Και εκεί που νομίζεις ότι γνωρίζεις τα βασικά για το “ζάχαρο”, σου σκάει αυτό το άρθρο σαν βόμβα μες στο τακτοποιημένο εως τώρα μυαλό σου. Θα μιλήσουμε για το τί είναι Science και τί Fiction, σχετικά με την μεταβολική νόσο με διαστάσεις επιδημίας του 21ου αιώνα.
Ο Διαβήτης είναι μέσα σε κάθε οικογένεια. Αγαπημένο θέμα συζήτησης σε πισπερίσματα γιαγιάδων και παππούδων, περιτριγυρισμένοι από μπακλαβάδες και τσουρέκια με τον καφέ τον αμαρτωλό, τον ¨”μή το πεις ούτε του παπά”, – για τον γιατρό ούτε λόγος, του τα έχουμε μαζεμένα!
Εχουν λυσσάξει οι απανταχού ενδοκρινολόγοι να διαγιγνώσκουν προδιαβήτη σε ότι κινείται, πίνουν οι άνθρωποι γλυκόζη στην υγεία τους αβέρτα, μπας και βγεί η καμπύλη αρνητική, και δώστου μετφορμίνες, ινσουλίνες, και το κακό συναπάντημα! Πως γίναμε έτσι??
Το 2021, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί διάγνωση του 15 % του πλανήτη. Και όλο και αυξάνεται η επίπτωση, όργια στις φαρμακευτικές, πάρτυ τα φαρμακεία, δεν λέω, ουδέν κακό αμιγ΄΄΄΄΄΄ες καλού, αλλά τι φάση???
Η νούμερο ένα παράμετρος που αποτελεί και αστάθμιστο παράγοντα κινδύνου είναι οι θειές και οι θειοί. Εκείνοι φταίνε για όλα! Οι συμβουλές τους βασίζονται σε προσωπικά βιώματα που με άνεση περισσή γενικεύονται σε επιστημονικά δ΄όγματα, πριν πεις “Μα ο γιατρος…”
Ποιός γιατρός μπορεί να υπερνικήσει την εμπειρία του μικρόκοσμου που ζεί ανάμεσα μας και υποκινεί τις επιλογές μας χωρίς να το έχουμε καν πάρει χαμπάρι?
Γιατί ο διαβήτης ανήκει στον λαό του. Εχει κοινωνικα πλοκάμια που αντισταθμίζουν το φαρμακευτικό όφελος μέχρι να πεις Καρυδόπιτα. Ή γαλακτομπούρεκο. Για πάμε όμως να δούμε, αραγε φταίει το σόι μας ή η αυτοματοποιημένη ιατρική μας συμβουλή? Γιατί πρέπει να βρούμε ποιος φταίει! Μην φυγει κανείς, έχουμε μέλλον.
Μην τρως γλυκά και το ζάχαρο θα στρώσει! Μπονάτσα θαρθεί και εσύ χαρούμενος θα είσαι, δεν μπορεί, αφού είσαι υγιής, τι άλλο θες βρε αχάριστο πρεζάκι της λευκής σατανικής σκόνης?? Απλά θα ΚΟΨΕΙΣ ΤΑ ΓΛΥΚΑ! Κόβονται τα γλυκά? Τι εννοείς γλυκά γιατρέ μου, βόηθα με, θα μαραζώσω, μην λες μεγάλες κουβέντες, meet me half way, θα φαρμακωθώ! …Ννναι, θα φαρμακωθώ σαν καλός διαβητικός αλλά τα γλυκά δεν κόβονται, παθαίνω και υπογλυκαιμίες με τα χάπια που μου δίνεις, αποφασίστε και πείτε μου και εμένα να καταλάβω! Τι μου συμβαίνει και γιατί?
Εσύ δεν φταις, το ριζικό σου ηταν γραμμένο, κι όμως, το λιθαράκι σου το έβαλες. Ερευνες δείχνουν ότι βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής σε κοινωνικό επίπεδο, σε ένα εύρος παραγόντων, οι άνθρωποι με διαβήτη μπορούν να σταματήσουν την δυσμενή πορεία πρός νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακή νόσο, αθηρωμάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση, εφαρμόζοντας απλούς καθημερινούς στόχους ως τρόπο ζωής. Να στο πω απλά. Μπορείς να υπερνικήσεις τις σκοτεινές δυνάμεις που σε θέλουν ζαχαρένιο, αλλά όχι 100 %. Μπορείς να βελτιώσεις την πορεία. Να γυαλίσεις το καπό. Να βάλεις ακριβά καθίσματα. GPS ρυθμισμένο στο να σε απομακρ΄ύνει όσο γίνεται από τον προορισμό, αλλά! Δεν μπορείς να βγείς από το αυτοκίνητο. Γιαυτό ακουσέ με.
Αν έχεις διαβήτη, ή αν έχεις υψηλή προδιαθεσή για διαβήτη, δεν πρέπει να κάνεις ένα πράγμα. Αλλά 5. Η θεραπεία του αποτελεί μία πολύπλοκη συνεργασία μεταξύ πολλών παραμέτρων.
Να μειώσεις την γλυκοζυλιωμένη σου αιμοσφαιρίνη, να μειώσεις την LDL χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, να διατηρείς ένα βάρος που σου ταιριάζει ιατρικά, να μην σου ανέβει η πίεση, να ασκείσαι τακτικά, να μην καπνίζεις.
