Πάλι καλά που δεν έχει στόμα να μιλήσει, γιατί με αυτά που ακούμε τριγύρω, θα είχε καραμελώσει απτό κακό της. Χίλια ονόματα της έχουν δώσει, για να μην ξεστομίσουν το αληθινό της, και κρύβονται πίσω από ανακρίβειες, άγνοια, παραπλάνηση, δηλαδή, ας πούμε επιτέλους την ζάχαρη με το όνομα της!
Ζάχαρη ζάχαρη, γιατί να σε λένε ζάχαρη, απαρνήσου το όνομα σου και γίνε τα εξής άλλα:
Agave nectar Agave Syrup Anhydrous Dextrose Barbados sugar Barley malt Barley malt extract Barley malt syrup Beet juice concentrate. Beet sugar Blackstrap Molasses Brown cane sugar Brown rice syrup Brown sugar Brown cane sugar Buttered syrup Cane crystals Granulated Sugar Grape Juice Concentrate Grape sugar Hexitol HFCS High-Fructose Corn Syrup Honey Icing sugar Inversol Invert sugar Isomalt Lactose Mannose Maple syrup Molasses Muscovado Muscovado Syrup. Yellow sugar Zylose Xylitol Raw cane sugar Raw sugar Refiner’s syrup Secanet | Cane juice Cane juice crystals Cane sugar Caramel Carbitol Carob syrup Castor sugar Coconut nectar Coconut palm sugar Coconut sugar Confectioner’s sugar Corn sweetener Corn syrup Corn syrup solids Crystal Dextrose Crystalline Fructose Diastatic Malt Diatase Disaccharides Erythritol Levulose Liquid Fructose Malt extract Malt syrup Malted Barley Maltitol Maltodextrin Maltol Malts Maltose Mannitol. Nectars S Sugar Sugarcane Molasses Sweet Sorghum Syrup Table Sugar Tapioca Dextrin Treacle Sorghum Syrup Sucanat. Ribose Rice syrup Raisin syrup Sucrose | D-xylose Date sugar Dehydrated cane juice Demerara sugar Dextran Dextrin Dextrose Diglycerides Ethyl Maltol Evaporated cane juice Florida Crystals Free-flowing brown sugars Fructan Fructooligosaccharides Fructose Fruit juice Fruit juice concentrate Galactose Glucitol Glucoamine Glucose Glucose solids. Glucose syrup solids Golden sugar Golden syrup Oligofructose Palm sugar Panela sugar Panocha Pear Syrup Pentose Powdered sugar Trehalose Turbinado sugar Wheat dextrin Xylose Rice maltodextrin Rice syrup Rice syrup solids Saccharose Sorbitol |
Τι λείπει λοιπόν από αυτή τη λίστα? Αφού είναι όλα εκεί! Zάχαρη καρύδας, μέλι, μολάσα, πετιμέζι, ζάχαρη από χουρμάδες, όλα! Όλα; Για πάμε να δούμε.
Αυτό που λείπει είναι να ξεκαθαρίσουμε την ζαχαροκατάσταση!Τι είναι ζάχαρη?
Καταρχάς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζάχαρη ισούται υδατάνθρακας. Όχι όμως αντίστροφα. Όταν λέμε ζάχαρη, δεν αναφερόμαστε μόνο στο φυτό ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλο από τα οποία παράγεται η επιτραπέζια ζάχαρη και η μολάσσα. Έχουμε 2 μεγάλες κατηγορίες υδατανθράκων. Φυσικοί και τεχνητοί. Φυσικός είναι ο υδατάνθρακας που περιέχεται στα φρούτα και στις πατάτες για παράδειγμα, ενώ τεχνητός είναι αυτός που δεν υπάρχει στην φύση ελεύθερος και απομονώνεται ή παρασκευάζεται σε εργαστήριο, όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη( aspartame, saccharine, sucralose, neotame, acesulfame-K, and stevia, Swingle fruit extract and advantame). Αυτές οι ουσίες έχουν ονομαστεί και ως non nutritive sugars (NNS), ακριβώς για να τονιστεί ότι δεν περιέχουν θρέψη, είναι εξ ορισμού επεξεργασμένη ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνονται με επιφύλαξη. Μια ισορροπημένη διατροφή δεν θα πρέπει να περιέχει τεχνητούς υδατάνθρακες. Είναι τα λεγόμενα υποκατάστατα, τα οποία έλαβαν δημοσιότητα λόγω της πολύ γλυκιάς γεύσης τους με λιγότερες θερμίδες. Όμως η κατανάλωση τους οδήγησε σε παχυσαρκία, γαστρεντερικές & ηπατικές διαταραχές. Δεν συστήνονται λοιπόν ως μέρος μιας αγνής διατροφής.
