Seaganism και ο μεταβολισμός της Β12

Σιγκανισμός

Μόλις εισήγαγα μια νέα έννοια στην ελληνική γλώσσα. Χα! Υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια στην αγγλική γλώσσα αλλά στην ελληνική όχι, όπως βέβαια και ο βιγκανισμός που και αυτός υιοθετήθηκε αυτούσιος αν και υπάρχει η φράση αυστηρή χορτοφαγία για όσους δεν τρώνε κρέας και ζωικά παράγωγα.

Seaganism λοιπόν, απο τα δύο συνθετικά sea- θάλασσα και -gan από το vegan, σημαίνει η χορτοφαγική διατροφή χώρις κατανάλωση ζώων ή παραγώγων με εξαίρεση τα ψάρια.

Ο Σιγκανισμός λοιπόν κατ’εμέ είναι η διατροφή του μέλλοντος. Ευφυής σε δομή, γεμάτη με όλα τα ωφέλη της προληπτικής διατροφής και πάνω απόλα πλήρης και βιώσιμη.

Γιατί ας αναρωτηθούμε επιτέλους. Γιατί τρώμε, αν όχι για να επιβιώσουμε; Τρώμε για να ικανοποιήσουμε εταιρικά συμφέροντα άλλων, ή για να ικανοποιήσουμε τα δικά μας; Τρώμε για να μην προσβάλουμε την θεία από το χωριό ή την μαμά μας που ανησυχεί; Τρώμε για να νοιώσουμε απλά καλύτερα ή μήπως για να προσφέρουμε στο σώμα μας ζωή και ευημερία; Στην τελική εσυ, γιατί τρως;

Αυτή είναι η ερώτηση που θα πρέπει όλοι να υποβάλλουμε στον εαυτό μας, έφοσον είμαστε σε επαφή με αυτόν. Που σημαίνει ότι έχουμε ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία αυτοαναζήτησης. Ήδη, οποιος ξεκινά να αναρωτηθεί γιατί τρώει έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Τον ΝΟΙΑΖΕΙ ο εαυτός του. Με την καλή εννοια.

Ξεκινώντας λοιπόν δειλά αυτήν την εσωτερική αναζήτηση, θα δει κανείς τρομακτικά δεδομένα. Θα φωνάξει από απελπισία. Θα πονέσει από την απόγνωση. Όλα τα στάδια δύσκολα αλλά απαραίτητα για να επέλθει η συνειδητοποίηση της ύπαρξής μας. Ναι. Δεν έχω ξεφύγει. Στο θέμα μας είμαι.

Η συνειδητοποίηση της ύπαρξής μας θα επέλθει όταν δούμε τον χώρο που διαθέτουμε σε αυτό το σύμπαν. Την θέση μας στην σύλληψη της έννοιάς του. Είμαστε μια δύναμη επιβλητική, αυθαίρετη και εκτελεστικά απόλυτη, ή μήπως είμαστε ένα κομμάτι στον κύκλο της ζωής, ένα μέρος ενός συνόλου που ασκεί στον χώρο του τα ίδια δικαιώματα με εμάς; Υπό συνθήκες ιδανικές, μήπως δεν έχει κάθε πλάσμα γύρω μας την ίδια ανάγκη αλλά και δικαίωμα στην ύπαρξη και στην διασφάλισή της;

Πάμε λίγο πιο μπροστά

Η ασθένεια σημαίνει έλλειψη ισορροπίας. Η ασθένεια ισούται με έλλειψη ισορροπίας. Η νόσος εκδηλώνεται όταν της το επιτρέπουμε. Ούτε πριν, ούτε μετά. Αυτό για τον καθένα μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό.

Πάμε λίγο πίσω.

Αν όχι τα άλλα ζώα και τα παράγωγά τους, τότε γιατί τα ψάρια;

Β12

Αυτή είναι η απάντηση όχι η δική μου, αλλά της φύσης σε όποιον αποφασίζει να αποκλείσει όλα τα ζωικά παράγωγα από την διατροφή του. Με μαθηματική ακρίβεια λίγα χρόνια μετά θα αναπτύξει μεγαλοκυτταρική αναιμία και  νευρολογικές διαταραχές από την έλλειψη της βιταμίνης Β12 και χωρίς αναπλήρωση, θα πεθάνει. Συμπέρασμα. Η Βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ζωή.

