Οχταποδοκιμάς

Αγαπώ τους problem solvers. Αυτοί οι ανθρωπόμορφοι Θεούληδες που λύνουν προβλήματα όταν το χρειάζεσαι. Εγώ δεν τοχω αυτό. Έχω όμως το άλλο. Ψυχραιμία ακραία, βουδιστή. Ήθελα λοιπόν να φτιάξω χταπόδι την Καθαρά Δευτέρα γιατί το λατρεύω, αλλά επειδή τα ξέρω τα ζουζούνια, δεν θα το φάνε και θα συγχυστώ. Προκειμένου να χάσω την ψυχραιμία μου, έκατσα και σκέφτηκα. ΚΛΟΝΓΚ! Μουρθε ιδέα φοβερή να κάνω το χταπόδι κιμά που τον ξεσκίζουν για να λυθεί το πρόβλημα! Ένα έχω να σας πω. Είμαι επισήμως στην φάρα των problem solvers. Τον έφαγαν με χαρά και τραγουδιστά!

Δεν χρειάζεται κιμαδομηχανή. Μόνο ένας επεξεργαστής τροφίμων. Ένα μπλεντερ αν δεν έχετε επεξεργαστή. Πολύ απλά, γρήγορα και πεντανόστιμα με στάμπα εγγύησης γεύσης από τα ζουζούνια! Κυρίως όμως θρεπτικά. Γιατί το χταπόδι είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή για όλους.

Ειδικά για τα βρέφη, αποτελεί ιδανική τροφή και σαν οχταποδοκιμά μπορούν να το φάνε από 6 μηνών!

Προληπτική Διατροφική αξία

Περιέχει λοιπόν ανά 100 γρ:

8.5 γρ σιδήρου, 100% της ημερήσιας ανάγκης

25-30 γρ πρωτεΐνης,

Β12 1200 % της ημερήσιας ανάγκης,

Ασβέστιο 10 % της ημερήσιας ανάγκης

Σελήνιο 106 % της ημερήσιας ανάγκης

πηγή: https://www.eatthismuch.com/food/nutrition/octopus,3479/

Περιέχει μηδαμινά λιπαρά και υδατάνθρακες, γιαυτό το χταπόδι αποτελεί ιδανική τροφή για όλους, κυρίως όμως για όσους έχουν σιδηροπενία, καρδιοπάθεια, διαβήτη και θυρεοειδοπάθεια. Επίσης για όσους δεν τρώνε κρέας αλλά τρώνε θαλασσινά αποτελεί άριστη επιλογή.

πάμε τρέχοντας στην συνταγή!

Υλικα για 6 ατομα

  • 800 γρ χταπόδι

  • μισή κούπα ντοματοχυμός

  • 2 ντομάτες φρέσκιες (στο μπλεντερ)

  • μισό κ.γ. αποξηραμένος δυόσμος

  • 1 κρεμμύδι ξερό

  • 1 καρότο σε κυβάκια

  • αλάτι, πιπέρι

  • Προαιρετικά θυμάρι φρέσκο για το σερβίρισμα

ΟδηγιΕς

  • Σε κατσαρόλα βαθειά, βάζουμε το χταπόδι κομμένο σε πλοκάμια με 2 κούπες νερό. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
  • Μετά κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπάμε για 15 δευτερόλεπτα ίσα ίσα να κοπεί κομματάκια.
  • Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε σε 3 κ.σούπας ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά χταποδιού και το καρότο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 1-2 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ντοματοχυμό και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον δυόσμο. Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένος για 10 λεπτά. Ετοιμός! Σερβίρουμε με μακαρονάκι κοφτό ή επιλογής μας και φρέσκο θυμάρι προαιρετικά.
Οχταποδοκιμάς
 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*