Γιατί τα βρέφη έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην σοκολάτα και δη στην θρεπτική σοκολάτα χωρίς αηδίες! Αμήν
Σπιτική σοκολάτα λοιπόν με όλη την θρέψη του κακάο ακέραιη, ώστε να επωφεληθούν τα ζουζούνια μας από όλα τα θρεπτικά συστατικά της.
Το κακάο προσφέρει :
- ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κρίσιμη για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών.
- αποτελεί άριστη πηγή σιδήρου, απαραίτητο για την παραγωγή αίμης, του δομικού μορίου της αιμοσφαιρίνης του αίματος.
- πολύ καλή πηγή ασβεστίου, απαραίτητο για την υγεία των οστών.
- άριστη πηγή μαγνησίου, απαραίτητο για την απορρόφηση του ασβεστίου και για την υγεία του εγκεφάλου & νευρολογικού συστήματος
- άριστη πηγή χαλκού & μαγγανίου, απαραίτητα για την υγεία του νευρικού συστήματος και πληθώρας αντιδράσεων σε κυτταρικό επίπεδο.
- άριστη πηγή φυτικών ινών και ω3 λιπαρών
Η πρώτη τους σοκολάτα θέλουμε να είναι:
Χωρίς ζάχαρη. Όλε!
Χωρίς ζάχαρη δεν εννοώ με μέλι, ούτε με πετιμέζι, ούτε με μελάσσα ή κάτι άλλο σε γλυκαντικό. Εννοώ χωρίς ζάχαρη! Όχι όμως χωρίς υδατάνθρακες, διότι είναι πολύτιμοι και προσφέρουν εκτός από πνευματική διαύγεια, την ενέργεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους. Γιατί μην νομίζετε ότι δεν έχουν! Έχουν παιδικό, ή σχολείο, παιδική χαρά, play dates, τραγούδια με παππούδες, παιχνίδια θα διαλύσουν, δηλαδή τελικά, είναι πολύ κουραστικό να είσαι μωρό!
Με Ωμό σιρόπι σταφίδας
Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω χειροποίητο σιρόπι από σταφίδες, το οποίο φτιάχνουμε απλά μουλιάζοντας τις σταφίδες από το προηγούμενο βράδυ. Το νερό γίνεται γλυκό και το ωμό αυτό σιρόπι αρκεί για να γλυκάνει φυσικά την σοκολάτα μας.
Χωρίς γαλακτοκομικά. Όοολε!
Γιατί τι να τα κάνει; Δεν θελουμε επεξεργασμένες τροφές στην σοκολάτα μας. Θέλουμε να παραμείνει αγνή. Επίσης θέλουμε να μπορούν να την φάνε τα βρέφη από 6 μηνών και το γάλα δεν συνίσταται μετά το έτος. Θέλουμε τέλος να είναι για μωράκια με δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα.
Χωρίς βούτυρο κακάο & λάδι καρύδας.
Αυτό το ήθελα για ευκολία. Γιατί ποιός ψάχνει να βρει βούτυρο κακάο όταν θέλει κάτι γρήγορο, εκεί που φτάνει στο ζενίθ η ζουζουνολιγούρα; Το αντικατέστησα με αγνό βούτυρο ξηρού καρπού όπως αμυγδαλοβούτυρο ή όποιο εσείς επιλέξετε. Έτσι έχουμε με ένα σμπάρο 2 οφέλη : Ευκολία, και την θρέψη των ξηρών καρπών.
Ειδικά στα βρέφη, συστήνεται η κατανάλωση ξηρών καρπών να γίνεται πριν τον 7ο μήνα και για μωρά με ιστορικό αλλεργίας γονέων, στον 5-6ο μήνα, δηλαδή ακόμη πιο νωρίς. Η σύσταση αυτή βασίζεται στην παρατηρούμενη αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς , όταν προσφέρονται αργά στα βρέφη.
Το λάδι καρύδας ταιριάζει μια χαρά και προσφέρει μάλιστα και λαμπερή υφή στην σοκολάτα μας, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο. Επέλεξα να μην το βάλω γιατί είναι ακριβό και δεν χρειάζεται για να βγει η σοκολάτα όπως ήθελα. Θρεπτικά το αγαπάμε το λάδι καρύδας γιατί τα λιπαρά του είναι πολύτιμα, δεν επιδρούν στην αύξηση χοληστερίνης ή λιπώδους ήπατος, ίσα ίσα , τα καταπολεμούν. Γιαυτό αν το έχετε, προσθέστε αν θέλετε 1-2 κ.σούπας για την βελτίωση της υφής.
Με ωμό βιολογικό κακάο
Ότι καλύτερο για τα μονάκριβα ζουζούνια. Βρείτε το σε βιολογικά καταστήματα ή online.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοθήκες ή θήκες γλειφιτζούρι ή θήκες σιλικόνης για cupcakes. Σίγουρα ένα παιδικό σχήμα τα δελεάζει παραπάνω αλλά πιστέψτε με, ότι σχήμα και να το κάνετε, θα τους αρέσει πολύ!
Με τρίμμα φρεσκοψημένου φουντουκιού
Αυτό το συστατικό πήζει την σοκολάτα μας, και προσφέρει φυσικά την θρέψη του φουντουκιού και αυτή τη φανταστική γεύση του, που χαρακτηρίζει τις σοκολάτες. Αν υπάρχει αλλεργία ή αν δεν βρίσκετε, μπορείτε κάλλιστα να το αντικαταστήσετε με άλλο ψημένο ξηρό καρπό χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ψήσιμο αναδεικνύει αυτή τη βουτυρένια γεύση των ξηρών καρπών και συνιστώ να μην παραλειφθεί παρακαλώ!
Με κανέλα
Την αγαπάμε γιατί έχει ισχύει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση και πολεμά το σπλαχνικό λίπος. Η γεύση της δίνει πολύ ουσία και άρωμα στην σοκολάτα μας.
Και κάπως έτσι φτιάξαμε πεντανόστιμη σοκολάτα με πρώτο συστατικό το κακάο!
Υλικα για 8 σοκολατακΙα
3 1/2 κ.σούπας κακάο ωμό
3 κ.σούπας αμυγδαλοβούτυρο
3 κ.σουπας τρίμμα φουντουκιού ψημένο
3 κ.σούπας ωμό «σιρόπι» σταφίδων
λίγη κανέλα
οδηγιες
- Την προηγούμενη μέρα βάζουμε μισή κούπα σταφίδες ή κρανμπεριζ αποξηραμένα ή και τα δύο, σε νερό, μέχρι να καλυφθούν πλήρως. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τις σταφίδες. Έτοιμο ωμό σιρόπι σταφίδας! Διατηρείται άψογα σε βαζάκι στο ψυγείο για 5-7 ημέρες.
- Βάζουμε 100 γρ φουντούκια σε ρηχό ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά. Βάζουμε σε μουλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνει τρίμμα λεπτό. Προσθέτουμε σε αυτό την κανέλα όση θέλουμε και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι. Το μίγμα θα πρέπει να πλάθεται σαν ζύμη μπισκότου, γιαυτό αν χρειαστεί, προσθέτουμε τρίμμα φουντουκιού ή αν σας φαίνεται πικρό το μίγμα, προσθέτετε κι άλλο σιρόπι.
- Πλάθουμε λίγο μίγμα και με τα χέρια μας το πατάμε μέσα στα καλούπια μας. Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για 20 λεπτά. Έτοιμα!