
Έχοντας διαβάσει τις έρευνες πάνω στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής, αποφάσισα να φτιάξω ένα μοντέλο πιάτου που να μαζεύει την ουσία, με ένα μπούσουλα απλό, αλλά και εύκολο για να επικοινωνήσω σωστά την πληροφορία.
Είναι πραγματικά πολλά αυτά που ως ιατροί δεν γνωρίζουμε για την προληπτική διατροφή. Επέλεξα να μετεκπαιδευτώ στην Κλινική Διατροφή ακριβώς γιαυτό. Θα έλεγε κανείς ότι αναγνωρίζοντας την έλλειψη αυτής της γνώσης, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να βοηθάμε στην σωστή επικοινωνία της μέσω άλλων συνεργατών που την γνωρίζουν ή απλά εκπαιδεύοντας εμάς τους ίδιους πάνω σε αυτό.
Αυτή η γνώση είναι δεκαετίες γραμμένη στις έρευνες και στον κόπο τόσων ερευνητών που αφιέρωσαν την δουλειά τους στην ταυτοποίηση αυτών ακριβώς των παραγόντων που προλαμβάνουν όχι μόνο την εμφάνιση του καρκίνου αλλά και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη. Καθόλου τυχαία. Γιατί είναι ακριβώς η χορτοφαγική διατροφή με πρωτογενείς τροφές που από μόνη της κουβαλά αρκετή προληπτική δυναμικότητα για να προσφέρει 20 % πρόληψη στην εμφάνιση όλων των κύριων νοσημάτων που είναι υπεύθυνα για τις βασικές ασθένειες στον άνθρωπο.
Εάν προσθέσουμε τον συνολικό τρόπο ζωής μας, δηλαδή το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών, η μείωση του κινδύνου αυτού φθάνει το 40 %. Άσκηση, αλκοόλ, κάπνισμα, περιβάλλον και η διατροφή, ορίζουν το πόσο τα κύτταρά μας θα αφήσουν το DNA τους να εκφραστεί, γιατί τελικά, τίποτα δεν είναι απλά μόνο ένα χτύπημα της μοίρας, ούτε ριζικό, ούτε καν κακή τύχη. Τουλάχιστον όχι πάντα. Εκεί λοιπόν έχουμε ευθύνη να ενημερώσουμε. Να εξηγήσουμε αυτά που δεν μας βοηθούν να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας.
Η επίπτωση του καρκίνου αυξάνεται αντί να μειώνεται στον άνθρωπο. Την ίδια στιγμή που ξέρουμε πως μπορούμε να τον προλάβουμε με απλές καθημερινές επιλογές. Αυτές θα σου περιγράψω σε αυτό το άρθρο, για να έχεις έναν απλό κανόνα αναφοράς κάθε φορά που βάζεις φαγητό στο πιάτο σου.
5+1 τροφές
Ρίζες, Σταυρανθή, Όσπρια, Σκούρα πράσινα λαχανικά, Ξηροί καρποί & Σποράκια, Δημητριακά ολικής
Ρίζες
Περιέχουν συμπυκνωμένη θρέψη με πολλές βιταμίνες, Σίδηρο, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και φυτοχημικά συστατικά που έχουν την δύναμη να επιδιορθώνουν βλάβες του DNA, ώστε τα κύτταρα μας να μην εξελιχθούν σε προκαρκινικά.
Σταυρανθή
Μπρόκολο, κουνουπίδι, κάλε, λαχανάκια βρυξελλών, μουστάρδα. περιέχουν φλαβονοειδή και πολυφαινόλες όπως κουερσετίνη, καμπφερόλη, σουλφοραφάνη, οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, προσφέροντας αντικαρκινική δράση.
Σκούρα πράσινα λαχανικά
Χόρτα και μυρωδικά όπως μαϊντανός, άνηθο, ρόκα, σπανάκι κτλ.
Όλα περιέχουν αυξημένη ποσότητα χλωροφύλλης και φλαβονοειδή όπως απιγενίνη η οποία αυξάνει την αυτοφαγία, και την δράση των natural killers(NK) των κυττάρων του ανοσοποιητικού που σκοτώνουν τα καρκινικα κυτταρα. Επίσης δρουν απευθείας στο DNA των κυττάρων και σταματούν την μεθυλίωση του DNA, μια επιγενετική διαδικάσια η οποία εξαρτάται από το αμινοξύ μεθειονίνη, στο οποίο τα καρκινικά κύτταρα είναι εθισμένα. Μάντεψε ποιά διατροφή είναι χαμηλή σε μεθειονίνη. Η χορτοφαγία. Τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει πως διατροφή χαμηλή σε μεθειονίνη(methionine restriction diets), αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αλλά και βελτιώνουν την επιβίωση σε ήδη υπάρχουσα διάγνωση, καθώς και την δράση της χημειοθεραπείας, προσφέροντας αυξημένη δυνατότητα πλήρης ίασης.