Υδατάνθρακες όμως είναι και τα φρούτα και οι φυτικές ίνες. Τρεις κατηγορίες λοιπόν που χαρακτηρίζουν τον όρο υδατάνθρακας.
Ευθαρσώς έφτιαξα τον δικό μου πίνακα με την κατηγοριοποίηση των υδατανθράκων γιατί ο υπάρχον δεν με ικανοποιεί. Είναι μπερδευτικός βρε παιδί μου, εγώ θέλω να λέμε τα πράγματα απλά! Έχουμε λοιπόν ως τώρα χωρίσει τους υδατάνθρακες σε απλά σάκχαρα, άμυλο, και φυτικές ίνες. Αν υπήρχε ηχητική γραφή θα έβαζα εδώ ένα μπδζζ, whaaat? Τι εννοεί αυτός ο απρόσιτος επιστήμονας? Τι να φάω βρε αδελφέ? Εγώ είμαι εδώ, εξίσου αγανακτισμένη όπως και εσύ από αυτόν τον χαζό διαχωρισμό χωρίς πρακτική χρησιμότητα. Πάμε να δούμε τον δικό μου!
Να σημειώσω εδώ ότι οι ομάδες αλληλοεπικαλύπτονται αναπόφευκτα και δεν μας πειράζει γιατί θα σας τα εξηγήσω όλα εγώ.
Γιατί έχω τα φρούτα 2 φορές; Διότι τα φρούτα είναι κατηγορία από μόνα τους! Έχουν την φρουκτόζη, ένα απλό σάκχαρο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που δεν προκαλεί αύξηση της ινσουλίνης και άρα δεν επιδρά στον μεταβολισμό της.
Έχουν όμως και πολλές φυτικές ίνες, που όταν αφαιρούνται με επεξεργασία προκύπτει επεξεργασμένη ζάχαρη. Ας μην το κάνουμε αυτό! Όταν το κάνουμε όμως, πρέπει να μπαίνουν στην κατηγορία επεξεργασμένη ζάχαρη. Εκεί που βρίσκεται ο λαός. Ότι δεν είναι στην πρωτογενή αρχική μορφή είναι επεξεργασμένο θέλει δεν θέλει!
Στον κλασικό διαχωρισμό με την κατηγορία απλά σάκχαρα, τα γαλακτοκομικά μπαίνουν εκεί διότι περιέχουν την λακτόζη, αλλά δεν μας λένε ότι είναι επεξεργασμένη ζάχαρη, φυσική μεν, επεξεργασμένη δε. Γιαυτό ο πίνακας αυτός είναι πιο περιγραφικός.
Πάμε τώρα στον γλυκαιμικό δείκτη.
Σύμφωνα με τον γλυκαιμικό δείκτη (GI index), καλύτερες επιλογές είναι τα φρούτα, η αγαύη, η ζάχαρη καρύδας και η στέβια. Όλα τα άλλα έχουν σχεδόν ίσο με την κρυσταλλική ζάχαρη. Αυτός ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως όσους πάσχουν από διαβήτη και μετά όλους μας!
Πόση πρόσθετη ζάχαρη να τρώω?
