Γεμιστές πιπεριές φλωρίνης με ρύζι κουνουπιδιού και λαχανικά

Μια συνταγή ουράνιο τόξο! Γεμίζουν τα μάτια όμορφα χρώματα και από θρέψη…στο κόκκινο! Τίποτα δεν λείπει από αυτά τα γεμιστά. Όλη η μαγεία της φύσης στο ταψί σου!

Το ρύζι κουνουπιδιού είναι life changing! Ρύζι χωρίς ρύζι, πεντανόστιμο και κυρίως, κουνουπιδένιο! Το κουνουπίδι αποτελεί φάρμακο για το σώμα μας με τόσους πολλούς τρόπους. Χρειάζεται ένα κεφάλαιο μόνο του στην εγκυκλοπαίδεια της προληπτικής διατροφής.

  • Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση. Beta-carotene, beta-cryptoxanthin, caffeic acid, cinnamic acid, ferulic acid, quercetin, rutin, και kaempferol είναι τα κυρία αντιοξειδωτικά στοιχεία στο παντοδύναμο κουνουπίδι που όλοι χρειαζόμαστε.
  • Αντικαρκινική δράση. Τα φυτικοθρεπτικά στοιχεία στο κουνουπίδι, όπως τα glycosinolates και τα φλαβονοειδή του, είναι υπό συνεχή διευρεύνηση λόγω των σημαντικών του δράσεων. Έχει βρεθεί σε μελέτες ότι το κουνουπίδι προσφέρει προστασία από τον καρκίνο παχέως εντέρου οταν καταναλώνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
  • Καρδιοπροστατευτική δράση. Μαζί με το στενό συγγενή του, το μπρόκολο, το κουνουπίδι σε τακτική κατανάλωση μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ η ικανότητα του να δεσμεύει τα χολικά οξέα οδηγεί σε μείωση της χοληστερόλης στο σώμα μας.

Ο καλύτερος δε τρόπος να φάμε κουνουπίδι είναι ή ωμό ή σωταρισμένο για 5 λεπτά. Η βύθιση του σε νερό προκαλεί μεγάλη απώλεια των θρεπτικών του συστατικών γιαυτό οι προτεινόμενες μέθοδοι μαγειρικής του είναι στον ατμό για 10 λεπτά, ή σωτάρισμα για 5 λεπτά σε μικρά κομμάτια μέσα σε ζωμό λαχανικών ή νερό. Έτσι διατηρεί όλη την σημαντική του θρέψη και ενέργεια για να μας την μεταφέρει.

Πάμε να φτιάξουμε τα γεμιστά!

Υλικα

  • Μισό μέτριο κουνουπίδι τριμμένο στην χοντρή επιφάνεια του τρίφτη.

  • 8 πιπεριές φλωρίνης

  • 1 γλυκοπατάτα

  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, άνηθο, δυόσμο

  • 1 Κολοκυθάκι

  • Μισή κούπα μωβ λάχανο ψιλοκομμένο

  • 1 καρότο

  • Μία πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη

  • 1 σέλερι

  • 1/2 κ.γ. τσίλι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Οδηγιες

  • Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα σωτάρουμε στο wok ή σε ρηχό τηγάνι με ελαιόλαδο για 5 λεπτά σκεπασμένα να μαραθούν λίγο.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη!
  • Κόβουμε τα κοτσάνια των πιπεριών και καθαρίζουμε το εσωτερικό τους. Τις γεμίζουμε καλά και τις τοποθετούμε στο ταψί.
  • Βάζουμε τις πιπεριές σε ταψί με 1 δάχτυλο νερό, ψιλοκόβουμε την γλυκοπατάτα και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις πιπεριές. Ρίχνουμε ελαιόλαδο και αλάτι πάνω από τις πιπεριές. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά να ροδίσουν.

Καλή μας όρεξη!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*