Μηλόπιτα με κρέμα

Γιορτινή μηλόπιτα ντυμένη με τα καλά της, από όλες τις απόψεις, inside out, με έναν σκοπό: Να σας θρέψει κολασμένα! Της λείπουν πολλά κι όμως δεν της λείπει τίποτα! Χωρίς αυγά, χωρίς πολύ αλεύρι, χωρίς βούτυρο και γαλακτοκομικά, αυτή η συνταγή είναι συνάμα εύκολη και μεγαλειώδης!
Εμπνευσμένη από την «Torta di mele», μια κλασική ιταλική συνταγή μηλόπιτας με κρέμα, βιγκανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες για να προσαρμοστεί στα μέτρα μου και ελπίζω και στα δικά σας!

Ωωω, αυτή η κρέμα πατισερί mon Cherie!

Άφωνη έμεινα με αυτήν την κρέμα που δοκίμασα στην προσπάθεια μου να βγάλω τα αυγά και από την κλασική κρέμα πατισερί. Δεν το πιστεύω ακόμη! Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε διάφορες παρασκευές ή και σκέτη για τα ζουζουνάκια. Φτιάξτε την και θα με ευγνωμονείτε!

Θα χρειαστείτε :

Βρόμη σε νιφάδες

Μπορεί να αντικατασταθεί από αλεύρι ολικής αν θέλετε, ο λόγος που την χρησιμοποίησα είναι για να μειώσω την γλουτένη στην συνταγή λόγω της προσωπικής μου δυσανεξίας στην γλουτένη.

Αλεύρι ολικής

Μπορείτε φυσικά να βάλετε και λευκό, αλλά της πάει πολύ το ολικής, δοκιμάστε το! Αυξάνετε τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά.

Κρέμα καρύδας και φυτικό γάλα

Και τα δυο αντικαθίστανται με ζωικά αν θέλετε, η κρέμα καρύδας με κρέμα γάλακτος. Αλλά πόσο exciting είναι να την φτιάξετε vegan?!?

Μπαχαρικά

Για τα υπέροχα αρώματα της μηλόπιτας, χρησιμοποίησα κάρδαμο για ένα διαφορετικό twist, ginger και φυσικά κανέλα. Δεν υπάρχει μηλόπιτα χωρίς κανέλα! Λατρεύω τον συνδυασμό αυτόν και σας τον προτείνω για μια πιο γιορτινή μυρωδάτη μηλόπιτα. Βεβαίως εσείς μπορείτε να βάλετε ότι μπαχαρικά έχετε ή θέλετε.

Σογιέλαιο

Το σογιέλαιο είναι μια νέα προσθήκη στην κουζίνα μου, άρχισα να το χρησιμοποιώ πρόσφατα λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας με πλειοψηφία πολυακόρεστων λιπαρών στην σύνθεση του. Προσφέρει πιο ελαφρύ κέικ, αλλά φυσικά μπορείτε να βάλετε και ελαιόλαδο, ίσως λίγο λιγότερο, 4 κ.σούπας. Οποιοδήποτε απλό φυτικό έλαιο λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά!

Κρέμα καρύδας

Εδώ θέλω την προσοχή σας. Δεν είναι όλες οι κρέμες καρύδας ίδιες! Κάποιες γράφουν κρέμα αλλά είναι σαν γάλα που σημαίνει ότι δεν έχουν την σύσταση που επιθυμούμε. Η καλύτερη κρέμα καρύδας της αγοράς για μένα είναι από τα σούπερ μαρκετ ΑΒ, μια πορτοκαλί κονσέρβα στο ασιατικό τμήμα. Not sponsored!! Απλά πάρτε αυτήν για σιγουριά.

Σιρόπι σφενδάμου & ζάχαρη καρύδας

Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτά τα γλυκαντικά διότι είναι πεντανόστιμα και τα προτιμώ πάντα στην ζαχαροπλαστική. Πολύ χαμηλός ο γλυκαιμικός δείκτης της καρύδας και μέτριος του σφενδάμου και με υπέροχη γεύση. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέλι ή αγαύη ή μαύρη ζάχαρη, ότι θέλετε!

Υλικα

  • Άλευρα:
    Μισή κούπα αλεύρι ολικής
    Μισή κούπα αλεύρι βρόμης ή νιφάδες στο μούλτι.
    1 κ.γ. Baking soda
    1 κ.γ. Baking powder
    1 βανίλια σκόνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα

  • Μισή κούπα ζάχαρη καρύδας

  • Μισό κ.γ. Ginger σκόνη

  • 1/3 κ.γ. κάρδαμο σκόνη

  • Μισή κούπα με 2/3 γάλα καρύδας

  • 1/3 κούπας σογιέλαιο ή ελαιόλαδο ή έτερο φυτικό λάδι αρεσκείας σας

  • Για τα μήλα:
    2 μήλα μεγάλα
    1 κ.γ. κανέλα
    χυμό μισού λεμονιού

  • Για την κρέμα πατισερί:
    1 κονσέρβα 400 γρ κρέμα καρύδας
    1 τσικ κουρκουμά για το χρώμα
    2 κ.γ. αμυγδαλοβούτυρο
    3 κ.σούπας corn flour
    2-3 κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου

οδηγιΕς

  • Σε βαθύ μπολ ενώνουμε τα άλευρα με το baking powder, την σόδα, την ζάχαρη, την βανίλια, το ginger και το κάρδαμο.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Κόβουμε τα μήλα με την φλούδα ή χωρίς αν προτιμάτε, σε λεπτές φέτες ή σε μικρά κομματάκια, όπως θέλουμε. Ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και την κανέλα στα μήλα και ανακατεύουμε.
  • Ενώνουμε τα μήλα στην ζύμη και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  • Κρέμα πατισερί: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα καρύδας και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Χαμηλώνουμε ένα τσικ την φωτιά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 26 εκ. Προσθέτουμε το μίγμα μας και από πάνω απλώνουμε την κρέμα πατισερί. Εγώ την άπλωσα με λεπτή μύτη κορνέ, άτακτα για να βγει πιο vintage, αλλά φυσικά μπορείτε να την απλώσετε και ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη για πιο γιορτινό look!

Εύχομαι να γεμίσει το σπίτι σας γιορτινά αρώματα και ζεστή οικογενειακή θαλπωρή αγάπης!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*