Herbal Kombucha

Μερικές φορές ανακαλύπτεις κάτι που σε γοητεύει και μαθαίνεις εσύ από αυτό. Έτσι ίσως γίνεσαι λίγο καλύτερος εξαιτίας του. Αυτό μου συνέβη με αυτήν την σπιτική παρασκευή αυτού του ζυμωμένου βοτανικού ροφήματος.

Ο SCOBY είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της κομπουχοιστορίας. Γιαπωνέζος; Μαντζουριανός; Δεν είναι σαφές. Ασιάτης πάντως. Μην τον βλέπετε έτσι γλιτσερό και έτοιμο να πηδήξει πάνω σας, δεν κινείται! Οκέι, σε καλλιστεία ίσως να μην είχε πολύ καλή υποψηφιότητα αλλά τι ρατσισμός είναι αυτός;; Ε όχι. Εγώ είμαι υπερ της μειονότητας. Κυρίως όταν δεν χρειάζεται να την φας. (Πάλι καλά). Αυτό είναι το καλό! Απλά το κοιτάς και λίγο έτσι σκαλώνεις βρε παιδί μου λίγο. Το συνηθίζεις όμως!
Οχι ότι η συνέχεια είναι καλύτερη βέβαια. ? πίνουμε τα υποπροϊόντα της πέψης του. Σκληρό σαν σκέψη αλλά το ίδιο είναι και το τυρί! Ας διευρύνουμε την αποδεκτικότητά μας. O Scoby το αξίζει και θα το αποδείξει!

Η ζύμωση ως διαδικασία παραγωγής τροφών υπάρχει από την Νεολιθική εποχή. Χρησιμοποιείται για παραγωγή ξυδιού, κρασιού, μπύρας, ψωμιού με προζύμι, kimchi- ξινολάχανο, γιαούρτι, πίκλες. Η kombucha φαίνεται να κατάγεται από την Μαντζουρία, μια γεωγραφική περιοχή στην Βορειοανατολική Κίνα, απέναντι από την Ιαπωνία. Εκεί λοιπόν αποφάσισαν να ζυμώσουν ένα ζαχαρώδες μαύρο τσάι και ήταν μια πολύ καλή ιδέα! Ονομάστηκε Kombu-cha από μια δυσερμηνεία του όρου kelp= Kombu στα ιαπωνικά, που σημαίνει φύκι και cha που σημαίνει τσάι. Τι σχέση έχει τώρα η Ιαπωνία με αυτό το μαντζουριανό τσάι, δεν γνωρίζουμε & δεν θα μάθουμε ποτέ! Οι ευρωπαίοι ίσως ευθύνονται για την χρήση αυτού του λάθος όρου ίσως γιατί μοιάζει με φύκι!

Ο star of the show SCOBY λοιπόν είναι μακρωνύμιο για μια συμβιωτική καλλιεργεια ζύμων και βακτηρίων (symbiotic culture of bacteria and yeast), αποτελεί μια ευμεγέθη κυτταρίνη η οποία καταναλώνει την ζάχαρη του τσαγιού και παράγει οξέα, μειώνοντας το pH & προσδίδοντας έτσι στο ποτό μια ιδιαίτερη όξινη γεύση. Κάθε φορά αυτό συμβαίνει προσθέτοντας στο ζαχαρούχο τσάι εκτός από τον Scoby και λίγο από το ήδη ζυμωμένο όξινο ποτό της προηγούμενης παραγωγής.

Ο SCOBY

Ιδιαίτερη γεύση λοιπόν η Kombucha, κάτι μεταξύ τσαγιού και κρασιού, κάτι σαν σαμπανιζέ ποτό, γιατί μετά την ζύμωση, η αναπνοή των μικροοργανισμών παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Εγώ προσωπικά την αγαπώ αυτήν την γεύση!

