Βίγκαν «Τυρί» από κουνουπίδι & αμύγδαλο.

Κι όμως τα κατάφερα.

Ήθελα να φτιάξω χορτοφαγικό τυρί. Καιρό τώρα. Περίμενα όμως να μου έρθει η έμπνευση. Έτσι κι αλλιώς χωρίς αυτήν δεν γίνεται τίποτα!

Κάποιος λοιπόν με παρακίνησε να φτιάξω βίγκαν τυρί χωρίς λάδι καρύδας. Γιατί όλα όσα κυκλοφορούν περιέχουν λάδι καρύδας. Μια μέρα λοιπόν είδα το κουνουπίδι στο ψυγείο και αυτό ήταν!

Επίσης δεν ήθελα να βάλω πάλι cashews. Έχω μια φανταστική συνταγή για κρέμα «τυριού» σαν spread με cashews ή οποία είναι πολυαγαπημένη. Ήθελα όμως κάτι νέο! Γιαυτό έβαλα αμύγδαλα! Και αποδείχτηκε πολύ καλή ιδέα!

Η διατροφική μαγιά λοιπόν είναι αυτή που δίνει την τυρένια γεύση στα βίγκαν τυριά. Πρόκειται για μια ανενεργή μαγιά η οποία θυμίζει πραγματικά τυρί σε γεύση! Υπάρχει σε όλα τα βιολογικά καταστήματα.

Αν λοιπόν πειραματίζεστε στην κουζίνα και βαριέστε όλο τα ίδια και τα ίδια, είτε τρώτε γαλακτοκομικά είτε όχι, αυτό το τυρί θα σας ενθουσιάσει!

Στο ψυγείο αντέχει περίπου μία βδομάδα, γι αυτό η δοσολογία είναι για ένα στρογγυλό κομμάτι.

Υλικά

250 γρ κουνουπίδι βρασμένο

100 γρ αμύγδαλο φιλέ μουλιασμένο αποβραδίς

200 γρ νερό

4 κ.σούπας διατροφική μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

λίγο πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο

1/2 κ.γ. κουρκουμάς σκόνη

1/2 κ.γ. γλυκειά πάπρικα

1 κ.σούπας μηλόξυδο

χυμό μισού λεμονιού

1 κ.σούπας αγάρ αγάρ

1/2 κούπα νερό

Για την επικάλυψη

κολοκυθόσποροι, λιναρόσπορος, καρύδια, αμύγδαλο φιλέ.

Οδηγίες

Σε μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αγάρ αγάρ και την μισή κούπα νερό.

Αδειάζουμε το μίγμα σε κατσαρολάκι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Το μίγμα θα έχει αφυδατωθεί λίγο και αυτό θέλουμε!

Σε άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και το αγάρ αγάρ. Ανακατεύουμε συνεχώς για 5 λεπτά μέχρι να πήξει και να μειωθεί αρκετά σε όγκο. Ενώνουμε με το μίγμα τυριού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Αδειάζουμε το μίγμα σε πήλινο μπολ που έχουμε καλύψει εσωτερικά με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Για να σερβίρουμε, βγάζουμε το τυρί από το πήλινο.

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά επικάλυψης και τα απλώνουμε σε πιάτο. Πιέζουμε ελαφρά τις πλαϊνές επιφάνειες του τυριού στην επικάλυψη και μετά απλώνουμε και στην πάνω επιφάνεια.

Έτοιμο! Εύχομαι να σας τρελάνει η γεύση του όσο και μένα!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*