ξέρουμε καλύτερα. Βιώσιμη αλιεία. Αυτή είναι η λύση. Δηλαδη η επιλογή ψαριού με πιστοποίηση περιοχής αλίευσης και τρόπου ψαρέματος συμβατού με την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος από το οποίο προήλθε. Προτιμάμε λοιπόν ψάρια άγρια, ΟΧΙ ιχθυοτροφείου, από τον Ειρηνικό ωκεανό, όπως της Αλάσκας. Ψάχνουμε το μπλέ σήμα MSC πάνω στην συσκευασία για την βιώσιμη πιστοποίηση και μπορούμε έτσι να καταναλώνουμε βιώσιμα καυαρά και θρεπτικά ψάρια, πάνω από 2 φορές την εβδομάδα!

Το ψάρι, είπαμε ότι είναι μια υπερτροφή για την εγκυμοσύνη. Μάλιστα χαμηλή πρόσληψη ψαριών, και ωμεγα 3 λιπαρών οδηγεί σε εκδήλωση κατάθλιψης. Αντίθετα η επαρκής πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών προλαμβάνει την εκδήλωση άσθματος κατά 30 % !!!

 

Τρίτο τρίμηνο – ΦΑΕ ΕΞΥΠΝΑ

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι απαραίτητο θρεπικό συστατικό της διατροφής η οποία μπορεί να το προσφέρει εξολοκλήρου. Χρειάζεται για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες ελέγχουν την εγκεφαλική αναπυξη του μωρού σου και την ομαλή ανάπτυη της σπονδυλικής του στήλης. Δεν χρειάζεται αναπλήρωση. Θα πρέπει να δωθεί όμως ύψιστη σημασία στην εξασφάλισή του με την διατροφή καθότι η έλλειψή του προκαλεί κρετινισμό, και διαταραχές εγκεφαλικής ανάπτυξης. Η συνιστώμενη ανάγκη πρόσληψης είναι 50 % αύξηση κατά το τρίτο τρίμηνο.

Οι πηγές ιωδίου με την διατροφή είναι με φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας.

Φύκια  (kombu kelp, wakame, nori)

Μπακαλιάρος

Γαλακτοκομικά:  Γάλα,γιαούρτι, τυρί cottage

Ιωδιούχο αλάτι

Γαρίδες

Τόνος

Αυγά

Ψάρια!

Ισχύει το ίδιο με το δεύτερο τρίμηνο! Φάτε μάνες ψάρια!

Πάμε τώρα να δούμε τι να μην τρως.

(Επειδή σε όλες μας κατά βάθος μας αρέσουν οι απαγορεύσεις!)

Ωμό κρέας, ψάρι, αυγά

Αλλαντικά λόγω κινδύνου επιμόλυνσης με Listeria

Όχι ψάρια υψηλά σε υδράργυρο όπως ξιφία, καρχαρία, στρείδια

Όχι μαλακά τυριά και γενικά μη παστεριωμένα (Κόψτε τα τελείως να ηρεμήσουμε )

Όχι καφές και αλκοόλ

Τελείως αυθόρμητα τώρα όμως που σκέφτομαι και γω αυτά που γράφω, τα οποία είναι επιστημονικές συστάσεις και σε καμία περίπτωση προσωπική άποψη, βρίσκομαι να συνειδητοποιώ πως ο σιγκανισμός είναι αυτή η διατροφή που περιγράφω! Τυχαίο? Δεν νομίζω…

Να κλείσω το κεφάλαιο εγκυμοσύνη όμως με μια αυτονόητη παρατήρηση:

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗ!!!

Γιαυτό, μην σου συμπεριφέρεσαι και ΚΥΡΙΩΣ μην αφήσεις να σου συμπεριφέρονται ως άρρωστη. Αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου είναι κατι εντελώς αναμενόμενο, κατι για το οποίο το σώμα σου έχει προγραμματιστεί να φέρει εις πέρας από πριν γεννηθείς, και άρα, το σώμα σου ξέρει καλύτερα από όλους, τι χρειάζεται και τι απλά είναι περιττό.

Αγάπησε τις αλλαγές στο σώμα σου, γυμνάσου, συνέχισε τις ιδιες ασχολίες που είχες και πριν, μην περιορίζεσαι, μην δικαιολογείς στον εαυτό σου πράγματα που πριν δεν θα δικαιολογούσες! Να σε προσέχεις φυσικά, αλλά να μην ξεχνάς εσένα, γιατί αυτό που μας πιάνει όλες, είναι η εντύπωση ότι είμαστε μόνο η μήτρα του μωρού μας, και όχι η Αντζελα, η Μαρία, η Γεωργία, που είμαστε! Η εγκυμοσύνη είναι μια φανταστική περίοδος, που νοσταλγώ πραγματικά! Όλα αποκτούν νόημα, το σύμπαν μπαίνει στην δική σου τροχιά και μένεις αφωνη να αναρωτιέσαι πως στο καλό αυτό το μωρό , που είναι τόσο τέλεια σχεδιασμένο μεγαλώνει χωρίς να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να αναπνέεις! Πραγματικά, μαγικό.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Άκου τώρα φάση. Το σώμα σου βρίσκεται στο ιδανικότερο momentum όλου του σύμπαντος.