Θέλουμε λοιπόν να μην τρώμε πολλή ζάχαρη. Και οι επίσημες ιατρικές εταιρείες το ίδιο θέλουν. Γιαυτό και μας συστήνουν να καταναλώνουμε την ημέρα 6 κουταλάκια ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ζάχαρης οι γυναίκες και 9 οι άντρες. Εκτός δηλαδή από αυτήν που περιέχουν οι τροφές. Ένα κουταλάκι περιέχει 4 γρ ζάχαρης. Άρα 24 γρ πρόσθετης ζάχαρης οι γυναίκες και 36 οι άντρες. Πάνω κάτω! Τώρα αν μια γυναίκα αθλείται και έχει μυική μάζα περισσότερη από έναν άντρα αυτές οι τιμές αλλάζουν και εξατομικεύονται. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τρώμε πολύ παραπάνω από ότι χρειαζόμαστε , ακριβώς γιατί δεν γνωρίζουμε τι είναι και τι δεν είναι ζάχαρη. Πάμε να αποκωδικοποιήσουμε τις ορολογίες.
Πάμε πρώτα στους φυσικούς υδατάνθρακες. Είναι η σταρ ζάχαρη από ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμο φυσική? Φυσικά! Είναι φυτό άλλωστε. Είναι επεξεργασμένη? Βεβαίως. Άρα, φυσικό δεν ισούται μη επεξεργασμένο. Ούτε όμως επεξεργασμένο σημαίνει μη φυσικό! Σας μπέρδεψα τελείως ή ακόμη?
Stay with me!
Οι φυσικές πηγές ζάχαρης δεν σημαίνει ότι είναι πάντα μη επεξεργασμένες. Πάμε στην μολάσα, το μέλι και το πετιμέζι για να σας εξηγήσω.
Η μολάσσα είναι φυσικός υδατάνθρακας από ζαχαρότευτλα, επεξεργασμένος, ώστε να προκύψει αυτή η σιροπένια υφή. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ίσος σχεδόν με της κρυσταλλικής ζάχαρης. 55 σε σχέση με 65 της κρυσταλλικής ζάχαρης.
Το πετιμέζι είναι φυσικός υδατάνθρακας από σταφύλια, επεξεργασμένος, ώστε να προκύψει αυτή η σιροπένια υφή. Είναι πιο υγιεινή ζάχαρη λοιπόν η μολάσα και το πετιμέζι από την κρυσταλλική ζάχαρη? Χμμμ… στερούνται φυτικών ινών διότι είναι σιρόπι χυμού και έχουν θερμανθεί με πρόσθετη ζάχαρη για να πήξει ο χυμός. Άρα όχι ιδιαίτερα!
Πάμε στο μέλι. Είναι φυσικός υδατάνθρακας, επεξεργασμένος θερμικά ή και όχι. Διαφέρει από την ζάχαρη? Ελάχιστα. Ο γλυκαιμικός δείκτης – 55- του μελιού είναι ελάχιστα χαμηλότερος από την κρυσταλλική ζάχαρη. Θεωρείται λοιπόν ότι το μέλι είναι πιο θρεπτικό λόγω των ιδιοτήτων του. Ναι, γιατί όχι, άλλωστε τόσες μέλισσες το πιπίλιζαν, τόση πρόπολη ακούμπησε, όλο και κάτι μένει με αμελητέες ποσότητες. Εξαρτάται τι θέλουμε από τον υδατάνθρακα μας. Να είναι βίγκαν ή όχι, να έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή όχι, να είναι πιο βιώσιμος ή όχι. Έχουμε πολλές επιλογές. Υπάρχει όμως ουσιαστική διαφορά με την κρυσταλλική ζάχαρη? Όχι ιδιαίτερα!
Πριν αποφασίσουμε τι προϊόν αγοράζουμε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ορολογίες και στις ετικέτες τροφίμων.
ΠΡΟΣΘΕΤΗ ζάχαρη
Η ζάχαρη λοιπόν δεν βρίσκεται μόνο στα γλυκά, αλλά και σε αλμυρά. Η πρόσθετη ζάχαρη είναι αυτή που προστίθεται σε ένα τρόφιμο. Αν ένα τρόφιμο όμως αναφέρει το “χωρίς πρόσθετη ζάχαρη”, βεβαίως περιέχει ζάχαρη! Απλώς είναι από φυσικές πηγές ή ακόμη και από τεχνητές, απλώς δεν προστέθηκε κατά την παρασκευή του προϊόντος. Δεν σημαίνει όμως ότι το προϊόν είναι χωρίς ζάχαρη, ούτε ότι δεν είναι επεξεργασμένη. Ο λόγος που προστίθεται ζάχαρη σε προϊόντα είναι γιατί λειτουργούν ως συντηρητικά αλλά και βελτιωτικά της υφής. Ονομάζεται λοιπόν αλλιώς, για να μην μας τρομάζουν. Για μας το κάνουν βρε!
