Το αγαπημένο μου κέικ στον κόσμο είναι αυτό εδώ το κέικ. Δεν περίμενα να μπορέσω να το αναπαράξω στο 100 % της γεύσης , χωρίς τα αυγά και την ζάχαρη, και όμως !
Τα κατάφερα!
Τι να πρωτο περιγράψω, την λεμονένια ένταση, σε απόλυτη ισορροπία με το μέλι, την βρώμη και γιαούρτι, που δίνουν μια γεμάτη μπουκιά η οποία συμπληρώνεται τέλεια με την γήινη γεύση του παπαρουνόσπορου.
Διατροφική Αξία
Παπαρουνόσπορος, ένα λιλιπούτειο σποράκι βόμβα με σημαντική θρεπτική αξία που λόγω του μεγέθους του και της ουδέτερης σχεδόν γεύσης του χωράει και ταιριάζει παντού. Γεμάτος φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο, σχεδόν 5 φορές περισσότερο από το κόκκινο κρέας, συγκλονίζει πραγματικά με την ποιότητα του.
- Χορτοφαγικό
- Χωρίς βούτυρο και αυγά
- Χαμηλό ποσοστό γλουτένης
- Υψηλό σε φυτικές ίνες , σίδηρο και ασβέστιο λόγω του παπαρουνόσπορου
Αντικαταστάσεις
Άλευρα
Μπορείτε να βάλετε μόνο αλεύρι σιταριού, αν δεν έχετε βρώμη. Φυσικά μπορείτε να βάλετε αλεύρι ολικής ή Ζέας ή αλεύρι χωρίς γλουτένη εμπορίου. Εγώ έβαλα λευκό για να φανεί το κίτρινο χρώμα του κέικ λεμονιού καλύτερα στην φωτογραφία.
Γιαούρτι καρύδας
Φυσικά βάζετε ζωικό η σόγιας ή ακόμη και κρέμα καρύδας, αλλά μόνο το πηχτό μέρος.
Μέλι
Θεωρώ ταιριάζει τέλεια με το μέλι, φυσικά όμως μπορείτε να βάλετε και σιρόπι σφενδάμου ή καλύτερα αγαύης που έχει πιο διακριτική γεύση,
Κέικ Λεμόνι με παπαρουνόσπορο
10
λεπτά40
λεπτάΥλικά
1, 5 κούπα αλεύρι γ. ο. χ.
1 κούπα βρώμη αλεσμένη σε μούλτι.
2 λεμόνια χυμός και ξύσμα
160 ml μέλι
160 ml γιαούρτι καρύδας ή επιλογής σας
120 ml ελαιόλαδο
1 κ. γ baking powder
1 κ. γ. σόδα
3 κ. σούπας παπαρουνόσπορο
κουρκουμάς μισό κ. γ. , τσιμπιά αλάτι
Γλάσο : 3 κ. σούπας ζάχαρη άχνη, λίγο νερό σταδιακά, μέχρι να γίνει πηχτό γλάσο.
Οδηγίες
Σε βαθύ μπολ ενώνουμε το χυμό λεμονιού με το μέλι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το γιαούρτι και χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν καλά.
Προσθέτουμε τα άλευρα, τον παπαρουνόσπορο και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ και προσθέτουμε το μίγμα μας. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Θα είναι ελάχιστα υγρό στο κέντρο όταν το βγάλουμε.
Προαιρετικά περιχύνουμε το γλάσο ζάχαρης αχνής
Ευχαριστούμε για τη σούπερ συνταγή! Θα ήταν καλό να είναι όλα τα υλικά σε γρ κ όχι κάποια σε κούπες κ αλλά σε γρ.
Έχετε δίκιο, θα προσπαθήσω να τα μετράω όλα, απλά είναι πιο εύκολη η κούπα συνήθως. 🙂
Μπορώ να αντικαταστήσω τα άλευρα με αλεύρι αμυγδάλου;;;
Θεωρώ ότι από το 1,5 κούπα αλεύρι μπορείς να βάλεις 3/4 αλεύρι αμυγδάλου και το υπόλοιπο βρώμη αλλά ίσως να τρίβεται. Χρειάζεται μία δοκιμή για να δούμε πως θα βγει. Αν βάλεις το 1.5 κούπα αλεύρι όλο αλεύρι χωρίς γλουτένη εμπορίου, θα βγει όμως πιστεύω.
πολύ ωραίο φαίνεται, μπορεί να αντικατασταθεί το μελι με χουρμάδες όπως στο ABC cake? Η θα αλλάξει τελειως τη γεύση;
Θεωρώ ότι γίνεται, αλλά ναι, θα αλλάξει λίγο η γεύση, εμένα θα μου άρεσε!