Πρωτεΐνικό ψωμί χωρίς γλουτένη. Gluten free high protein bread.

Θυμάστε το ψωμί που έτρωγαν τα χόμπιτ στις περιπέτειες τους; Δυο μπουκιές ήταν αρκετές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη, γιατί τί σε κρατάει χορτάτο καλύτερα από την πρωτεΐνη; Ε λοιπόν, νομίζω ότι το έφτιαξα!!

Hobbit’s Bread!

Τρως μισή φέτα και χορταίνεις. ΔΕΝ φουσκώνεις!! Γιατί δεν έχει γλουτένη!! Χορταίνεις, no joke!
Το γιατί όχι γλουτένη είναι σαφές. Έχω δυσανεξία. Αμέ. Εγώ και πολύς κόσμος. Και αν θες ψωμί χωρίς γλουτένη πρέπει να το πληρώσεις ακριβά. Περίπου 5 ευρώ το μισόκιλο! Όμως η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι εκτός από πιό οικονομική είναι και ευλογία. Τα έτοιμα μίγματα χωρίς γλουτένη μου μυρίζουν πατατίλα και δεν τα θέλω! 

Διατροφικά πολύτιμο, αυτό το ψωμάκι προσφέρει:

✨Πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, μαζί με φαινόλες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά της φύσης. Γεμάτο Κάλιο, Μαγνήσιο, φυτικές ίνες, Βιταμίνες  συμπλέγματος Β και Σίδηρο!

✨Γεμάτο ω3 λιπαρά και λιγνάνες από την υψηλότερη φυτική πηγή τους: τον λιναρόσπορο! Τα ω3 λιπαρά ως “καλά” λιπαρά όπως ονομάζονται, βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, δράση που τα καθιστά πολύτιμα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς, μάλιστα δίνονται ως συμπλήρωμα σε αυτούς τους ασθενείς.  Η λιγνάνη είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στην φύση και περιέχεται σε εκατοντάδες περισσότερη ποσότητα στον λιναρόσπορο από ότι σε άλλα φυτά.

✨ Η βρώμη, ένα επίσης δημητριακό χωρίς γλουτένη προσφέρει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου και πρωτεΐνης. Αντικαθίσταται ωραιότατα και με φαγόπυρο σε νιφάδες!.  

✨ Το παντζάρι είναι ένα υπέροχο λαχανικό, που όπως και όλες οι ρίζες προσφέρουν προστασία από πολλά νοσήματα. Προστατεύουν από αθηρωμάτωση, μειώνοντας την χοληστερίνη στο αίμα, περιέχουν τα φλαβονοειδή ανθοκυανίνες πι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση, έχουν πολλές φυτικές ίνες, και σίδηρο, και βιταμίνη C, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στην φύση! Ε, τι άλλο να θέλει κάποιος από το λαχανικό του, και κυρίως από το ψωμί του;

Φτιάξτε το!!

Υλικά

Στερεά

100 γρ κοπανιστό λιναρόσπορο.

250 γρ αλεύρι βρώμη νιφάδες αλεσμένες ή φαγόπυρο

100 γρ καλαμποκάλευρο το χωριάτικο

1 κ.γ. αλάτι

50 γρ (3 κ. σούπας) φυτική πρωτεΐνη προαιρετικά – εγώ έβαλα πρωτεΐνη κολοκυθόσπορου.

Υγρά

280 γρ χλιαρό νερό

1 κ.σούπας μέλι 

2 κ.σούπας ελαιόλαδο – 30 γρ

πουρές από 2 βολβούς παντζαριού μέτριους βρασμένους.

Προαιρετικά

Ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι, σουσάμι, μαυροσούσαμο

Οδηγίες

Ενώνουμε τα στερεά σε ένα μπολ. Σε έτερο μπολ ενώνουμε το νερό με το λάδι και το μέλι και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε τον πουρέ παντζαριού και ανακατεύουμε.

Σε λακκούβα στην μέση των αλευριών βάζουμε τα υγρά. Πλάθουμε το ψωμί μας και αν θέλουμε προσθέτουμε σπόρια της αρεσκείας μας. Τοποθετούμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ ή σε στρογγυλό ταψάκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Βρέχουμε τις άκρες των δακτύλων και χαϊδεύουμε το ψωμί να πάει παντού το νεράκι. Ρίχνουμε τα αγαπημένα σπόρια και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν στην ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 190 C και μετά στους 170 C για 40-45 λεπτά ή ώσπου ένα μαχαίρι στην μέση του βγαίνει στεγνό.

 

6 Comments

  1. Καλημέρα!

    Σας ανακάλυψα πρόσφατα!!

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το Πρωτεϊνικό ψωμί χωρίς γλουτένη και συγκεκριμένα για τον πουρέ παντζαριού. Πως το πολτοποιούμε, αφού το βράσουμε/ ψήσουμε ή ωμό?

    Σας ευχαριστώ….

     
  2. Κατερίνα Αυγέρη

    Καλημέρα σας, σήμερα ανακάλυψα το προφίλ σας στο ίνστα, το μπλογκ σας κλπ..
    Με λένε Κατερίνα Αυγέρη είμαι 36 χρόνων και είμαι νοσηλεύτρια. Από μικρή ήμουν παχουλή ,τα τελευταία 10 χρόνια όμως η κατάσταση ξέφυγε ,μετά και από 2 εγκυμοσύνες παραμορφωθηκα απο το πάχος. Βίωσα ρατσισμό, έχασα πολλές στιγμές επειδή κουραζομουν πολύ εύκολα. Έφτασα 106 κιλά. Εδώ και 6 μήνες ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή και εχω χασει17 κιλά.θα χάσω άλλα τόσα .γιατί θέλω να ζω! Να ζω όλες τις στιγμές των παιδιών μου,και να είμαι υγιής. Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό και εμψυχωτικο για μένα ,γιατί κάθε μέρα προσπαθώ να αφιερώνω λίγο χρόνο να αντικαθιστω συνταγές μαγειρικής με νέες υγιεινές και νόστιμες. Και όχι μόνο για μένα αλλά και για τα κορίτσια μου. Εσείς με τις γνώσεις που έχετε και μας εξηγείτε για κάθε συνταγή, μας βοηθατε απίστευτα να αλλάξουμε διατροφικά την καθημερινότητα μας. Σας ευχαριστώ Προσωπικά πολύ και με συγχωρείτε για το θάρρος και την πολυλογία. Με εκτίμηση, Κατερίνα

     
    • Το μήνυμα σου είναι υπέροχο Κατερίνα και σημαίνει πολλά. Χαίρομαι από τα βάθη της καρδιάς μου για όλα όσα μου είπες, κυρίως για την προσπάθεια σου, που είναι θέμα υγείας πρωτίστως. Εύχομαι ότι καλύτερο!

       
  3. Αντί για μέλι μπορούμε να βάλουμε σιρόπι σφενδαμου η αγαυης για να δωθει και σε μωρο κάτω του ετους;

     
    • Βεβαίως. Είναι ελάχιστη η ποσότητα. Μάλιστα, μπορείτε και να μην βάλετε καθόλου αν θέλετε. 🙂

       

Γράψτε απάντηση στο Ευαγγελία Cancel

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*