Η πρώτη μου επαφή με την kombucha ήταν από προϊόν της αγοράς, και προσωπικά απογοητεύτηκα αρχικά. Καμία όμως Kombucha δεν είναι ίδια με μια άλλη, ακριβώς επειδή οι ιδιότητες της ζύμωσης διαφέρουν από SCOBY σε SCOBY και από τσάι σε τσάι κσι φυσικά από βότανο σε βότανο.

Ήξερα ότι μπορείς να παράξεις Kombucha στο σπίτι αλλά δεν είχα ασχοληθεί να προμηθευτώ αυτό το χλαπατσοειδές μικρόβιο που χρειάζεται. Το καλοκαίρι του 2020 όμως παρακολούθησα τον συμπαθέστατο Κάρολο https://thefoodarchitect.gr/ να παρασκευάζει στο ίνσταγκραμ μόνος του Kombucha και η διαδικασία με καθήλωσε! Ο Κάρολος είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει σε κάποιους SCOBY και αμέσως σήκωσα το χέρι! Τι χαρά ήταν αυτή!
Και έτσι απέκτησα και γώ την ευκαιρία να δοκιμάσω αυτήν την χαρά της παραγωγής σπιτικής Kombucha.
Η διαδικασία έχει σημαντικά σημεία προσοχής για να γίνει σωστά και χωρίς επιπλοκές του ζωντανού SCOBY,(yep, it’s alive) ο οποίος θέλουμε να διατηρηθεί υγιής και χαρούμενος για να είναι και η Kombucha μας υπέροχη σε γεύση.

H Kombucha

Ζητούμενα- Προϋποθέσεις

 • Ποιότητα του SCOBY. Ο προμηθευτής SCOBY πρέπει να είναι έμπιστος με σωστές πρακτικές ώστε να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή ποιότητα.
 • Κατάλληλη Υγιεινή. Καθαρός χώρος, καθαρά βάζα, καθαρά χέρια. Είναι πολύ σημαντικό να μην επιμολυνθεί ο SCOBY μας με αχρείαστα ζουζούνια. Φυσικά εφόσον δεν υπάρχει τρόπος διασφάλισης αυτού στο σπίτι η διαδικασία αποτελεί από μόνη της ένα ρίσκο που ο καλλιεργητής του Scoby λαμβάνει με προσωπική του ευθύνη.
 • Ποιότητα του τσαγιού που θα χρησιμοποιηθεί. Το τσάι είναι το μέσο στο οποίο αναπνέει ο SCOBY γιαυτό είναι πολύ σημαντικό να μην περιέχει αηδίες. Δεν θέλουμε τεχνητά χρώματα, τεχνητά αρώματα & κακής ποιότητας φύλλα. Αυτό εξασφαλίζεται όταν επιλέξουμε βιολογικό μαύρο και πράσινο τσάι που αποτελούν τα 2 βασικά μέσα παραγωγής του Scoby. Όμως! Καλλιεργούνται στην Ασία. Λίγο μακριά βέβαια! Φυσικά ύπαρχου πολλοί εισαγωγείς στην Ελλάδα ποιοτικού μαύρου και πράσινου τσαγιού. Εγώ σκέφτηκα όμως λίγο διαφορετικά!
 • Διάρκεια της ζύμωσης. Η εμπειρία των προκατόχων μιλάει για προσοχή στην διάρκεια της ζύμωσης η οποία έχει οριστεί μεταξύ έβδομης και 14ης μέρας. Όσο όμως πιο νωρίς σταματήσουμε την ζύμωση, φαίνεται να επηρεάζεται θετικά και η ποιότητα του ποτού, διασφαλίζοντας απουσία υπερβολικών οξέων και ανισορροπίας του διαλύματος. Φυσικά δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Η υποκειμενική δοκιμή από εμάς και η γεύση είναι αυτή που καθορίζει το πότε θα επιλέξουμε να σταματήσουμε την ζύμωση και να ολοκληρώσουμε την παραγωγή της κάθε δόσης.