Το μυαλό σου ζαβαίνεται. Γιατί δεν το χρειάζεσαι. Το στομάχι σου αναλαμβάνει. Θες να φας ότι κινείται. Το μωρό σου σε κρατάει ξύπνια το 98,7 % της ημέρας. Όχι τυχαία. Ξέρει ότι αυτή είναι η σημαντικότερη αποστολή της ανθρωπότητας και η στιγμή σου ανήκει. Καλείσαι να μεγαλώσεις ένα νεογέννητο βρέφος με το γάλα που παράγει το στήθος σου. Τι κάνεις; Θηλάζεις.

Γιατί είσαι αρχηγός. Είσαι μια μικρή θεά. Είσαι ένα πλάσμα με μαγικές ικανότητες. Δυνατότητες που ξεπερνούν αυτές κάθε ανθρώπου που έζησε ποτέ. Μπορείς να μεγαλώσεις ένα νεογέννητο βρέφος με το γάλα που παράγει το στήθος σου. Τι κάνεις λοιπόν; Θηλάζεις.

Γιατί είναι επιλογή ο θηλασμός; Δεν θα το καταλάβω ποτέ. Δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί ενώ ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και την συνέχιση αυτού εως τα 2 έτη, επιτρέπει την κυκλοφορία παραγώγων γάλακτος από αγελάδες…Φαντάζει επιστημονική φαντασία, κι όμως συμβαίνει γύρω μας. Ποια μητέρα, και θα είμαι κάθετη σε αυτό, ποια μητέρα, ενώ δύναται, χωρίς να φέρει κάποιο ιατρικό ή ψυχολογικό λόγο για να μην θηλάσει, ποια μητέρα, χωρίς αντένδειξη, επιτρέπει στον εαυτό της να μην το κάνει και ταυτόχρονα επιτρέπει σε μια αγελάδα, να θρέψει το μωρό της.

Πως αντέχεις να ετοιμάζεις γάλα στο μωρό σου που κάθε του κυτταρο σου ανήκει γιατί εσύ το έπλασες, πως γίνεται να του αλλοιώνεις την τελειότητά του, με την χορήγηση γάλακτος σε σκόνη από μια αγελάδα; Δεν υποτιμώ τις αγελάδες, ίσα ίσα, τις θεωρώ πανέξυπνα, τρυφερά ζώα με αυξημένη μητρική συνείδηση. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν προορίζεται το γάλα τους να μεγαλώσει άνθρωπο. Το γάλα τους προορίζεται να μεγαλώσει αγελάδα.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΤΑ ΙΔΙΑ.

Και δεν μιλώ για μάρκες. Μιλάω για γενετική ιδιοσυστασία. Για προφίλ θρεπτικών συστατικών. Για ορμονικό προφίλ. Για δυναμικότητα του είδους.

Το υπέρτατο δώρο μιας μητέρας στο παιδί της, το μητρικό γάλα, είναι σοφά σχεδιασμένο να αποτελεί την καλύτερη τροφή που μπορεί να λάβει ο άνθρωπος. ΚΑΜΙΑ άλλη εκδοχή δεν θα έπρεπε να υπάρχει, εφόσον η μητέρα δύναται να θηλάσει.

Τα οφέλη του θηλασμού είναι όχι μόνο τα αυτονόητα.

Τα οφέλη του θηλασμού ξεπερνούν  κάθε προσδοκία.

Οφέλη θηλασμού για το βρέφος

Άμεσα διαθέσιμο, μη επεξεργασμένο, αγνό, ιδανικό για το είδος του ανθρώπου, χωρίς ορμονικές αλλοιώσεις, χωρίς αντιβιοτικά, χωρίς ζωικές ορμόνες, άριστη αναλογία πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών για να μεγαλώσει ανθρώπινο εγκέφαλο και όχι αγελαδινό ή κατσικίσιο.

