Με μια λέξη θεϊκό! Αυτό το γεύμα επιφέρει μια ολοκληρωτική ικανοποίηση. Σε αφήνει με ένα χαμόγελο και μια αίσθηση σαν να έχεις κάνει κάτι καλό στον εαυτό σου γιατί στ´αλήθεια το έκανες!
Το σταμναγκάθι λοιπόν θα είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτό το γεύμα. Αποτελεί απίθανο χορταράκι με σημαντική θρέψη. Προσφέρει υψηλή συγκέντρωση ω3 λιπαρών οξέων, πρωτεΐνη, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μια ευλογία!
Έχει προταθεί ως η αιτία της μακροζωίας των Κρητικών, καθώς στο χώμα της καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Και πάνω σε όλα αυτά, είναι και πεντανόστιμο!
Πρόκειται για ένα assembly ουσιαστικά! Συναρμολόγηση. Πάντρεμα. Πρόταση σερβιρίσματος. Πανεύκολο, αγνό, θρεπτικό, πεντανόστιμο, χωρίς κούραση. Έτσι θέλω να είναι το Πάσχα μου φέτος!
Υλικα Για 6 ατομα
Ένα φιλέτο σολομού 1 -1.2 kg
1 κούπα φακές βρασμένες
2 κούπες κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
Τοματίνια, αγγούρι, κρεμμυδάκι φρέσκο.
Σταμναγκάθι όσο 1 κιλό- όσο θέλετε!
Ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
ΟΔηγιες
- Πλένουμε καλά το σταμναγκάθι και το βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ξεπλένουμε με παγωμένο νερό και στραγγίζουμε.
- Βάζουμε το φιλέτο σολομού με ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και βάζουμε τα μπαχαρικά που μας αρέσουν. Εγώ έβαλα αλάτι, και Καλύμνικη θρίμπι. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέτρια θερμοκρασία για 20-25 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι ψήθηκε το ψάρι μέσα έξω.
- Ενώνουμε τα λαχανικά και τις φακές σε βαθύ μπολ, αλατίζουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Συναρμολόγηση: Σε πιατέλα τοποθετούμε το σταμναγκάθι. Στύβουμε ένα λεμόνι στα χόρτα και αλατίζουμε. Δεν έχουμε βάλει ελαιόλαδο καθόλου γιατί θα τραβήξει από την σαλάτα που θα μπει από πάνω.
- Τοποθετούμε την λαχανοσαλάτα με τις φακές πάνω από τα χόρτα και από πάνω τον σολομό. Σκορπίζουμε ακόμη λίγο φρέσκο κρεμμύδι και σερβίρουμε!