Η Β12 περίεχεται σε ζωικά παράγωγα αποκλειστικά όπως ψάρι, κρέας, τυρί, γάλα. Και τέλος, στο χώμα. Γιατί όλα γυρνάνε σε αυτό. Ο κύκλος της ζωής με ευφυή τρόπο διαγράφεται στον μεταβολισμό αυτής της βιταμίνης καθώς από το χώμα προσλαμβάνεται από τα ζώα της ξηράς, και μέσω των μικροοργανισμών σε αυτό οι οποίοι παράγουν την Β12, μετά απορροφάται και ανευρίσκεται κυρίως στους μύες των ζώων αλλά και στα παράγωγά τους. Στην θάλασσα, οι μικροοργανισμοί που συμβιώνουν με τα ψάρια, παράγουν την Β12 για να χρησιμοποιηθεί από αυτά για τις λειτουργίες τους και κατόπιν εναποτίθεται στους μύες των ψαριών και στα ασπόνδυλα. Ο άνθρωπος μπορεί να παράξει Β12 μέσω των μικροοργανισμών του παχέως εντέρου του, όμως! Δεν απορροφάται!!  Διότι η παραγωγή αυτή συμβαίνει μετά από σημείο απορρόφησής της! Τα κόπρανα μας λοιπόν όπως και όλων των ζώων περιέχουν Β12 και πολύ μάλιστα. Αυτά είναι που εμπλουτίζουν το χώμα με αυτήν. Η λύση λοιπόν σε μια βίγκαν διατροφή χωρίς συμπληρώματα θα ήταν αν μη τι άλλο αηδιαστική! ?

Ο μεταβολισμός της Βιταμίνης Β12.

Αυτόματα λοιπόν καταλαβαίνουμε πως ο άνθρωπος για την επιβίωση του οφείλει να καταναλώσει κάποιου είδους ζώο.

Ωραίααααααα, ας διαλέξουμε. Το γάλα; Που δεν μπορούμε καν να το χωνέψουμε γιατί η φύση απλά δεν θέλει, εφόσον μετά τα δυο έτη μας καθιστά ανίκανους (ήδη το 75% του πλανήτη) να διασπάσουμε την λακτόζη του καθώς δεν συνθέτουμε πια το ένζυμο, και περιέχει ορμόνες που προκαλούν καρκινογένεση στον άνθρωπο; Το τυρί; Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας, της υπερχοληστερολαιμίας και τελικά των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν έναν από τους δολοφόνους των ανεπτυγμένων χωρών; Το κρέας; Που έχει σαφώς ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνο, τοξικό και νοσογόνο;

Ή μήπως το ψάρι; Για ποιο πράγμα έχει κατηγορηθεί το ψάρι; Μόνο για την κακή του αλιεία και εκτροφή, δηλαδή λάθη που αφορούν το ανθρώπινο στοιχείο.  Από μόνο του το ψάρι δεν επιφέρει ουδένα κακό στον άνθρωπο.

Ας πάμε τώρα να δούμε πόση Β12 περιέχουν οι τροφές.

Table 2: Selected Food Sources of Vitamin B12 [13]

FoodMicrograms (mcg)
per serving
Percent DV*
Clams, cooked, 3 ounces84.11,402
Liver, beef, cooked, 3 ounces70.71,178
Breakfast cereals, fortified with 100% of the DV for vitamin B12, 1 serving6.0100
Trout, rainbow, wild, cooked, 3 ounces5.490
Salmon, sockeye, cooked, 3 ounces4.880
Trout, rainbow, farmed, cooked, 3 ounces3.558
Tuna fish, light, canned in water, 3 ounces2.542
Cheeseburger, double patty and bun, 1 sandwich2.135
Haddock, cooked, 3 ounces1.830
Breakfast cereals, fortified with 25% of the DV for vitamin B12, 1 serving1.525
Beef, top sirloin, broiled, 3 ounces1.423
Milk, low-fat, 1 cup1.218
Yogurt, fruit, low-fat, 8 ounces1.118
Cheese, Swiss, 1 ounce0.915
Beef taco, 1 soft taco0.915
Ham, cured, roasted, 3 ounces0.610
Egg, whole, hard boiled, 1 large0.610
Chicken, breast meat, roasted, 3 ounces0.35

Δηλαδή μεταξύ των τροφών με μεγαλύτερη ποσότητα Β12 αναγνωρίζουμε τα ψάρια με μόνη εξαίρεση το μοσχαρίσιο συκώτι, πράγμα λογικό καθότι όλες οι κυριότερες αντιδράσεις στις οποίες συμμετέχει η Β12 λαμβάνουν μέρος στο συκώτι.

Πάμε τώρα να δούμε πόση Β12 χρειαζόμαστε:

Table 1: Recommended Dietary Allowances (RDAs) for Vitamin B12 [5]
AgeMaleFemalePregnancyLactation
0–6 months*0.4 mcg0.4 mcg  
7–12 months*0.5 mcg0.5 mcg  
1–3 years0.9 mcg0.9 mcg  
4–8 years1.2 mcg1.2 mcg  
9–13 years1.8 mcg1.8 mcg  
14+ years2.4 mcg2.4 mcg2.6 mcg2.8 mcg

* Adequate Intake

Το πιο σημαντικό όμως είναι η απορρόφηση. Απο την προσλαμβανόμενη ποσότητα Β12 , το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει μόνο γύρω στο 55%, και το ποσοστό αυτό μάλιστα μειώνεται καθώς αυξάνεται το ποσοστό της Β12 που λαμβανουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε πολύ Β12! Λίγη και καλή!

