Mεσογειακό Rendang.

Μalaysian Rendang με μεσογειακά υλικά!

Πόσες ευλογίες σε 5 μέρες! Πέρασα υπέροχα στο σπίτι μου στην Ρόδο με οοοολη την οικογένεια και τα ζουζούνια για άλλη μια φορά ξετρελάθηκαν με την εξοχή, την θάλασσα, την άμμο, που θεωρώ ευεργετική για τα παιδιά. Ιδιαίτερα χαίρομαι για αυτό το πιάτο που μοιράζομαι σήμερα. Ένα υβρίδιο Μαλαισιανής κουζίνας και μεσογειακών προϊόντων που δέθηκαν άψογα μεταξύ τους. Πού το βρήκα; Από τον Patrick! Ο γαμπρός μου από την Μαλαισία απάντησε στην ερώτηση πες μου ένα παραδοσιακό Μαλαισιανό γεύμα με την λέξη Rendang. Say no more!! Με τρελαίνει η ασιατική κουζίνα! Με βοήθησε λοιπόν να αντικαταστήσω υλικά που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα όπως το φρούτο assam. Στην θέση του έβαλα λεμόνι και έγινε υπέροχο! Ανυπομονώ να πάω στην ίδια την Μαλαισία και να δοκιμάσω το αληθινό πιάτο!

Η διατροφική δε αξία του… φοβερή. Η ροβίτσα όπως όλα τα φασόλια, έχει σημαντικά ιατρικά οφέλη. Καταπολεμούν τον διαβήτη τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την παχυσαρκία, και τόσα αλλά. Να τα προτιμάτε! Και δεν είναι δυσεύρετα. Υπάρχουν στα περισσότερα βιολογικά καταστήματα.

Εύχομαι να το δοκιμάσετε και να το χαρείτε όσο και εγώ. 

Υλικα

  • 5- 6 μελιτζάνες

  • 5 κολοκυθάκια

  • 1 μικρό κουνουπίδι

  • 1/2 κούπα ροβίτσα ή φασόλια της αρεσκείας σας.

  • 2 κονσέρβες κρέμα καρύδας

  • Για την πάστα Rendang:
    3 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 μέτρια τσίλι, πάπρικα ή μπούκοβο 1 κ. γ., μια χούφτα λεμονόχορτο φρέσκο ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 κ. σούπας σπόροι κόλιανδρο αλεσμένοι, 3 cm ginger φρέσκο, 3 cm κουρκουμά φρέσκο, ξύσμα 2 λεμονιών, ξύσμα ενός lime, χυμό ενός lime, 2 κ. σούπας ζάχαρη καρύδας(ή μαύρη) πιπέρι 1/2 κ.γ, αλάτι 2 κ.γ, ελαιόλαδο όσο πάρει.

ΟδηΓιες

  • Βάζουμε όλα τα υλικά της πάστας Rendang στο μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων προσθέτωντας λίγο λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει μία πάστα.
  • Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο κομμένες σε χοντρές φέτες και από τις 2 μεριές.
  • Σε wok τσιγαρίζουμε την πάστα Rendang για 2 λεπτά και προσθέτουμε την κρέμα καρύδας. Προσθέτουμε την ροβίτσα και φέρνουμε σε βράση. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά και αφαιρούμε από την φωτιά.
  • Γεμίζουμε το πήλινο σκεύος μας με τα κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, τις μελιτζάνες και το κουνουπίδι σε φουντίτσες.
  • Περιχύνουμε με την σάλτσα μας. Ταρακουνάμε το σκεύος για να βεβαιωθούμε ότι η ροβίτσα βρίσκεται μέσα στην σάλτσα για να μαγειρευτεί καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 1.5 ώρα. Σερβίρουμε με ρύζι πασμάτι ή jasmine rice.

Veggie & beans Malaysian Rendang for Easter!

Is Malaysian food anywhere close to Greek culture? Nope. But! I have a Malaysian brother in law that helped me put together this awesome dish which is basically a hybrid of the spicy Rendang sauce of Malaysian cuisine with the Mediterranean ingredients that I love: Aubergines, zucchini, mung beans & azouki beans all in a clay pot. Brilliant combination! Think about making this! All ingredients are easy to find here in Greece, and if I was able to put it together in Rhodes you can make it anywhere!

Oh, and did I say it tasted awesome?
⚜️Ingredients:
6 medium aubergines
Small zucchini around 1 kg
1/2 cup mung beans soaked overnight
2 cans coconut cream
For the Rendang paste:
2 small chillis
4 garlic gloves
4 medium red onions
1 tbsp paprika
Pepper
1 tsp Himalayan salt
1 bunch lemongrass
2 lemon zest
1 lime zest
1 tsp ground coriander seeds
2 tbsp brown sugar
Turmeric 3 cm piece
Ginger roughly 3 cm long
Olive oil
⚜️Directions:
Put all the ingredients for the paste in a food processor. Scrape it down some times to make sure the end result is a paste.

Cut aubergines in large pieces and fry them in lots of olive oil till brown both sides.

Remove and put in a deep clay pot. Add zucchini in large pieces too.
Let’s make the Rendang sauce: put paste in a wok with some olive oil. Stir for 2 minutes. Add the coconut cream and beans. Bring to boil and cook on low heat for half an hour. Then, remove from fire.

Pour over the veggies in the clay pot.

Put on the lid and bake in a preheated oven at 200 C for an hour and a half.
Serve with basmati or jasmine rice. ??

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*