Pineapple Upside down Cake

Η μητέρα ορμώμενη εξ Αμερικής έφτιαχνε πολλές «αμερικανιές» στην κουζίνα της. Μία από αυτές ήταν και αυτό το απίθανο, απλό cake με ανανά! Που το γυρνάς ανάποδα και σε τρελαίνει με την σιροπένια του γεύση!

Δεν το είχα ξαναφτιάξει ποτέ μέχρι χτες! Ή εγώ μετατρέπομαι όσο περνούν τα χρόνια στην μητέρα μου ή απλά μου λείπει αυτή η ζεστασιά που έχει η απίθανη μαγειρική της και προσπαθώ να την αναβιώσω! Μένουμε μακριά και είναι λογικό να μου λείπουν όλα όσα μαγείρευε, αν και τώρα που είμαι seagan, δεν μπορώ να τα τρώω πια! Γιαυτό το έφερα στα μέτρα μου!

Vegan Gluten free Pineapple Upside down Cake it is λοιπόν!

ΚΑΙ βίγκαν ΚΑΙ χωρίς γλουτένη! Oh, yeah!!! Ή όλα ή τίποτα. Δεν συμβιβάζομαι πια, σαρανταρίζω φέτος! Χαχαχα, για πάμε να δούμε!

Εν αρχή ην ο Ανανάς.

Αυτό το γλυκό φρούτο που το τρως και νομίζεις ότι κάποιος το έχει πασπαλίσει με ζάχαρη, δεν μπορεί, κι όμως είναι φρέσκια σκέτη γλύκα από την μητέρα φύση. Κι όμως οι υδατάνθρακες του ανανά είναι ελάχιστοι. Μόλις 13 γρ ανά 100 γρ!

Πολυαγαπημένος, πεντανόστιμος και άψογα σχεδιασμένος να μας φροντίζει με θρέψη μοναδική. Περιέχει πολύ βιταμίνη C, ώστε 160 γρ να προσφέρουν το 100% της ημερήσιας ανάγκης. Πόσο κουλ;; Περιέχει μαγγάνιο, πολύ μαγγάνιο, το στοιχείο που φροντίζει την άριστη εγκεφαλική μας λειτουργία, τα οστά μας, το δέρμα μας, παίρνει μέρος σε αντιοξειδωτικές αντιδράσεις και μειώνει την εκδήλωση φλεγμονής. Επιπρόσθετα, η βρόμη στην συνταγή μου περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα μαγγανίου. Oι φυτικές ίνες από τον ανανά, την βρόμη και το αμύγδαλο, επισφραγίζουν την προληπτική διατροφική αξία αυτής της συνταγής. Το αμύγδαλο προσφέρει πρωτεΐνη, ω3 λιπαρά, φυτικές ίνες και ασβέστιο. Χαμός!!!

Αυτό δεν είναι ένα απλό κέικ ανανά, είναι μια τροφή υψηλή σε θρέψη με αξία σημαντικότατη!

Η συνταγή μου λοιπόν είναι έξυπνη γιατί χρησιμοποιεί τον πουρέ ανανά ως το κύριο υγρό στοιχείο. Το αλεύρι αμυγδάλου προσθέτει απίθανη γεύση και άρωμα, ενώ η ζάχαρη καρύδας ευθύνεται για το καραμελένιο χρώμα στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό του. Το αλεύρι βρόμης και αμυγδάλου μπορούν να γίνουν με coffee grinder από νιφάδες βρ’ομης και αμύγδαλο φιλέ, ή να αγοραστούν έτοιμα. Η ζάχαρη καρύδας μπορεί να αντικατασταθεί από μαύρη ζάχαρη.
Πέντε μόνο υλικά! Υπεραρκετά για αυτήν την απίθανη μαγική γεύση!

ΥλικΑ

  • Στερεά
    1 1/2 κούπας αλεύρι βρώμης (200 γρ)

  • 220 γρ αλεύρι αμυγδάλου

  • 2/3 κούπας ζάχαρη καρύδας (150 γρ)

  • 1/2 κ.γ. baking soda

  • 1 κ.γ. baking powder

  • Υγρά
    1 1/2 κούπα πουρέ φρέσκου ανανά

  • 3 κ. σούπας σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου (ή μέλι για μη βίγκαν κέικ)

  • 4 φέτες φρέσκο ανανά

  • Ελαιόλαδο και ζάχαρη καρύδας για την βάση του ταψιού.

Οδηγιες

  • Σε βαθύ μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά.
  • Σε μούλτι βάζουμε τον ανανά να πολτοποιηθεί, κρατώντας 4 φέτες 1 εκατοστού για το ταψί.
  • Ενώνουμε με τα στερεά και προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης.
  • Σε ταψί στρογγυλό, ιδανικά εκείνο στο οποίο ξεκολλάει η περίμετρος, βάζουμε 2 κ.σούπας ελαιόλαδο στην βάση και πασπαλίζουμε αρκετή ζάχαρη καρύδας. Τοποθετούμε τις φέτες ανανά και πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη καρύδας.
  • Ρίχνουμε από πάνω το μίγμα του κέικ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C σε αέρα, για 30-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι στο κέντρο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει. Με μαχαίρι ξεκολλάμε την περίμετρο του κέικ από τα τοιχώματα του ταψιού και τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στο ταψί σαν καπάκι με την βάση του πιάτου προς τα εμάς. Αναποδογυρίζουμε το κέικ. Κόβουμε στην μέση 4 φράουλες και τοποθετούμε στο κέντρο στις φέτες ανανά. Έτοιμο για σερβίρισμα!

Εύχομαι να το χαρείτε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!

 

4 Comments

  1. Η ζάχαρη καρύδας μπαίνει με τα στερεά ή είναι μόνο για τη βάση της φόρμας;

     
  2. Κυριακή Καραλίβανου

    Τέλειο! Για πόσες μέρες διατηρείται (αν μείνει;!)

     

Γράψτε απάντηση στο Κυριακή Καραλίβανου Cancel

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*