Και πάμε στο μεγαλύτερο ερώτημα όλων:

Γιατι λοιπόν να μην πάρεις συμπλήρωμα με χάπια, για να σωθούν τα ψάρια από σκότωμα;

1. Γιατί τα χάπια είναι τεχνητά και οτιδήποτε τεχνητό στην διατροφή είναι μη βιώσιμο και δεν με αφορά. Προσωπική άποψη εκφράζω πάντα και καταλαβαίνω ότι όσοι είναι βίγκανς δεν συμφωνούν με αυτήν. Παρόλαυτά είναι αδιαμφισβήτητο το ότι δεν υπάρχει καμία φυτική πηγή Β12 σε αυτόν τον πλανήτη που να γνωρίζουμε. Και όχι, δεν θα άλλαζε αυτό αν τα φυτά είχα περισσότερο χώμα. Κάτι που λανθασμένα υποστηρίζεται πολλές φορές από ορισμένους. ΚΑΙ ΠΑΛΙ. Δεν φτάνει.

2. Γιατί η φύση ΘΕΛΕΙ να φάμε ένα ζώο για την επιβίωση μας, και οτιδήποτε αντίθετο σε αυτό , είναι αυτόματα ενάντια στην φύση μας.

3. Γιατί τα ψάρια είναι εύκολο να αλιευθούν, είναι προσβάσιμα στον άνθρωπο, κυρίως τα ψάρια του γλυκού κρύου νερού που έχουν και την περισσότερη Β12, και είναι εύκολα χωνέψιμα.

4. Γιατί εκτός από την Β12, περιέχουν την καλύτερη πηγή ω3 λιπαρών οξέων του πλανήτη, μια ουσία επίσης σημαντική για την υγεία της καρδιάς μας. Τελικά τα ψάρια κατ’εμέ είναι υπερτροφή.

5. Γιατί τα συμπληρώματα της Β12 έχουν περιορισμένη απορρόφηση από τον οργανισμό μας καθότι περιορίζονται από την ικανότητα του ενδογενή παράγοντα, του μορίου που ευθύνεται για την ασφαλή απορρόφηση της Β12. Για παράδειγμα ένα δισκιό των 500 μg θα οδηγήσει στην απορρόφηση μόλις 10 μg βιταμίνης B12!

Εκτός από την διατροφή, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό μας μπορεί να επέλθει στος παρακάτω περιπτώσεις:

• Ατροφική γαστρίτιδα όπου μειώνεται το pH του στομάχου και δεν παράγεται ενδογενή παράγοντας.

• Συγγενής έλλειψη του ενδογενή παράγοντα (κακοήθης αναιμία)

• Η λήψη μετφορμίνης, ενος αντιδιαβητικου φαρμάκου για πολλά χρόνια.

• Η λήψη αντιόξινων φαρμάκων για το στομάχι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ανεπάρκεια της Β12 επίσης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων της ομοκυστείνης η οποία σε αυξημένα επίπεδα ενοχοποιείται για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποιά ψάρια λοιπόν είναι πιο ασφαλή και υγιή σαν επιλογές;

Τα ψάρια του γλυκού νερού και τα ψάρια του κρύου νερού. Διότι αυτά έχουν περισσότερο λίπος άρα και περισσότερα ω3 λιπαρά. Όλος τυχαίως, τα ίδια ψάρια είναι που φέρουν και υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12.

Δηλαδή:

 • Οι αχιβάδες, τα στρείδια, τα μύδια, τα scallops, το σκουμπρί, η πέστροφα, o τόνος, o σολωμός oι γαρίδες, o αστακός

Κανένα από αυτά τα θαλασσινά δεν είναι ικανό να προκαλέσει κακό στον άνθρωπο! Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε είναι όσο είναι δυνατόν να αγοράζουμε ψάρια άγρια και όχι του ιχθυοτροφείου, καθότι περιέχουν λιγότερη Β12 λόγω της διαταραγμένης διατροφής τους  και διότι διαταράσσουν το οικοσύστημα στο οποιο εκτρέφονται. Καλές πηγές αλιείας είναι ουσιαστικά ότι προέρχεται από τον ειρηνικό ωκεανό και την Αλάσκα ενώ για εμας εδώ στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να βρούμε ψαράδες έμπιστους και με καλό προϊόν! Ειδικά αν προέρχεται και από την Κάλυμνο, την πατρίδα μου, η οποία πρωταγωνιστεί στην αλιεία της Ελλάδας.

