Μαρμελάδα Φραγκόσυκο

Φραγκοσυκιά. Αυτός ο κάκτος που δίνει αγκαθωτούς καρπούς γεμάτους θρέψη και φέρει στο σώμα της νερό αρκετό ώστε να βοηθά ως φυσικό φράγμα για πυρκαγιές. Κι όμως ποιος αναζητά φραγκόσυκα πια; Στην γεύση είναι άγλυκα, με σπόρους που κάνουν κράτσα κρούτσα και έτσι δεν είναι ακριβώς και στο top three των καλοκαιρινών φρούτων!

Φραγκοσυκιά κοντά στο πατρικό μου στην περιοχή Τριάντα της Ρόδου.

Εμένα όμως με γοητεύει. Είναι όμορφη, αν και αφιλόξενη, καρποφορεί γενναιόδωρα και αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε τους καρπούς της.

Γιαυτό έφτιαξα μαρμελάδα!

Απλή, για να μου δώσει όλη την γεύση της, και με ελάχιστη ζάχαρη. Δεν μου αρέσουν καθόλου οι γλυκές μαρμελάδες, γιαυτό και όλες οι μαρμελάδες μου είναι προς το άγλυκο. Και αυτή η γεύση με τρελαίνει!

Φυσικά, αν καθαρίσεις φραγκόσυκα, θα σου δώσουν μερικά αναμνηστικά αγκαθάκια, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Αλλά δεν ενοχλούν πολύ! Το υπόσχομαι.

Σε αποζημιώνουν με την βιταμίνη C, το μαγνήσιο και τις φυτικές τους ίνες. Αν φας πολλά φραγκόσυκα, θα πάθεις δυσκοιλιότητα από τα σποράκια, όμως αν τα βγάλεις, αυτόματα γίνεται φάρμακο ενάντια στην δυσκοιλιότητα.

Εγώ λοιπόν τα έβγαλα!

Υλικα

  • 10-15 φραγκόσυκα, 3 κούπες καθαρισμένα.

  • Χυμό και ξύσμα 2 λεμονιών

  • Πουρέ μίας χούφτας σταφύλια πράσινα

  • 2 κ.σούπας κοπανιστό λιναρόσπορο (προαιρετικά)

  • 1 κουταλιά της σούπας αγάρ αγάρ

  • 6 κουταλιές της σούπας μέλι

  • 1/4 κούπας νερό

ΟδηγΙες

  • Σε τηγάνι πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ τα φραγκόσυκα. Βράζουμε με το νερό για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

  • Σε σουρωτήρι πάνω από μπολ στραγγίζουμε το μίγμα βοηθώντας και πατώντας με ένα κουτάλι για να βγεί όλος ο χυμός τους.
  • Βάζουμε το ζουμί σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αγάρ αγάρ και τον λιναρόσπορο. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αγάρ αγάρ και τον λιναρόσπορο, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
  • Προσθέτουμε την μαρμελάδα όσο είναι ακόμη ζεστή σε βαζάκι που έχουμε βράσει για 10 λεπτά σε κατσαρόλα με νερό και έχουμε αφήσει να στεγνώσει.

Τώρα η μαρμελάδα μας θα αρχίσει να πήζει όσο κρυώνει. Αν πήξει πολύ, απλά προσθέστε νερό και ανακατέψετε με το σύρμα.

Οι φυσικές μαρμελάδες, χωρίς συντηρητικά και χωρίς ζάχαρη για να συντηρηθούν, έχουν διάρκεια ζωής πολύ μικρότερη από του εμπορίου. Το μόνο συντηρητικό που περιέχει είναι το λεμόνι. Γιαυτό θα διατηρηθεί στο ψυγείο το μέγιστο μερικούς μήνες. Γιαυτό φροντίστε να την φάτε γρήγορα!

Εύχομαι να την χαρείτε όσο και γω!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*