
Θυμάστε το ψωμί που έτρωγαν τα χόμπιτ στις περιπέτειες τους, δυο μπουκιές ήταν αρκετές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη φαντάζομαι γιατί τί σε κρατάει χορτάτο καλύτερα από την πρωτεΐνη; Ε λοιπόν, νομίζω ότι το έφτιαξα!!
Δοκιμάζοντας να απογλουτενίσω το πατζαροψωμί μου, ένα κατακόκκινο ψωμάκι από κριθάρι, βρώμη και φαγόπυρο, (η συνταγή υπάρχει εδώ πιο κάτω) βγήκε κάτι μοναδικά τέλειο! Απλά αντικαθιστώντας το κριθάρι με λιναρόσπορο και αυξάνωντας το ρεβυθάλευρο, voila!
Hobbit’s Bread!
Τρως μισή φέτα και χορταίνεις. ΔΕΝ φουσκώνεις!! Γιατί δεν έχει γλουτένη!! Χορταίνεις, no joke!
Το γιατί όχι γλουτένη είναι σαφές. Έχω δυσανεξία. Αμέ. Εγώ και πολύς κόσμος. Και αν θες ψωμί χωρίς γλουτένη πρέπει να το πληρώσεις ακριβά. Περίπου 5 ευρώ το μισόκιλο! Όμως η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι εκτός από πιό οικονομική είναι και ευλογία. ✨✨✨
Διατροφικά πολύτιμο αυτό το ψωμάκι προσφέρει:
✨Πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας από το ρεβυθάλευρο, μαζί με φαινόλες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά της φύσης. Γεμάτο Κάλιο, Μαγνήσιο, φυτικές ίνες, Βιταμίνες συμπλέγματος Β και Σίδηρο!
✨Γεμάτο ω3 λιπαρά και λιγνάνες από την υψηλότερη φυτική πηγή τους: τον λιναρόσπορο! Τα ω3 λιπαρά ως “καλά” λιπαρά όπως ονομάζονται, βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, δράση που τα καθιστά πολύτιμα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς, μάλιστα δίνονται ως συμπλήρωμα σε αυτούς τους ασθενείς. Η λιγνάνη είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στην φύση και περιέχεται σε εκατοντάδες περισσότερη ποσότητα στον λιναρόσπορο από ότι σε άλλα φυτά.
✨Τι να πω για το φαγόπυρο, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πόσο θρεπτικό είναι αυτός ο σπόρος ενός θάμνου πολύτιμου διατροφικά διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και δεν περιέχει γλουτένη! Ούτε παραγγελία να το κάναμε! Φάτε όσο πιο πολύ μπορείτε!
✨ Η βρώμη, ένα επίσης δημητριακό χωρίς γλουτένη με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου και πρωτεΐνης, προσφέρει σε καθημερινή κατανάλωση επι μακρόν, απώλεια βάρους με κυρίως λιποδιάλυση στην κοιλιακή χώρα!
✨ Το πατζάρι είναι ένα υπέροχο λαχανικό, που όπως και όλες οι ρίζες προσφέρουν προστασία από πολλά νοσήματα. Προστατεύουν από αθηρωμάτωση, μειώνοντας την χοληστερίνη στο αίμα, περιέχουν τα φλαβονοειδή ανθοκυανίνες πι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση, έχουν πολλές φυτικές ίνες, και σίδηρο, και βιταμίνη C, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στην φύση! Ε, τι άλλο να θέλει κάποιος από το λαχανικό του, και κυρίως από το ψωμί του;
Φτιάξτε το!!
Υλικά
Στερεά
100 γρ αλεύρι λιναρόσπορου ή κοπανιστό λιναρόσπορο.
250 γρ αλεύρι φαγόπυρο
100 γρ ρεβυθάλευρο
100 νιφάδες βρώμης
100 γρ καλαμποκάλευρο το χωριάτικο
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Υγρά
200- 250 γρ χλιαρό νερό
1 κ.σούπας μέλι
2 κ.σούπας ελαιόλαδο
πουρές από 2 βολβούς παντζαριού μέτριους βρασμένους.
Προαιρετικά
Ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι, σουσάμι, μαυροσούσαμο
Οδηγίες
Ενώνουμε τα στερεά σε ένα μπολ. Σε έτερο μπολ ενώνουμε το νερό με το λάδι και το μέλι και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε την μαγιά και αφήνουμε 5-10 λεπτά να φουσκώσει. Μολις φουσκώσει η μαγιά προσθέτουμε τον πουρέ παντζαριού και ανακατεύουμε.
Σε λακκούβα στην μέση των αλευριών βάζουμε τα υγρά. Πλάθουμε το ψωμί μας και αν θέλουμε προσθέτουμε σπόρια της αρεσκείας μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Δεν θα φουσκώσει πολύ γιατί δεν έχει γλουτένη!
Τοποθετούμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και χαράσουμε την επιφάνεια ελαφρά με μαχαίρι διαγώνια.
Βρέχουμε τις άκρες των δακτύλων και χαϊδεύουμε το ψωμί να πάει παντού το νεράκι. Ρίχνουμε τα αγαπημένα σπόρια και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν στην ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 190 C και μετά στους 170 C για 40-45 λεπτά ή ώσπου ένα μαχαίρι στην μέση του βγαίνει στεγνό.
Gluten free,
high protein,
beet,
Bread!
Remember the bread Hobbits ate during their adventures? It must have contained a lot of protein because what else keeps you full for long? Well I think I made it!!!
Hobbit’s Bread!
Gluten free high protein bread with beets! This amazing bread, apart from being delicious, it nourishes our body deeply as it contains the masters of plantbased goodness. ω3 fatty acids & lignans from flaxseed flour, flavonoids & good quality protein from chickpea flour, fiber from buckwheat and oats, and it goes on! To sum up, it protects our heart and helps maintain low body weight.
Do it!
Ingredients
Dry
100 gr chick pea flour
250 gr buckwheat flour
100 from flaxseed flour
100 gr oat flakes
100 gr yellow corn flour
1 sachet dry yeast(7gr)
1 tsp salt
Liquids
200- 250 ml warm water
1 tbsp honey
2 tbsp olive oil
puree of 2 beets.
optional
pumpkin & sunflower seeds
Directions
Put all dry ingredients except yeast in a bowl and mix. Put wet ingredients in a bowl and mix until well combined. Dissolve yeast in bowl with liquids and let stand for 10 minutes.
Then unite beet purée with water mixture and mix. Make a hole in the middle of the flour mixture and pour the liquids. Make the dough & mix in your favourite seeds if desired. Then let it rest covered in a deep bowl with a towel for 20 minutes.
Shape the dough and put in into a long greased pound cake baking. Then make diagonal cuts on top of it and slightly sprinkle some water. Now you can press your favourite seeds on top. Sunflower seeds and pumpkin seeds are my favourites!
Bake into a preheated oven for 10 minutes at 190 C and then at 160 C for 30 minutes or until a knife in the middle comes out clean. Let cool a bit before cutting the bread.
Enjoy!
Καλημέρα!
Σας ανακάλυψα πρόσφατα!!
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το Πρωτεϊνικό ψωμί χωρίς γλουτένη και συγκεκριμένα για τον πουρέ παντζαριού. Πως το πολτοποιούμε, αφού το βράσουμε/ ψήσουμε ή ωμό?
Σας ευχαριστώ….
Ναι, είναι βρασμένα τα παντζαρια και τα κάνουμε πουρέ. 🙂
Καλημέρα σας, σήμερα ανακάλυψα το προφίλ σας στο ίνστα, το μπλογκ σας κλπ..
Με λένε Κατερίνα Αυγέρη είμαι 36 χρόνων και είμαι νοσηλεύτρια. Από μικρή ήμουν παχουλή ,τα τελευταία 10 χρόνια όμως η κατάσταση ξέφυγε ,μετά και από 2 εγκυμοσύνες παραμορφωθηκα απο το πάχος. Βίωσα ρατσισμό, έχασα πολλές στιγμές επειδή κουραζομουν πολύ εύκολα. Έφτασα 106 κιλά. Εδώ και 6 μήνες ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή και εχω χασει17 κιλά.θα χάσω άλλα τόσα .γιατί θέλω να ζω! Να ζω όλες τις στιγμές των παιδιών μου,και να είμαι υγιής. Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό και εμψυχωτικο για μένα ,γιατί κάθε μέρα προσπαθώ να αφιερώνω λίγο χρόνο να αντικαθιστω συνταγές μαγειρικής με νέες υγιεινές και νόστιμες. Και όχι μόνο για μένα αλλά και για τα κορίτσια μου. Εσείς με τις γνώσεις που έχετε και μας εξηγείτε για κάθε συνταγή, μας βοηθατε απίστευτα να αλλάξουμε διατροφικά την καθημερινότητα μας. Σας ευχαριστώ Προσωπικά πολύ και με συγχωρείτε για το θάρρος και την πολυλογία. Με εκτίμηση, Κατερίνα
Το μήνυμα σου είναι υπέροχο Κατερίνα και σημαίνει πολλά. Χαίρομαι από τα βάθη της καρδιάς μου για όλα όσα μου είπες, κυρίως για την προσπάθεια σου, που είναι θέμα υγείας πρωτίστως. Εύχομαι ότι καλύτερο!
Αντί για μέλι μπορούμε να βάλουμε σιρόπι σφενδαμου η αγαυης για να δωθει και σε μωρο κάτω του ετους;
Βεβαίως. Είναι ελάχιστη η ποσότητα. Μάλιστα, μπορείτε και να μην βάλετε καθόλου αν θέλετε. 🙂