“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.”

Καλύτερα να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις έλεγε ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής τον 4ο  αιώνα π.Χ. Κανείς φυσικά δεν τον αμφισβητεί. Αλλά πόσοι το εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα; Είμαι πεπεισμένη ότι φταίμε εμείς οι γιατροί για αυτήν την λοξοδρομία η οποία φέρνει τον άνθρωπο συνεχώς αντιμέτωπο με ένα φαρμακείο ως την πρώτη του βόλτα όταν έχει ένα σύμπτωμα. Και ίσως μέτα σε έναν γιατρό. Ο οποίος κρίνεται ως προτιμότερος εάν δίνει φάρμακα. Εάν δεν δίνει, κάτι τρέχει, δεν ξέρει μάλλον τι του γίνεται! Η πληροφόρηση για την υγεία του ανθρώπου είναι βασική γνώση και δεν θα πρέπει να κρατείται τρόπαιο του κάθε γιατρού, είναι κοινή αλήθεια και επιβάλλεται να προσφέρεται από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης. Δεν γίνεται να έρχονται το 2017, 40χρονοι στα επείγοντα με ένα πυρετό από τριώρου και να ζητούν αντιβίωση! Έχουμε αποτύχει όλοι λαμπρά. ?

“Η τροφή να είναι το φαρμακό σου και το φαρμακό σου, η τροφή σου”. Πάλι Ιπποκράτης, αφού με καλύπτει, γιατί να ψάξω αλλού; 17 αιώνες μετά τον Ιπποκράτη λοιπόν, η πλειοψηφία των ανθρώπων τρώει για να νοιώσει ωραία, όχι για να τραφεί, όχι επειδή είναι θρεπτικό, όχι επειδή έχει καλές συστάσεις και οφέλη στην υγεία. Μάλιστα η πλειοψηφία των κοινών τροφών ενός μέσου ανθρώπου είναι όλες επιβλαβής για την άμεση αλλα και απώτερη υγεία του. Ο φαύλος αυτός κύκλος καταλήγει στην νόσο.

Είμαστε λοιπόν ότι τρώμε, ποιος δεν συμφωνεί άλλωστε, αλλά άσε μας τώρα να παραγγείλουμε να φάμε, γιατί πεινάμε και όλη αυτή η μπιρμπίλα μας άνοιξε την όρεξη! ?? Συμβαίνει τώρα live σε κάθε σπίτι…Τι θέλω να πω τελοσπάντων τόση ώρα; Οι επιλογές μας είναι το αίτιο για κάθε καλό ή κακό που προξενούμε στο σώμα μας. Η ασθένεια δεν είναι κατάρα από τον Θεό,  δοκιμασία ή κακή τύχη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθένεια είναι αποτρέψιμη και εύκολα μπορεί να αποφευχθεί με προληπτική διατροφή. Το σώμα μας πλάθεται αναλόγως του τι του προσφέρουμε. Αν πάρει κακό, θα φτιάξει κακό, αν πάρει καλό, θα παραμείνει καλό. Η υγεία μας είναι στα χέρια μας.  

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*