
Το Κοπεγχάη, από το Κοπεγχάγη, είναι ένα γλυκό παραδοσιακό στην Κάλυμνο, την πατρίδα μου, και όμοιο του δεν θα βρεις αλλού! Υπάρχουν παραλλαγές σε άλλα μέρη, αλλά σαν αυτό κανένα! Είναι γλυκό ταψιού με υφή καρυδόπιτας στο εσωτερικό και λίγο κακάο που του προσδίδει την χαρακτηριστική απίθανη γεύση του!
Φυσικά δεν είναι νηστίσιμο, αλλά εγώ χρόνια έχω στο μυαλό μου ότι θέλω να το πετύχω και να το εντάξω στην συλλογή των συνταγών μου, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους αλλά και επειδή θέλω να το τρώω φυσικά χωρίς αυγά και βούτυρο και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη.
Είναι μοναδικό γλυκό, ταιριάζει σε κάθε χαρά και γιορτή, και σας το προσφέρω με μεγάλη συγκίνηση γιατί το πέτυχα!
Κοπεγχάη Καλύμνου
8
servings45
λεπτάΥλικά
Υγρά: χουρμάδες 150 γρ σε πουρέ στο μούλτι (ή πάστα χουρμά), 2 κ. σούπας μέλι, 120 γρ νερό, ταχίνι 40 γρ, ελαιόλαδο 80 γρ, κονιάκ 2 κ. σούπας, βανίλια εκχύλισμα 1 κ. γ.
Στερεά: 200 γρ καρύδια τριμμένα στο μούλτι, 120 γρ σιμιγδάλι, 80 γρ βρώμη, 15 γρ κακάο, 1,5 κ. γ. baking powder.
10 φύλλα κρούστας
φυτικό βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα κρούστας
κανέλα 1,5 κ. γ, γαρύφαλλο μισό κ. γ.
Για το σιρόπι:
2,5 κούπες νερό, 5 κ. σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύη, ένα στικ κανέλας ή λίγο κανέλα.
Οδηγίες
Σε μούλτι χτυπάμε τους χουρμάδες με το μέλι και το νερό μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το μίγμα χουρμάδων, τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υγρά. Ανακατεύουμε καλά.
Κρατάμε 2 κ. σούπας τριμμένο καρύδι για το στόλισμα και προσθέτουμε τα στερεά στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Σε πυρέξ απλώνουμε 5 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας την επιφάνεια κάθε φύλλου. Προσθέτουμε το μίγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο. Κόβουμε την περίσσεια φύλλου στις άκρες και τις γυρίζουμε προς τα μέσα.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε την επιφάνεια σε 8 κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 -45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, βάζοντας τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζοντας το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Μόλις βγάλουμε το κοπενγάη από τον φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό ταψί και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο. Στολίζουμε με το τριμμένο καρύδι που κρατήσαμε. Έτοιμο!