Με Φυσικά γλυκαντικά
Ένας όρος που δεν μας λέει τίποτα άλλο, εκτός από το προφανές. Ότι το τρόφιμο έχει γλυκαντικά από φυσική πηγή. Όπως μέλι, αγαύη, ζαχαρότευτλα, στέβια, ότι λοιπόν δεν είναι τεχνητό και βρίσκεται ελεύθερα στην φύση. Μπορεί να είναι όμως ωραιότατα επεξεργασμένα. Έτερον εκάτερον!
ΧΩΡΙΣ ζάχαρη
Και λες, εδώ είμαι. Το προϊόν αυτό σύμφωνα με την ορολογία, οφείλει να περιέχει κάτω από μισό γραμμάριο ζάχαρης είτε φυσικής είτε τεχνητής ανά αναγραφόμενη μερίδα. Τέλεια? Εξαρτάται! Είναι βούτυρο? Δεν έχει ζάχαρη έτσι κι αλλιώς. Όπως και το τυρί δεν έχει γλουτένη έτσι κι αλλιώς. Γιατί μας το αναφέρει λοιπόν? Γιατί μας αρέσει αυτή η πληροφορία! Ακόμη κι αν είναι προφανής.
Ο μόνος λόγος να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος στην περιγραφή συνταγής είναι να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη, φυσική ή τεχνητή, ενώ μπορεί όμως να περιέχει φρούτα, και υδατάνθρακες από γάλα, τυρί, κτλ. ακόμη κι αν δεν έχεις μετρήσει αν είναι κάτω από μισό γραμμάριο, που δεν πρόκειται να είναι. Δηλαδή να μην έχει καμιά πηγή ζάχαρης αυτούσιας, αλλά μόνο υδατάνθρακες από φυσικές πηγές.
Άρα, αν έχει μέλι, είναι χωρίς ζάχαρη? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!
Αν έχει αγαύη είναι χωρίς ζ΄άχαρη? ΟΧΙ! Αν είναι με πετιμέ΄ζι είναι χωρίς ζάχαρη? ΟΧΙ! Αν είναι με χουρμάδες είναι χωρίς ζάχαρη? Ναι! Αλλά όχι χωρίς υδατάνθρακες. Άρα πως το περιγράφουμε? Λέμε απλά τι περιέχει. Όχι τι δεν περιέχει. Δηλαδή. Έφτιαξα κουλουράκια με μέλι, όχι χωρίς ζάχαρη. Έφτιαξα μαφινς με αγαύη, όχι χωρίς ΄ζάχαρη. Βάζοντας αυτό το πλαίσιο, δεν παραπλανούμε και δεν λέμε ότι θέλουμε! Ξέρουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται και είμαστε έντιμοι.
Χωρίς ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ζάχαρη
Εδώ είναι που πετάμε την σκούφια μας. Η μεγαλύτερη παραπλάνηση βρίσκεται πίσω από αυτή τη δήλωση. Εδώ την πατάμε όλοι. Τι άραγε δεν είναι επεξεργασμένη τροφή? Ότι τρώγεται στην πρωτογενή μορφή του ή μετά από μικρή επεξεργασία. Τα φρούτα είναι μη επεξεργασμένα, όμως ο φυσικός χυμός του σουπερμάρκετ δεν είναι. Τα χαρούπια είναι μη επεξεργασμένα, το χαρουπόμελο όμως είναι. Εδώ λοιπόν, βλέπουμε ότι μπορεί η πηγή της τροφής να είναι φυσικός υδατάνθρακας, επεξεργασμένος, και από κει και πέρα μπορεί να είναι είτε θρεπτικός είτε όχι. Ο φυσικός χυμός του σούπερ μάρκετ δεν είναι θρεπτικός, όσο τα φρέσκα φρούτα. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διαβήτη σε συχνή κατανάλωση σε παιδιά και ενήλικες. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ειδικοί στην διατροφή τον προτείνουν ως υποκατάστατο φρούτων, κάτι εξαιρετικά ανήθικο, καθώς μια τέτοια ασχετοσύνη από ειδικό προκαλεί την παραπληροφόρηση και την παραπλάνηση στην κοινότητα.
