The Dirty Dozen & Clean 15

Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και στα σιτηρά σίγουρα απασχολούν όλους μας. Το EWG, το environmental working group, ειναι ενας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην περιβαλλοντική υγεία και στην βελτίωση της σχέσης μας με αυτή. 

Θέσπισε λοιπόν 2 μπούσουλες για να γνωρίζουμε τί μας συμφέρει να αγοράζουμε βιολογικά και τί συμβατικά ανάλογα με την συγκέντρωση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε αυτές τις τροφές. 

Το EFSA, το European Food Safety Authority της ευρωπαικής ένωσης δημοσίευσε πέρυσι τον τελευταίο έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων, όπου μόλις το 1 % αυτών κρίθηκαν με μη κατάλληλα επίπεδα υπολειμμάτων σε φυτοφάρμακα, ενώ το 97 % βρέθηκαν ασφαλή. 

Γιαυτό, φάτε φρούτα και λαχανικά υπεύθυνα, χωρίς φόβο ακολουθώντας αυτούς τους 2 μπούσουλες!

Η “Βρώμικη” 12άδα έχει μεγαλύτερα επίπεδα υπολειμμάτων , γιαυτό και συστήνεται η βιολογική αγορά αυτών ή η αγορά από μικρούς τοπικούς παραγωγούς, ενώ η “Καθαρή” 15άδα είναι τόσο χαμηλή σε υπολείμματα που μας συμφέρει η συμβατική αγορά τους έτσι κι αλλιώς;. 
Όσα δεν περιέχονται στις λίστες βρίσκονται στο ενδιάμεσο ποσοστό, γιαυτό αποφασίζετε εσείς τι θα αγοράσετε. 

Η σημασία της συστηματικής κατανάλωσης φρούτων λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων και σιτηρών είναι τεράστια για την ανθρώπινη υγεία και την διατήρηση της. Προστατεύουν από εμφάνιση καρκίνου, διαβήτη, καρδιοπάθειας, αυτοάνοσα νοσήματα και οδηγούν σε μακροζωία.

Το Harvard και οι επίσημοι Ιατρικοί οργανισμοί συστήνουν μάλιστα το μισό μας πιάτο σε κάθε γεύμα να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά ώστε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη θρέψη. 

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*