Αξιώθηκα να μαγειρέψω για πρώτη φορά στην ζωή μου, τα καλύμνικα φύλλα. Δηλαδή ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα αλλά vegan φυσικά!
Ένα πιάτο θεσμός για το πανέμορφο νησί της Καλύμνου, την πατρίδα μου. Τα βρίσκεις σε ταβέρνες όπου μαγειρεύουν γιαγιάδες, οι φούκαΐνες όπως τις λένε.
Παραδοσιακά φτιάχνονται με κιμά και αυτό με στεναχωρεί γιατί δεν μπορώ να τα δοκιμάσω πια. Γιαυτό αναγκάστικα να τα φτιάξω!
Είναι πανεύκολα αφού φτιάχνεις την γέμιση σε ένα μπολ και απλά γεμίζεις τα αμπελόφυλλα, όχι πολύ γέμιση γιατί το ρύζι θα φουσκώσει, κλείνεις σφιχτά, και στοιβάζεις εθίσεις στενά σε μια κατσαρόλα. δείτε στο instagram το βίντεο για περισσότερα!
Καλύμνικα φύλλα
6
μερίδες30
λεπτά30
λεπτάΥλικά
500 γρ ρύζι για γεμιστά
150 γρ πιπεριά φλωρίνης
1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια
200 γρ κολοκυθάκια σε κυβάκια
1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κ. γ. σκόρδο σε σκόνη,
1 κ. γ. αλάτι, λίγο πιπέρι
2 κ. γ. αποξηραμένο δυόσμο
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
Για τον ζωμό:
4 κ. σούπας ελαιόλαδο,
1 λίτρο ζεστό νερό,
1 κύβο λαχανικών,
1 κ. γ. αλάτι
Οδηγίες
Σε βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε τα φύλλα μας βάζοντας 1 κ. σούπας γέμιση. Στα μεγαλύτερα φύλλα έβαλα 2 κ. σούπας.
Κλείνουμε γυρίζοντας μία φορά, και κλείνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Πρέπει να είναι σφιχτά κλεισμένα.
Τοποθετούμε φέτες κρεμμύδι στον πάτο μίας κατσαρόλας για να μην ακουμπούν στον πάτο, και στοιβάζουμε τα φύλλα στενά μεταξύ τους, να ακουμπάνε, χωρίς χώρο ανάμεσα τους.
Ρίχνουμε τον ζωμό μέχρι να καλυφθούν πλήρως και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε με δροσερό γιαούρτι καρύδας με χυμό λεμόνι και ξύσμα lime.