Προλαμβάνει την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη τυπου 1 και 2, την υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, την λευχαιμία, το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου,το άσθμα, αλλεργίες, αλλά ιδίως, τα βρέφη που δεν θηλάζουν έχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων τον πρώτο χρόνο ζωής. Καθότι με τον θηλασμό η μητέρα προσφέρει ανοσοποίηση στο μωρό της μέσω των δικών της αντισωμάτων τα οποία περνούν στο μητρικό γάλα. Αυτος είναι και ο λόγος που μία μητέρα ακομη και αν έχει πυρετό δεν υπάρχει κανένας λόγος θα μην θηλάζει, ΙΣΑ ΙΣΑ, ΠΡΕΠΕΙ, να θηλάσει για να προστατεύσει το μωρό της προσφέροντάς του τα δικά της αντισώματα. Οι ολιγοσακχαρίτες του μητρικού γάλακτος εμποδίζουν την προσκόληση αναπνευστικών παθογόνων όπως ο αιμόφιλος και ο πνευμονιόκοκκος, ενώ οι γλυκοπρωτείνες του μητρικού γάλακτος προστατεύουν από εντερικά παθογόνα όπως Escerischia Coli και Rotavirus. Τρομακτικό είναι ότι ο κίνδυνος για ωτίτιδα τον πρώτο χρόνο ζωής σε βρέφη που δεν θηλάζουν είναι διπλάσιος από τον ανάλογο κίνδυνο σε βρέφη που θηλάζουν πάνω από 3 μήνες.

Οφέλη θηλασμού για την μητέρα

Το μητρικό γάλα είναι φθηνό, άμεσα διαθέσιμο, βοηθά στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, δεν υπόκειται εξωτερικές αλλοιώσεις από το περιβάλλον σε σχέση με τις σκόνες, δεν χρειάζεται ετοιμασία. Πολύ σημαντικά όλα αυτά για την ξεκούραση της μητέρας, όμως ένα προληπτικό όφελος για την μητέρα, ξεπερνά κάθε άλλο. Ο θηλασμός προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού. Δηλαδή όσο πιο πολύ θηλάσει μια γυναίκα, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να νοσήσει από το νούμερο ένα πιο θανατηφόρο καρκίνο του γυναικείου φύλου.

Υπάρχει ένας μόνο τρόπος να εξασφαλιστεί ο θηλασμός και αυτός είναι ο ελεύθερος θηλασμός, κατ’ επίκληση του βρέφους. Δηλαδή όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό σου, τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγεις. Παρόλαυτά, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την διασφάλιση της ποιότητάς του.

Στην διάρκεια του θηλασμού πρέπει να τρως όσο πιο αγνά και με περισσότερη ποικιλία γίνεται!
Φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, φυτικές ίνες και ψάρι πρέπει να είναι το μότο σου!
Επίσης χρειάζεσαι, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D, C, και φυλλικό οξύ.

Φυτικές πηγές σιδήρου:

‘Οσπρια, φρούτα, σπόροι, ξηροί καρποί, πουρές ντομάτας, πατάτες με την φλούδα, μολάσσα

 Πρόληψη και αντιμετώπιση υποβιταμίνωσης D

Yπάρχουν τρεις τρόποι λήψης βιταμίνης D.
1. Η σύνθεσή της στο σώμα μας μέσω της ενεργοποίησης από τις ακτίνες UVB του ήλιου.
2. Η βρώση της μέσω των τροφών. H βιταμίνη D3 βρίσκεται μόνο σε ζωικής προέλευσης τροφές. Φυτική πηγή D3, αν και σχετικά φτωχή, είναι μόνο τα μανιτάρια που συνθέτουν όπως στον άνθρωπο βιταμινη D από την ηλιιακή ακτινοβολία.
3. Τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D από το εμπόριο:
Δημητριακά, βρώμη, γάλα σόγιας και αμυγδάλου, χυμός πορτοκάλι.
Θα πρέπει να εξασφαλίσεις τακτική εκθεση στον ήλιο, με εκτεθειμένα άκρα για τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινά, ενώ από τον Οκτώβριο, όταν δεν επαρκεί η ηλιακή ακτινοβολία, καλό θα ήταν να κάνεις μία εξέταση βιταμίνης D.

Φυτικές πηγές ασβεστίου

Με βέλτιστη απορροφησιμότητα >50 % :κάλε, μπρόκολο, κουνουπίδι, σόγια, τόφου
Ξηροί καρποί : παπαρουνόσπορος, σουσάμι, ταχίνι, αμύγδαλα, λιναρόσπορος
Φυτικό γάλα :σόγιας, ρυζιού
Οσπρια :μαύρα φασόλια, άσπρα φασόλια, ρεβύθια
Πορτοκαλάδα

 Οι χορτοφαγικές πηγές φυλλικού οξέος είναι
Φασόλια, φακές, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, αβοκάντο, πορτοκάλια, μάνγκο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, λιναρόσπορος, chia

Επίσης χρειάζεστε αρκετή βιταμίνη C, για να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι οι φράουλες, το πορτοκάλι, οι πιπεριές, το τσίλι, ο ανανάς, το ακτινίδιο, η λαχανίδα(kale), το κουνουπίδι, το μάνγκο, η παπάγια και τα λαχανάκια βρυξελλών.