Βέβαια δεν φταίνε μόνο οι ειδικοί για το παραπληροφορημένο κοινό. Υπάρχει ελευθερία στο εύρος χρήσης του όρου επεξεργασμένη ζάχαρη από τις εταιρείες ακριβώς διότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη λίστα. Φυσικά υπάρχουν υδατάνθρακες που όλοι γνωρίζουμε ως επεξεργασμένου, όπως το σιρόπι φρουκτόζης- γλυκόζης, το σιρόπι ρυζιού και η κρυσταλλική ζάχαρη. Εκεί που την πατάμε είναι όταν ένα προϊόν ζάχαρης, προέρχεται από φυσικό υδατάνθρακα αλλά είναι indeed επεξεργασμένος, κάτι που το παραβλέπουμε, παραπλανημένοι από την έλλειψη ενημέρωσης. Φυσικά η χρήση όρων όπως ¨”φυσικό προϊόν”, από 100 % χαρούπι, ή μέλι από 100 % φυσικό νέκταρ, χωρίς να λένε ψέμματα, αποσκοπούν στην παραπλάνηση του κοινού ότι το προϊόν είναι καλύτερο από την ζάχαρη. It all comes down to company’s profits guys. Ας πρόσεχες να μην το αγόραζες! Ηθική μηδέν, πονηριά στο έπακρον. Πως γίναμε έτσι!! Κανένα τρόφιμο επεξεργασμένο δεν γράφει πάνω ότι είναι επεξεργασμένο. Βλάκες είναι; Πριτς!! Ανακάλυψε το εσύ! Πες μου σε παρακαλώ τι αγοράζω για να ξέρω πόσο συχνά και πόσο πολύ θα τρώω! Ουτοπικό αίτημα.
Δικαιωματικά λαμβάνει βραβείο του πιο βιασμένου όρου ειδικά σε συνταγές συναδέλφων food blogger. Φλύκταινες βγάζω κάθε φορά όταν διαβάζω τις ανακρίβειες που δηλώνουν. Δεν έχει επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά έχει μέλι ή αγαύη… βρε πες το σωστά! Μη με τρελαίνεις! Ή μη το λες ΚΑΘΟΛΟΥ εφόσον δεν γνωρίζεις την ορολογία. Σωστά λοιπόν θα έλεγε : με μέλι ή αγαύη. Ως εκεί! Δεν έχει απαίτηση κανείς να έχεις διατροφικές γνώσεις. Συνταγή θέλουμε!
Δεύτερος πιο βιασμένος όρος από τους χέλθι ινφλουένσερς είναι το «υγιεινό». Αχ. Θα επανέλθω σε άλλο άρθρο σε αυτό για να μην ξεφύγω από το θέμα.
Με μειωμένη ζάχαρη
Αυτός ο ορισμός αναφέρεται στην ποσότητα των σακχάρων του τροφίμου η οποία είναι κατά 25 % λιγότερη από ότι το κλασικό τρόφιμο. Δηλαδή γάλα με μειωμένη ζάχαρη. Είναι τίμιος όρος και ξεκάθαρος, χωρίς διάθεση να παραπλανήσει. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι έχει λίγους υδατάνθρακες, απλά έχει λιγότερους! Μην μπερδε΄ύεστε! Αν πρόκειται λοιπόν για ένα γλυκό που περιέχει πετιμέζι για παράδειγμα, είναι ο πιο τέλειος χαρακτηρισμός το “με μειωμένη ζάχαρη” διότι η μολάσα όντως περιέχει 75 % υδατάνθρακες, ενώ η κρυσταλλική περιέχει 100 % υδατάνθρακες. Πέστο λοιπόν σωστά. Είναι όμως καλύτερη επιλογή από την κρυσταλλική? Όχι ιδιαίτερα!