Τώρα που τελειώσαμε με τις προϋποθέσεις πάμε να δούμε πως συνέβη αυτή η καταπληκτική Βοτανική KOMBUCHA.

Είχα τον Scoby στο βάζο λοιπόν, είχα και τις χειρόγραφες οδηγίες του Κάρολου πολύ μα πολύ κατατοπιστικές, αλλά δεν είχα μαύρο ή πράσινο τσάι. Έλεγα κάθε μέρα να πάω να πάρω και ποτέ δεν πήγαινα. Σκέφτηκα λοιπόν, έχω ένα ντουλάπι βότανα, που ξέρω και τον προμηθευτή, ποιότητα εγγυημένη, γιατί να πάρω κάτι άλλο;
Και τότε μου ήρθε η επιφοίτηση! Herbal Kombucha! Το γκουγκλαρα και όντως υπάρχει, όχι διαδεδομένα, γιατί όπως είπαμε η πιο συχνή παραγωγή είναι με μαύρο και πράσινο τσάι, αλλά γιατί να μην το δοκιμάσω;


Go with the flow, πολύ σημαντικό feeling που υποστηρίζω και ακούω πάντα. To flow της κατάστασης μου έλεγε να πάω Herbal!

Επέλεξα ελληνικά βότανα της οικογενειακής επιχείρησης Grizo-Prasino https://grizoprasino.com/που εμπιστεύομαι και γνωρίζω προσωπικά ως ποιότητα άριστη και προσεγμένη. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα!
Η συνταγή βασίζεται σε αυτήν του Κάρολου με αντικατάσταση του τσαγιού με βότανα. Θα σας δώσω το λινκ να δείτε το κατατοπιστικό IGTv βιντεάκι του Κάρολου! https://www.instagram.com/tv/CCiaB0eJH9d/?igshid=8lg6dqnlr7qk

Sharing is caring, support each other, lets be a community κτλ. Σας έχω οργανώσει κάθε βήμα για να μην αγχωθείτε!

Διατροφική αξία

Η διατροφική αξία της Kombucha διαφέρει αναλόγως το κάθε παρασκεύασμα. Το σίγουρο είναι ότι περιέχει προβιοτικά, όπως κάθε προϊόν ζύμωσης, δηλαδή ζωντανούς μικροοργανισμούς που αλληλεπιδρούν με το σώμα μας θετικά. Η αξία της φαίνεται να είναι ο εμπλουτισμός της χλωρίδας του εντέρου με ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν στην λειτουργία του. Φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα όσους δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα ζύμωσης, δηλαδή τους χορτοφάγους και vegans.
Θα είμαι ειλικρινής και θα πω ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα σε ανθρώπους που να αποδεικνύει σαφή οφέλη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Απλά πρέπει κάποιος να κάνει την δουλειά. Όλα όσα ισχυρίζονται σε οφέλη διάφοροι στο Ίντερνετ είναι μη επιστημονικά δεδομένα ακριβώς λόγω της έλλειψης ερευνών. Εμπειρικά όμως, η παρατήρηση υπάρχει και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η φιλοσοφία λοιπόν είναι απλή. Αν σε κάνει να νοιώθεις υγιής, αρκεί και περισσεύει.
Τέλος, η Kombucha είναι ποτό. Όχι φάρμακο. Δεν χρειάζεται να αποδείξει θεραπευτικές ιδιότητες για να έχει νόημα ύπαρξης. Ανήκει στην κατηγορία των τροφών. Simple as that!

Είναι ένα ζυμωμένο βοτανικό ρόφημα με ενισχυμένες ιδιότητες, πολλαπλάσιες από αυτές των βοτάνων από τα οποία παράχθηκε.

