Τάρτα λεμόνι με μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Η παραμυθένια αυτή τάρτα λεμόνι, αποτυπώθηκε στην πραγματική ζωή ακριβώς όπως την φαντάστηκα.

Κρέμα με έντονη γεύση λεμονιού, πρόσθετη γλύκα από την μαρμελάδα με πορτοκάλι, lime & λεμόνι, μπισκοτένια συνοδεία τάρτας αμυγδάλου και βρώμης.

Τι άλλο να πω; Κατέπληξα εγώ εμένα! ?

Πριν γίνω seagan και σταματήσω να τρώω αυγά και γαλακτοκομικά, έφτιαχνα μια κολασμένη κρέμα λεμονιού με αυγά και βούτυρο. Την έτρωγα με το κουτάλι! Πρώτη φορά επιχείρησα να φτιάξω την βίγκαν εκδοχή της και πραγματικά εξεπλάγην από την απίθανη γεύση και το σημαντικότερο, χωρίς ίχνος ζωικών παραγώγων. Απλά είναι λευκή! Διότι στην κρέμα λεμόνι το χρώμα το προσδίδουν τα αυγά.

Πανεύκολη, απαιτεί απλά φυτική ζελατίνη, το αγάρ αγάρ, που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα από καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή από το διαδίκτυο. Μην την φοβάστε! Είναι απλά ένα πηκτικό μέσο από φύκια το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ζαχαροπλαστική ήδη, δεκατίες τώρα.

Η Μπισκοτένια βάση αμυγδάλου δε, αφοπλιστικά νόστιμη! Ας μην περιαυτολογώ άλλο. Πάμε να δούμε την συνταγή!

Υλικά

Μπισκοτένια βάση αμυγδάλου 

Για 6 ταρτάκια ή βάση τάρτας

200 γρ αμύγδαλο φιλέ

120 γρ νιφάδες βρώμης

12 βασιλικοί χουρμάδες

1 κουταλιά σούπας βούτυρο καρύδας βιτάμ ή λάδι καρύδας


Κρέμα λεμονιού

160 ml φρέσκος χυμός λεμόνι

250 ml κρέμα σόγιας

200 ml κρέμα καρύδας

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κ.σούπας αγάρ αγάρ

1 κ.σούπας corn flour

5 κ.σούπας μέλι


Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

3 λεμόνια κομμένα σε λεπτές φέτες

2 lime κομμένα σε λεπτές φέτες

3 κ.σούπας σπόροι Chia

2 κ.σούπας αγάρ αγάρ

χυμό ενός πορτοκαλιού

6 κ. σούπας μέλι

1 κ.σούπας χαρουπόμελο

1/2 κ.γ. Τζίντζερ σε σκόνη

1 φλυτζάνι νερό

Οδηγίες

Σε επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε τα υλικά της μπισκοτένιας βάσης για ένα λεπτό. Αδειάζουμε το μίγμα σε 6 βάσεις για ταρτάκια ή στην βάση τάρτας μας. Με τα δάχτυλα απλώνουμε ομοιόμορφα το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 C.

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τις φέτες λεμονιού και λάιμ μαζί με το νερό και το μέλι. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Μετά προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, την Chia, το χαρουπόμελο, το τζίντζερ και το αγάρ αγάρ. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ανακατεύουμε συνεχώς μετά σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά την μαρμελάδα μέχρι να αρχίζει να πήζει. Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όσο κρυώνει η η μαρμελάδα θα πήζει όλο και περισσότερο.

Για την κρέμα λεμόνι βάζουμε σε κατσαρολάκι το χυμό λεμόνι, την κρέμα σόγιας και το μέλι. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί καλά το μέλι και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Σε μπολ χτυπάμε την κρέμα καρύδας μαζί με την βανίλια με ραβδομπλέντερ μέχρι να φουσκώσει ελαφρά. Ρίχνουμε στο κατσαρολάκι και προσθέτουμε το corn flour και το αγάρ αγάρ. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει το μίγμα μας να πήζει. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όσο κρυώνει το μίγμα θα πήζει ολοένα. Αν βγει πιό πηχτό από ότι θέλουμε απλά προσθέτουμε νερό και ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και πάλι.

Γεμίζουμε τα ταρτάκια ή την τάρτα μας με την κρέμα λεμόνι και από πάνω απλώνουμε λίγη ποσότητα μαρμελάδας εσπεριδοειδών. Στολίζουμε με φέτες λεμόνι και λουλουδάκια εποχής.? Καλή μας απόλαυση!

 

2 Comments

  1. Μπέσσυ Παπαδοπούλου

    Ερώτηση : παρότι καταλαβαινω επ ακριβως για ποιο σκοπο χρησιμοποιείται το αγαρ-αγαρ στην συνταγη, θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορει να αντικατασταθεί με άμυλο ταπιόκας ή όχι. Ισως το αμυλο ταπιοκας να αντικαθιστούσε το corn flower αλλα θα μπορούσε να λειτουργησει ως πηκτικο μεσο αντι του αγαρ αγαρ ή δεν εχει κανενα νοημα γιατι πολυ απλα δεν ειναι “ζελατινη’ ? Merci .

     
    • Πολύ ωραία ερώτηση! Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μαθουμε αν δεν το δοκιμάσουμε. Θεωρώ όμως ότι θα χρειαστεί περισσότερη ταπιοκα και αυτό θα αλλοιώσει την γεύση. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα όμως! Ο τολμών νικά κτλ 🙂 Μπορείτε να δοκιμάσετε.

       

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*