ΕΙΝΑΙ καλή επιλογή η ζάχαρη?
Ας ξεκινήσω αντίστροφα να απαντώ σε αυτή την ερώτηση. Γιατί θεωρείται κακή επιλογή η ζάχαρη? Γιατί κάνει διαβήτη θα μου πείτε και παχυσαρκία; Αμ δε! Η δήλωση αυτή δεν βασίζεται σε κανένα επίσημο επιστημονικό στοιχείο. Είναι fake news! Η ζάχαρη, από όπου κι αν προέρχεται, από μόνη της, δεν προκαλεί νόσο, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο νόσου, χωρίς την ύπαρξη κάποιων βασικών προϋποθέσεων. Για να σε αρρωστήσει το σιρόπι φρουκτόζης γλυκόζης, το οποίο προκαλεί λιπώδες ήπαρ και αυξημένη χοληστερίνη, θα πρέπει να το καταναλώνεις σε μεγάλες ποσότητες, συστηματικά και με ταυτόχρονη απουσία θρέψης από τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων. Είτε προέρχεται από επεξεργασμένη ζάχαρη, είτε από μήλα, τα μόρια γλυκόζης που καταλήγουν στο αίμα μας, είναι ο μόνος λόγος που με διαβάζετε αυτή τη στιγμή, διότι ο εγκέφαλος τρέφεται αποκλειστικά με γλυκόζη, όπως ο ποπάυ μόνο με σπανάκι. Κόβοντας την παροχή γλυκόζης σε επαρκείς ποσότητες, ο εγκέφαλος κινδυνεύει άμεσα και είναι θέμα ωρών μέχρι να επέλθουν τα συμπτώματα. Κάθε ζωντανό μας κύτταρο διασπά γλυκόζη για ενέργεια προκειμένου να λειτουργήσει. Εάν δεν την βρει, θα πάρει λιπαρά να τα μετατρέψει σε ενέργεια. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει για πολύ καιρό, μιλάμε για λίγες μέρες, καθώς μετά οι μεταβολίτες της διάσπασης των λιπαρών για παραγωγή ενέργειας, παράγουν κετόνες, που αν αυξηθούν οδηγούν σε ωσμωτικό κώμα και θάνατο. Η κετογονική διατροφή έχει καταστρέψει χιλιάδες δεκάδες μεταβολισμούς, δημιουργώντας τεράστιες μεταβολικές διαταραχές, στερώντας από τον εγκέφαλο και τους μυς την αναντικατάστατη ανάγκη του υδατάνθρακα. Θα το αφήσω εδώ αυτό, μην συγχηστώ παραπάνω. Ένα κρατήστε. Οι υδατάνθρακες για τον άνθρωπο είναι αναντικατάστατοι.
Άρα, κόβεται η ζάχαρη? ΔΕΝ ΚΟΒΕΤΑΙ!
Η ζάχαρη λοιπόν που τόσο πολεμάμε, είναι ο τρόπος ύπαρξης μας, όσο είναι και το οξυγόνο. Θα πρέπει να αποδίδουμε τιμές ευχαριστίας σε αυτήν , αντί να την πολεμάμε, αρκεί να είμαστε ενήμεροι υπεύθυνα και από σοβαρές πηγές για την καλύτερη χρήση της.
Προκαλεί η ζάχαρη διαβήτη?
Εδώ μιλάμε φυσικά μόνο για την επεξεργασμένη ζάχαρη όχι για όλους τους υδατάνθρακες. Διότι η φρουκτόζη των φρούτων δεν αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης. Οδηγείται στο ήπαρ όπου αποθηκεύεται ως γλυκογόνο ή χρησιμοποιείται για παραγωγή γλυκόζης εφόσον χρειαστεί. Οι φυτικές ίνες, όχι μόνο δεν προκαλούν διαβήτη, θεραπεύουν διατροφικά τον διαβήτη.