Η Άρια 2 χρονών, σε ψαρόβαρκα στο Βαθύ της Καλύμνου.

Ας απενοχοποιηθεί πια λοιπόν το ψάρι και ειδικότερα ο σολωμός, ο τόνος και όλα αυτά τα ψάρια που με βάση τους διαιτολόγους ή οποιους τελοσπάντων το αναπαράγουν περιέχουν βαρέα μέταλλα επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Οι γενικότητες αυτές όμως με ενοχλούν και με προσβάλουν. Όλα τα ψάρια εφόσον ζουν στις ρυπαρές θάλασσες έχουν βαρέα μέταλλα. Το θέμα είναι πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώω για να είμαι ασφαλής; Βάσει ερευνών είναι εντελώς ασφαλής η κατανάλωση σολωμού 2-3 φορεπσ Την εβδομάδα και τόνου 2-3 φορές τον μήνα. Εμένα μου φτάνει! Ο μεθυλυδράργυρος, το κυριότερο βαρέο μέταλλο συγκεντρώνεται προσθετικά στα μεγάλα ψάρια που τρώνε άλλα ψάρια. Γιαυτόν τον λόγο θα πρέπει να αποφεύγουμε να τρώμε ξιφία, μακρύπτερο τόνο και λούτσο καθώς και άλλα μεγάλα ψάρια. Simple as that!

Ο σιγκανισμός λοιπόν εμένα μου άλλαξε την ζωή, γιατί ανακάλυψα έναν κόσμο γεμάτο pure momentum χωρίς καμία αρνητική συνέπεια, κάτι που αγγίζει την τελειότητα. Τα ωφέλη της ξεπερνούν τις συγγραφικές μου ικανότητες!

 

13 Comments

 1. Πολύ ενδιαφέρον, όμως ο τρόπος ‘εκτροφής’ των ψαριών δεν τα καθιστά και αυτά ανθυγιεινά;
  Εναλλακτικά δεν θα μπορούσε και το κόκκινο κρέας να είναι πηγή Β12 αν προέρχεται από εγγυημένους εκτροφείς;

  Σας ευχαριστώ

   
  • Το κόκκινο κρεας είναι δυνητικά καρκινογόνο στις επίσημες λίστες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Τα ψάρια που εκτρέφονται δεν είναι καλή επιλογή. Τα άγρια ψάρια είναι βεβαίως καλύτερα. Βέβαια περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Ο καθένας επιλέγει με βάση τις δικές του πεποιθήσεις. 🙂

    
 2. Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο , το οποίο με βρίσκει σύμφωνη. Με τη μόνη διαφορά ότι εγώ τρώω και αυγά βιολογικά εκτός από ψαράκια . Θα μπορούσατε να μου πείτε τη γνώμη σας για τα αυγά.?

   
  • Δεν τρώω αυγά διότι θεωρώ πολύ επιβαρυντική για το περιβάλλον την βιομηχανία παραγωγής αυγών, χωρίς κάποια ουσιαστική συνεισφορά στην ανθρώπινη δίαιτα. Δεν τα θεωρώ απαραίτητα για την ανθρώπινη διατροφή.

    
 3. Καλησπέρα και καλή χρονιά… Έχω ένα παιδάκι που τώρα γίνεται 1 έτους… Συνιστάται η seagan διατροφή για από εδώ και πέρα???

   
  • Φυσικά! Από 6 μηνών ακόμη. Αρκεί να παρακολουθείται υπέυθυνα από παιδίατρο, σε περίπτωση που μειωθεί η βιταμίνη D και B12.

    
 4. Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος θέλει να είναι βιγκαν για ηθικούς λόγους και παιρνει εν γνώση του συμπλήρωμα b12 μπορεί να είναι υγιής αν τηρ
  εί μια διατροφή whole food plant based?

   
 5. Γεια σας. Αν κάποιος είναι βιγκαν για ηθικούς λόγους μπορεί να είναι υγιής με την λήψη συμπληρώματος b12 ;

   
 6. Ξέχασες να αναφέρεις την σαρδέλα ,οι οποίες έχουν τα λιγότερο πιθανά βαρεά μέταλλα και + όλα τα προηγούμενα όπου ανέφερες … Σωστα?

   
 7. Καλησπερα, για οσους εχουν αναιμια (ετεροζυγοτης β θαλασαιμιας) ενδυκνειται η seagan διατροφη; και αν ναι μπορεις να μου αναφερεις τις κυριες πηγες σιδηρου;
  Ευχαριστω

   
  • Γεια σου Ισμήνη, φυσικά ενδύκνειται. Τα θαλασσινά αποτελούν άριστη πηγή σιδήρου, έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας. Για περισσότερα σχετικά με τον σίδηρο δες το άρθρο μου φυτικές πηγές σιδήρου εδώ στο site.

    

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*