Επέλεξα πέστο μαϊντανού, αλλά μπορείς να βάλεις χόρτα βραστά, σπανακόρυζο, σαλάτα ρόκα ή ότι άλλο επιθυμείς.
Όσπρια
Η νούμερο ένα τρoφή σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο πρόληψης πάνω στον καρκίνο (IARC, WCRF). Στο έντερο, οι φυτικές τους ίνες, μετατρέπονται σε βουτυρικό οξύ το οποίο ελέγχει την έκφραση ογκογονιδίων όπως του APC, που είναι υπεύθυνο για τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Οι φυτικές ίνες όμως δεν σταματούν εκεί. Μειώνουν την LDL χοληστερίνη, αυξάνουν την HDL, και βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αποτελώντας βασικό τρόπο αντιμετώπισης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και του διαβήτη.
Ξηροί καρποί και σποράκια
Πολλά ω3 λιπαρά και σελήνιο, που έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Περιέχουν επίσης μέτριες ποσότητες μεθεονίνης ώστε να μην υπερβαίνεται το συστηνόμενο ημερήσιο όριο. Μπόνους η πολλή πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και φυσικά φυτικές ίνες.
Δημητριακά ολικής
Προσφέρουν όλη την σοφία του σπόρου, με πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία που συμπληρώνουν μια χορτοφαγική διατροφή, καθιστώντας την πλήρη και σε πρωτεΐνη αλλά και σε θρέψη γενικότερα.
Φυσικά μπορείς να αλλάξεις τις δικές μου επιλογές με δικές σου, όπως για παράδειγμα, παντζάρια με πατάτες, σελινόριζα, φακές και σπανάκι. Δημιούργησε εσύ την δική σου εκδοχή με αυτόν τον απλό κανόνα!
5+1 τροφές με ισχυρή συσχέτιση με μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
2
15
λεπτά20
γραμμάριαΥλικά
1 κούπα βρασμένα ρεβύθια
2 κούπες κουνουπίδι βρασμένο σε φουντίτσες για 5 λεπτά.
2 μέτρια καρότα και μία κούπα γλυκοπατάτα
καρύδια 20 γρ, 1 κ. γ λιναρόσπορος κοπανισμένος
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ. γ. ταχίνι ολικής
1 ματσάκι μαϊντανός, μισό κρεμμυδάκι φρέσκο
ελαιόλαδο 30 ml, ριγανέλαιο 5 ml.
Σως εσπεριδοειδών: 1 κ. γ. μουστάρδα, 1 κ. γ. κουρκουμίνη, λίγο μαύρο πιπέρι, χυμό από μισό πορτοκάλι, 1 κ. σούπας ελαιόλαδο.
Οδηγίες
Πλένουμε τα καρότα και την γλυκοπατάτα με βουρτσάκι λαχανικών, δεν τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κομματάκια όπως στην φωτογραφία. Βάζουμε ελαιόλαδο και απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C αέρα.
Στα ρεβίθια βάζουμε μπαχαρικά επιλογής μας όπως κανέλα, κύμινο, πάπρικα και μοσχοκάρυδο και λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο για 7 λεπτά στους 190 C στον αέρα.
Σε μούλτι χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός των λαχανικών, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Θα φτιάξω έτσι ένα πέστο μαϊντανού θρεπτικό και πεντανόστιμο!
Σε μπολ ενώνουμε τα υλικά της σως με αυγοδάρτη.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα ρεβίθια, τα λαχανικά, το πέστο και την σως εσπεριδοειδών. Ανακατεύουμε καλά.

Βιβλιογραφία
- Dietary and lifestyle patterns for cancer prevention. Evidence and reccomendations from CUP global.https://www.wcrf.org/wp-content/uploads/2025/09/DLP_Report_FINAL_updated.pdf
- Associations between plant-based dietary patterns and risks of type 2 diabetes, cardiovascular disease, cancer, and mortality – a systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2023 Oct 4;22(1):46. doi: 10.1186/s12937-023-00877-2. Erratum in: Nutr J. 2024 Jan 4;23(1):6. doi: 10.1186/s12937-023-00891-4. PMID: 37789346; PMCID: PMC10548756
- Plant-based diet and risk of all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis. Front Nutr. 2024 Oct 23;11:1481363. doi: 10.3389/fnut.2024.1481363. PMID: 39507899; PMCID: PMC11537864
- Diet and cancer prevention:Contributions from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. Eur J Cancer. 2010 Sep;46(14):2555-62. doi: 10.1016/j.ejca.2010.07.025. PMID: 20843485.
- Methionine restriction for cancer therapy. From preclinical studies to clinical trials.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2949713225000023