Τα τελευταία χρόνια η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει τρανά ότι η ζάχαρη, δηλ η πρόσθετη ζάχαρη, δεν προκαλεί διαβήτη. Η American Heart Association, και οι διεθνείς Διαβητολογικές εταιρείες, μας λένε χρόνια, ότι αυτό αποτελεί έναν μύθο! Φαίνεται ότι η πρώτη δυσμενή συνέπεια της ζάχαρης είναι η εναπόθεση λίπους στο ήπαρ. Η λεγόμενη Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). Άρα η αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης από τροφές οδηγεί σε αύξηση της χοληστερίνης και της εναπόθεσης λίπους στα κύτταρα. Η κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης σημαίνει πρόσληψη υδατανθράκων γυμνών από θρέψη. Έτσι η χρόνια κατανάλωση της οδηγεί σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και φυσικά σε παχυσαρκία, αυξάνοντας την νοσηρότητα. Η παχυσαρκία από κεί και πέρα ενδέχεται, να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, αλλά η σχέση δεν είναι απόλυτη! Κανένας παχύσαρκος δεν έχει 100 % πιθανότητα να αναπτύξει διαβήτη, ούτε καρδιαγγειακή νόσο.
Τι προκαλεί λοιπόν διαβήτη?
Αρχικά το γονιδιακό μας προφίλ, και έπειτα ο τρόπος ζωής μας. Διατροφικά, αυτό που η ιατρική έρευνα έχει ενοχοποιήσει είναι τα επεξεργασμένα λιπαρά. Άλλο τεράστιο κεφάλαιο! Βλέπουμε λοιπόν μια αμφίδρομη σχέση με αντίθετη πορεία. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν δυσλιπιδαιμία, ενώ τα επεξεργασμένα λιπαρά, σακχαρώδη διαβήτη. Πάντα βέβαια σε σχέση με τον τρόπο ζωής, δηλαδή το επίπεδο φυσικής άσκησης, το κάπνισμα, την έλλειψη ύπνου, κτλ.
Η διαταραχή ανοχής γλυκόζης προκαλείται μετά από την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ και δυσλειτουργία στον μεταβολισμό της ενδοηπατικά ενώ η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει γενετική καταβολή. Ουσιαστικά οι αιτίες της διαταραχής ανοχής γλυκόζης δεν είναι ξεκάθαρες. Δεν υπάρχει λοιπόν ευθεία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και του διαβήτη. Υπάρχει μόνο η στραβή παραπληροφόρηση από την αφελή και αδαή κοινότητα αρθρογράφων και παρλαπίπων που ευθαρσώς σκορπούν την δική τους ασχετοσύνη, χωρίς καμία επιστημονική εγκυρότητα στα αυτιά των ανθρώπων που φοβούνται για την υγεία τους και πιστεύουν δυστυχώς ότι ακούν.
Ποιά ζάχαρη είναι καλύτερη?
Εδώ πρέπει να ειπωθεί ξανά, ότι τα φρούτα δεν αποτελούν ζάχαρη, γιαυτό και δεν λαμβάνονται υπόψιν. Η επεξεργασία αυτών όμως και η προσθήκη τους σε τρόφιμα, είναι επεξεργασμένη ζάχαρη και οφείλουμε να ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό, αντί να κάνουμε το αντίθετο. Τρόφιμα παρουσιάζονται ως υπερτροφές, όπως η μελάσσα κα το πετιμέζι, ενώ στην ουσία είναι όμοια με το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα με παρόμοια επεξεργασία. Πως φτάσαμε σε τέτοια τεράστια παρανόηση?
Οι παραγωγοί αρχικά δεν θέλουν να γνωρίζουμε την αλήθεια. Διότι δεν συμφέρει τις πωλήσεις! Το ενημερωμένο κοινό κάνει συνειδητές επιλογές και αυτό σημαίνει χαμηλότερες πωλήσεις επεξεργασμένων προϊόντων. Σώπα! Μήπως είναι δικαίωμα μου; Ποιος θα το προστατεύσει αυτό το δικαίωμα; Αυτή τη στιγμή, κανείς.