Υλικα Για 3,5 λΙτρα

 • 1 Scoby μαζί με 1-2 κούπες Kombucha εμπορίου ή σπιτικής παραγωγής

 • 5 κ.σούπας βότανο φασκόμηλο και 5 κ.σούπας μίγμα xana xana Grizoprasino

 • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη βιολογική

Οδηγιες

 • Βράζουμε 3.5 λίτρα νερό και αφαιρούμε από την φωτιά. Βάζουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
 • Σε έτερη άδεια κατσαρόλα ρίχνουμε τα βότανα. Προσθέτουμε το βρασμένο νερό με την ζάχαρη. Αφήνουμε για 10-15 λεπτά και σουρώνουμε τα βότανα. Αφήνουμε το βοτανικό μίγμα να κρυώσει.
 • Σε καλά πλυμένο βάζο χωρητικότητας 4-5 λίτρων ρίχνουμε το βοτανικό τσάι. Προσθέτουμε το SCOBY και την ποσότητα έτοιμης kombucha. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα ή πανάκι ή φίλτρο καφετέριας.
 • Τώρα αφήνουμε τον Scoby ανενόχλητο να τραφεί και σε 7 μέρες κάνουμε την πρώτη δοκιμή. Αν μας ευχαριστεί η γεύση σταματάμε την ζύμωση αφαιρώντας τον Scoby και μοιράζοντας το ποτό σε μπουκάλια.
 • Σε αυτήν την φάση μπορούμε να προσθέσουμε στα μπουκάλια μπαχαρικά, ή χυμό φρούτων για γεύση. Προσωπικά το δοκιμάζω ακόμη σκέτο! Αφήνουμε τα μπουκάλια έξω 2 μέρες κλειστά αεροστεγώς να δημιουργηθεί το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν είμαστε ευχαριστημένοι με την γεύση, τοποθετούμε τα μπουκάλια στο ψυγείο.
 • Ετοιμάζουμε μια νέα δόση βοτανικού ροφήματος ξεκινώντας από το βήμα 1!
 • Με κάθε παραγωγή ο Scoby μας μεγαλώνει, και μπορούμε να τον χωρίσουμε σε στρώσεις διακριτές όταν τον περιεργαστούμε. Μην ανησυχείτε, δεν δαγκώνει! Αφαιρούμε λοιπόν αν θέλουμε ένα μέρος του και βάζουμε σε καθαρό μέσο για να χρησιμοποιήσουμε για νέα παραγωγή.

Ξεκινάμε με σύνεση, πίνοντας 2 δάχτυλα την ημέρα για να βεβαιωθούμε ότι η δράση της είναι θετική χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Εφόσον αισθανθούμε ευεξία με την καθημερινή κατανάλωση, συνεχίζουμε και αυξάνουμε την ημερήσια πρόσληψη. Ειδικά αν πίνουμε και άλλο βοτανικό ρόφημα μέσα στην ημέρα, καλύτερα να μην πιούμε πάνω από ένα ποτήρι. Γενικά τα βότανα δεν είναι για χόρταση. Έχουν σημαντικές ιατρικές ιδιότητες και αρκούν 2 φλυτζάνια ημερησίως για να εκδηλωθούν.

Ειδικά στην περίπτωση της Βοτανικής Kombucha, όπου οι ιδιότητες των βοτάνων πολλαπλασιάζονται, δεν χρειάζονται υπερβολές.

Εύχομαι να βρήκατε ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες και την διαφορετική αυτή συνταγή ζυμωμένου βοτανικού ποτού το οποίο σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο!

 

2 Comments

 1. Βαλεντίνα Κοντούλη

  Καλησπέρα, αυτό το φτιάχναμε εμεις παλιά στην Ρωσία απο όπου κατάγομαι. Μόνο εδώ που θα βρω εξαρχής το Scoby, δηλαδή το μύκητα κομπουχα;

   
  • Μπορείτε να ψάξετε στο internet, υπάρχουν κάποιοι πωλητές, γράψτε αγορά scoby και θα σας βγάλει αποτελέσματα.

    

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*