Korean Pancakes

Pajeon ή scallion pancakes, αυτές οι κορεάτικες τηγανίτες με φρέσκα κρεμμυδάκια & λαχανικά είναι θαύμα! Η Ασιατική κουζίνα είναι βρε παιδί μου ευφυής. Καταρχάς δεν έχει γαλακτοκομικά διότι 3 στους 4 Ασιάτες έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και ταυτόχρονα έχει πολλά, μα πάρα πολλά λαχανικά! Επίσης έχει αυτή τη νοστιμότατη σως σόγιας, που αγαπώ.

Είδα λοιπόν αυτή τη συνταγή για τηγανίτες με φρέσκα κρεμμυδάκια και λαχανικά και τρελάθηκα! Σκέφτηκα να την δοκιμάσω με κάποιες αλλαγές όπως στο αλεύρι, για να προσθέσω πρωτεΐνη & θρέψη. Φυσικά γίνεται με ότι αλεύρι θέλετε, με εξαίρεση ίσως της καρύδας γιατί δεν στέκεται μόνο του καλά. Βάλτε εσείς λοιπόν ότι αλεύρι θέλετε ή συνδυασμό 2 άλευρων. Καταπληκτικό;

Τα λαχανικά επίσης μπορούν να είναι ότι θέλετε εσείς! Μα τι συνταγή θαύμα είναι αυτή; Βάλτε μελιτζάνα, κόκκινο λάχανο, παστινάκη, κουνουπίδι, μπρόκολο! Αρκεί να τα κόψετε πολύ λεπτά. Αυτό που συστήνω να κρατήσετε είναι τα φρέσκα κρεμμυδάκια που είναι το χαρακτηριστικό τους. Τέλος θέλω να ξέρετε ότι τις έχω φτιάξει και με γαριδούλες με μεγάλη επιτυχία! Αυτές λέγονται Haemul pajeon. Θα μάθουμε και κορεάτικα στο τέλος. Το φαγητό μας φέρνει κοντά κι ας είμαστε τόσο μακριά από την Κορέα!

Η σως είναι απαραίτητη αλλά και όχι αν έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας. Ούτε εκεί θα κολλήσουμε! Είναι σως σόγιας, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, μηλόξυδο και σπόρους σουσάμι. Βουτάς την τηγανίτα και τρελαίνεσαι!

Διατροφική αξία

Η σημασία των λαχανικών στην διατροφή μας είναι τεράστια. Ειδικά όταν καταναλώνονται ωμά ή ελάχιστα επεξεργασμένα προς διατήρηση μέγιστης θρέψης. Εδώ λοιπόν τα λαχανικά μας είναι κράντσι και fabulous, σωταρισμένα για 5 μόλις λεπτά, ενώ τα άλευρα καλαμπόκι και φακή είναι υψηλά σε πρωτεΐνη και πολύτιμα φυτοθρεπτικά στοιχεία, με επίσης μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Ένας συνδυασμός ουσιαστικός που μας κρατάει χορτάτους και βιολογικά και συναισθηματικά!

υλικα για 2 μεγαλες τηγανιτες

  • Μισή κούπα καλαμποκάλευρο ή όποιο αλεύρι θέλετε

  • Μισή κούπα αλεύρι φακής ή όποιο αλεύρι θέλετε

  • 2 κ.γ. Corn flour

  • λίγο αλάτι, πιπέρι

  • 2/3 κούπας νερό και επιπλέον αν χρειαστεί.

  • 1,5 κούπες λαχανικά σε λεπτές λωρίδες: Έβαλα γλυκοπατάτα μωβ, λάχανο, καρότο, πιπεριά κόκκινη, κολοκυθάκι

  • Soy sauce:
    2 κ.σ. σως σόγιας
    1 κ.σούπας ελαιόλαδο
    1 κ.γ. μηλόξυδο
    1 κ.γ. σησαμέλαιο
    σπόροι σουσάμι 1 κ.σούπας

οδηγιΕς

  • Βάζουμε τα λαχανικά σε βαθύ μπολ.
  • Σε έτερο μπολ ενώνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν. Ρίχνουμε το κουρκούτι στα λαχανικά και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε έξτρα νερό μέχρι να είναι μόλις υδαρές το μίγμα.
  • Σε τηγάνι καυτό ρίχνουμε το μισό μίγμα. Αφήνουμε να ψηθεί για 1-2 λεπτά με μέτρια φωτιά και γυρίζουμε την τηγανίτα. Ψήνουμε για ακόμη 1-2 λεπτά. Έτοιμη!
  • Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο μίγμα. Το μυστικό είναι να περιμένουμε να ψηθεί καλά πριν την γυρίσουμε στο τηγάνι.
  • Ετοιμάζουμε την σάλτσα σόγιας και σερβίρουμε.
 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*