Γιατί όμως δεν ακολουθούμε το εξής απλό δεδομένο? Πως δεν είναι κακή η επεξεργασμένη ζάχαρη από μόνη της. Eίναι μία επιλογή που δεν αποτελεί κακό από μόνη της. Πρέπει να ορίζουμε παραμέτρους συχνότητας κατανάλωσης και σε πόση ποσότητα! Τίποτα δεν αποτελεί κακή τροφή στον κόσμο, δεδομένου ότι αντιμετωπίζεται με μέτρο σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο. Όπως και καμία τροφή δεν παχαίνει. Εμείς θέτουμε τους όρους.
AND THE OSCAR GOES TO…
Οι φυτικές ίνες, αδιαμφισβήτητα είναι οι αστέρες των υδατανθράκων. Είναι σύμπλοκοι υδατάνθρακες με τεράστια οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Λειτουργούν ως φάρμακο για την εντερική υγεία, μειώνουν την κακή χοληστερίνη, προλαμβάνουν τον σακχαρώδη διαβήτη και μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Άρα αποτελούν την καλύτερη επιλογή για όλους.
Να το συμμαζέψουμε λίγο
Ο αναγνώστης τώρα σίγουρα αναρωτιέται, εγώ τελικά τι να κάνω? Τι να δώσω στο παιδί και πόσο? Εκεί έγκειται όλη η ιστορία. Στο διαταύτα. Πες μου τι να κάνω! Όχι αγάπη μου, δεν πάει έτσι. Εσύ είσαι ο αρχηγός. Θέλεις να μην φας ποτέ επεξεργασμένη ζάχαρη? Καλώς. Θέλεις να τρως όσο θες μέχρι να αρρωστήσεις? Πάλι καλώς. Θέλεις να τρως με μέτρο, αναγνωρίζοντας ότι εσύ ελέγχεις την κατάσταση, και την ποσότητα? Πολύ καλώς! Εμένα μην με κοιτάς καθόλου. Εγώ τα είπα, τα έβγαλα από μέσα μου, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος να σε ενημερώσω, γιατί μόνο έτσι θα κάνεις καλύτερες επιλογές για να είσαι καλά και να παραμείνεις καλά. Γιατί εγώ αυτό θέλω και σε αυτό ορκίστηκα.
Κλείσε τα αυτιά στους καλοθελητές που το παίζουν ενημερωμένοι ή που απλά θέλουν να σου πουλήσουν προϊόντα ή δίαιτες χωρίς υδατάνθρακες και άκου εμπεριστατωμένες, επιστημονικές πηγές. Όχι τον οποιοδήποτε! Δώσε αξία στην ενημέρωση σου, γιατί σου αξίζει, γιατί αυτή είναι ο μόνος φάρος αλήθειας σε αυτό το πανηγύρι και πράξε όπως γουστάρεις εσύ. Είσαι αρκετός, υπεραρκετός, απλά χρειάζεται να εμπιστευτείς τον εαυτό σου. Ξεκίνα σήμερα!
Βιβλιογραφία
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/01.cir.0000019552.77778.04#d3e209
Sugar, John R. White, Jr, Clin Diabetes. 2018 Jan; 36(1): 74–76. doi: 10.2337/cd17-0084PMCID: PMC5775006PMID: 29382983John R. White, Jr,
Stanhope KL. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci. 2016;53(1):52-67. doi: 10.3109/10408363.2015.1084990. Epub 2015 Sep 17. PMID: 26376619; PMCID: PMC4822166.
Michael E. J. Lean, Lisa Te Morenga, Sugar and Type 2 diabetes, British Medical Bulletin, Volume 120, Issue 1, 1 December 2016, Pages 43–53, https://doi.org/10.1093/bmb/ldw037
Rippe JM, Angelopoulos TJ. Added sugars and risk factors for obesity, diabetes and heart disease. Int J Obes (Lond). 2016 Mar;40 Suppl 1:S22-7. doi: 10.1038/ijo.2016.10. PMID: 27001643.
FDA Consumer Update. “How Sweet It Is: All About Sugar Substitutes”. 2014. [Last accessed on 2015 Oct 28]. Available from:http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm397711.htm .
Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe? Arun Sharma, S. Amarnath, M. Thulasimani, and S. Ramaswamy .Indian J Pharmacol. 2016 May-Jun; 48(3): 237–240. doi: 10.4103/0253-7613.182888PMCID: PMC4899993PMID: 27298490