Είναι Χριστούγεννα ξανά και θέλω ένα κέικ.
Ζουμερό, κανελένιο, σταφιδένιο, σοκολατένιο! Μα κυρίως υγιεινό! Πως; Γιατί είμαι ξενέρωτη; Δεν είμαι!!! Ναι, ΚΑΙ τα Χριστούγεννα θα φάμε υγιεινά! ?
Θα φάμε σούπα, κάστανα, φρούτα του δάσους, κουβερτούρα, τρούφες, ζεστό κρασί, αλλά κυρίως, κέικ.
?Χριστουγεννιάτικο! ?
Βασικό συστατικό η κολοκύθα από το Halloween. ?. Αμέ. Κούκλα έγινε το κολοκυθοκέικ. Δεν μπορώ να σταματήσω να το τρώω. Caution: Μην το φάτε μόνος σας! Να έχετε κάποιον μαζί να σας σταματήσει. Δεν θα ναι εύκολο.
Το κέικ όμως είναι! Φτάνει να έχετε βάλει κολοκύθα στον φούρνο ή να πάρετε έτοιμη σε κονσέρβα, βάλτε τον Ρούντολφ soundtrack και πάμε!
Υλικά
στερεά:
160 gr αλεύρι Ζέας
80 γρ αλεύρι φαγόπυρο (Μπορεί να αντικατασταθεί από αλεύρι ζεας)
1 κ.γ. Baking powder
1 1/2 κ.γ baking soda
1/2 κ.γ. αλάτι
υγρά:
1 1/2 φλυτζάνια ψητή κολοκύθα
1 μπανάνα
4 γενναίες κ.σούπας μέλι
2 κ.σούπας σπόροι chia σε 8 κ.σ. νερό
110 γρ βούτυρο βίγκαν (εγώ έβαλα το βιτάμ με καρύδα)
1 κ.σούπας ταχίνι ολικής
2 κ. γ κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κ.γ. κουρκουμά σκόνη
κουβερτούρα σε σταγόνες
σταφίδες κορινθιακές
Οδηγίες
1. Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα δύο “αυγά” chia. Λέγονται έτσι επειδή αντικαθιστούν δύο αυγά. Αν τρώτε αυγά μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε δύο αυγά. Βάζουμε σε μπολάκι το νερό και την chia. Αφήνουμε στην άκρη να πήξει για 10 λεπτά.
2. Ενώνουμε τα στερεά σε μπόλ και ανακατεύουμε.
3. Στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων, ή μπλέντερ βάζουμε την κολοκύθα σε κομμάτια, τα μπαχαρικά, το μέλι και το ταχίνι. Χτυπάμε.
4. Με αυγοκόφτη ενώνουμε την μπανάνα με το βούτυρο ώσπου να γίνουν κρέμα. Την προσθέτουμε στο μίγμα της κολοκύθας μαζί με τα “αυγά” chia. Ενώνουμε τα υλικά με κουτάλι. Oχι στο μπλεντερ!
5. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με τον αυγοκόφτη ώσπου να ενωθούν καλά.
6. Προσθέτουμε σταγόνες κουβερτούρα και σταφίδες κορινθιακές ( γιατί απλά είναι οι αγαπημένες μου). Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν ομοιόμορφα.
7. Λαδώνουμε ένα ταψί για κέικ μακρουλό και ρίχνουμε το μίγμα.
8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50 λεπτά με μία ώρα. Στην μισή ώρα καλύπτουμε το κέικ με αλουμινόχαρτο για να μην καεί η άνω επιφάνεια. Προσοχή!! Να μην βγάλουμε το κέικ νωρίς γιατί έχει πολύ υγρασία και θα βγεί μαλακό πολύ. Γενικά η σύσταση του κέικ είναι μαλακή προς κανονική λόγω της κολοκύθας.
9. Εφόσον βγεί από τον φούρνο πρέπει να αφήσουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε.
Γίνεται και υπέροχα μάφινς! Απλά ψήνουμε γύρω στα 20-25 λεπτά.
Αλεύρι Ζέας και βούτυρο βιγκαν γιόκ εδώ που ζω. Ιδεες για αντικατάσταση; Είμαστε βιγκαν αλλά όχι gf. Ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές!
Αλεύρι ολικής και λάδι καρύδας. Να είστε καλά.