Γαλακταγωγές ουσίες

Ουσίες και τροφές οι οποίες δύναται να αυξήσουν την ποσότητα ή την ροή του μητρικού γάλακτος κατά τον θηλασμό. Η καθημερινή πόση τσαγιού ή σκόνης από τα παρακάτω βότανα, βοηθά την παραγωγή μητρικού γάλακτος και την διατηρεί, ακομή και την αυξάνει. Δυο φλυτζάνια την ημέρα από βότανο της επιλογής αρκεί για να δείτε διαφορά. Αν πατήσετε πάνω σε κάθε βότανο θα βρεθείτε στο λίνκ προτεινόμενης από μένα αγοράς προιόντος.

Βότανα

Γαιδουράγκαθο
Τριγωνέλλα
Γκαλέγκα
Alfalfa
Πικραλίδα ή Ταραξάκο
Τσουκνίδα
Μάραθος
Μορίνγκα

Ουσίες που μειώνουν το μητρικό γάλα

Αλκοόλ

Καπνισμα
Μέντα
Ρίγανη
Φασκόμηλο
Λάχανο, μαιντανός σε μεγάλες ποσότητες

Γαλακταγωγές Τροφές

Βρώμη, κεχρι, ρύζι, κριθάρι, σουσαμι, ταχίνι, λιναρόσπορος
Φυλλώδη πράσινα, καρότο, παντζάρι, αρακάς σπαράγγια
Φακες, ρεβύθια
Τζίντζερ, κυμινο κουρκουμάς
Αμύγδαλα, φυστίκια, κασιους, macademia
Ροδάκινα, αποξηραμένα φρούτα
Μαγιά

Σκέψεις

Εχοντας υπόψιν όλα αυτά και με οδηγό την δική σου μητρική συνείδηση, το μωρό σου βρίσκεται στα καλύτερα χέρια. Αρκεί να είσαι εσύ αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις, ανεπηρέαστη από κάθε άποψη άλλου.

Αυτό που δέχομαι πολύ ως παράπονο από μητέρες που προσπαθούν να κάνουν αυτό που θεωρούν εκείνες σωστό για το μωρό τους, είναι το συγγενικό ‘bullying’ , αν και σίγουρα καλοπροαίρετο, δεν βοηθάει καθόλου μια μητέρα που έχει ανάγκη να λαμβάνει εκείνη τις αποφάσεις και να κάνει έκείνη τις επιλογές που αφορούν την δική της και την διατροφή του μωρού της. Αυτό που με κάνει πολύ χαρούμενη, κάθε φορά που συναντώ μία μητέρα ή έναν πατέρα που έρχεται σε μένα με την ανάγκη πια να αλλάξουν διατροφή στους ίδιους και στα παιδιά τους, είναι αυτή ακριβώς η υπέρβαση. Η ανύψωση από το κατεστημένο που θέλει πανομοιότυπες συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να βοήθησαν παλαιότερες γενιές αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι μάλιστα επικίνδυνα διαφορετικά.

Η ανάγκη αλλαγής των επιλογών μας, είναι μονόδρομος. Η μείωση του κρέατος, των γαλακτοκομικών και η προσήλωση στην χορτοφαγία δεν είναι μια τρέλα μερικών. Είναι το μέλλον μιας αγνής και βιώσιμης πορείας.

Η οποία πρέπει να ξεκινά από τις πρώτες μέρες ζωής. Να γίνει τρόπος ζωής. Όχι λαμπερή εξαίρεση. Αν μάθουμε πρώτα εμείς και μετα τα μωρά μας και τα παιδιά μας να τρώμε αγνά, βιώσιμα και με συνείδηση, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά μας στα δικά τους παιδιά, και τότε, το momentum, θα έχει ξεπεράσει τα όρια προσωπικών επιλογών, θα έχει γίνει κίνημα, πορεία, φιλοσοφία και mentality.

Με έναν πόνο!

 

5 Comments

 1. Σήμερα, σε αγάπησα περισσότερο.

   
 2. Πόσο όμορφο κείμενο!έχω πολλές σημειώσεις να κρατήσω!!!!!να ρωτήσω κατι;;;γνωρίζετε κάποιο βιβλίο ή αρχείο που να αφορά τον θηλασμο;;;ευχαριστώ!!!!

   
  • Η αλήθεια είναι οτι δεν γνωρίζω κάποιο, ίσως αν ρωτήσετε μία μαια.Να είστε καλά.

    
 3. Ειρήνη Κοκολάκη

  Πόσο σε ευχαριστώ!!!

   

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*