Πως μπορείς λοιπόν να τα κάνεις όλα αυτά μαζί με μία μόνο κίνηση? Προληπτική Διατροφή! Το πιάτο μπροστά σου, είναι η λύση σε όλα σου τα προβλήματα, τρως υγιεινά και πάπαλα ο Διαβήτης! Να είναι άραγε΄ τόσο απλό? Ετσι λέει η γιουτιούμπα και το κακό συναπάντημα! Καλέ μου, αν ήταν τόσο απλό, δεν θα υπήρχε ο διαβήτης. Θα είχαμε επανδρώσει τις διαβητολογικές κλινικές με κλινικούς διατροφολόγους, και θα έληγε το θέμα εκεί. Αμ δε!!!
Τι μας λες αγαπημένη μου Θεία? Ρυθμίζεις τον διαβήτη σου με κέτο, ή διατροφές που βρηκες στην γιουτιούμπα? Βέτο!!! Οχι, δεν θα πάω πάσο, θα στα πώ ένα χεράκι. Καταρχάς, γιατί ο ιατρός στο γιουτιουμπ είναι πιο έξυπνος από εμένα? Ή από οποιονδήποτε ιατρό στο χωριό σου? Προς τι αυτή η διαρκής υποτίμηση και αμφισβήτηση αυτών που έχεις δίπλα σου? Η ιατρική, σε όλα τα χωριά του κόσμου είναι μία. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ανάλογα ποιος μιλάει. Αυτό που αλλάζει είναι η διάθεσή σου να εμπιστευτείς.
Η διακοπή των δημητριακών δεν είναι η λύση του διαβήτη.
Η διακοπή των λιπαρών, δεν είναι η λύση του διαβήτη.
Η αποφυγή φαρμάκων δεν είναι η λύση στον διαβήτη.
Αυτο που είναι η λύση στον διαβήτη, είναι η αποδοχή, ότι δεν υπάρχει μονοδιάστατη λύση.
¨Δύο λειτουργίες ορίζουν την ισορροπία μεταξ΄΄ύ διαταραχής ανοχής γλυκόζης και αντίστασης στην ινσουλίνη.
- Η ικανότητα των παγκρεατικ΄ών κυττάρων να παράγουν ινσουλίνη.
2. Η ικανότητα των κυττάρων να απαντούν στην ινσουλίνη μέσω των υποδοχέων τους και να εισάγεται η γλυκόζη στα κύτταρα.
Η ινσουλίνη είναι μια παγκρεατική ορμόνη απαραίτητη για την εισαγωγή της γλυκόζης στα κύτταρα
Εχεις λοιπόν αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα, δεν εκφράζουν τα κυτταρά σου στην επιφάνειά τους υποδοχείς ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να παραμένει στην κυκλοφορία η γλυκόζη σου αυξημένη. Ούτε όμως τα αμινοξέα, ούτε τα λιπίδια, μπορούν να εισέλθουν στα κύτταρα, στους ινσουλινοευαίσθητους ιστούς με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη. Έτσι, τα κυτταρά σου υπολειτουργούν λόγω έλλειψης του ενεργειακού τους νομίσματος και βρίσκουν άλλους τρόπους να τραφούν καίγοντας στο καμίνι ότι έχουν και δεν έχουν. Ταυτόχρονα, η χρόνια υπεργλυκαιμία καταστρέφει τα αγγεία και τα νεύρα σου ανεπιστρεπτί. Έτσι κάθε όργανό σιγά σιγά καταστρέφεται. Χωρίς εξαιρέσεις!
Τί γίνεται τώρα με το πάγκρεας. Εκεί λοιπόν που θεωρούσαμε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλ η μη αναγνώρισή της από τα κύτταρα, – συγνώμη κυρία μου, ποιά είστε??? – είναι αυτή που φταίει αρχικά και ότι μετά έρχεται η μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης, έχουμε τώρα αποδείξεις ότι τα ίδια τα κύτταρα στέλνουν μυνήματα πίσω στο πάγκρεας για το πόση ανάγκη παραγωγής ή όχι ινσουλίνης υπάρχει και έτσι μειώνεται ή αυξάνεται η παραγωγή της. Αρχικά, η μειωμένη χρησιμοποίηση της διαθέσιμης ινσουλίνης, αντισταθμίζεται από την αυξημένη παραγωγή της. Οταν όμως δεν μπορεί πλέον να παράξει αρκετή ινσουλίνη, λόγω γενετικά καθοδηγούμενης εντολής – πείτε το ριζικό, μοίρα ή γραφτό- να χάνονται σιγά σιγά τα εργοστάσια παραγωγής της- aka β- cells, τότε? Τι κάνουμε? Έχουμε μη αντιστρέψιμό διαβήτη, για τον οποίο δεν φταίει ούτε η μπαγκέτα, ούτε η σουβλακερί, ούτε η λιγούρα σου η μαύρη. Φταίει το DNA σου!
Cellular Senescence – Κυτταρικός Γηρασμός
Aυτό το σενεσενς φταιει για όλα! Τα παγκρεατικά κύτταρα του Langerhans τα οποία παράγουν ινσουλίνη, σταματούν να έχουν ικανότητα αναγέννησης μετά την προγραμματισμένη τους απόπτωση- θάνατο, μετά τα 20- 30 έτη. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός παραγωγής τους μειώνεται δραματικά, γερνούν δηλαδή πριν την ώρα μας! Άρα, εάν τα εναπομείναντα δυλειτουργήσουν επιπλεόν λόγω της γονιδιακής προδιάθεσης, την κάτσαμε! Είμαστε αντιμέτωποι με ανεπάρκεια β-cells, και τελικά εμφάνιση διαβήτη.
Φανταστείτε τώρα ορδές θειάδων και θείων να αρνούνται την ύπαρξη του γενετικού μας κ΄΄ώδικα, και ταυτόχρονα να πιστεύουν σε μια μονοδιάσταση πλάνη, ότι το φαγητό τα κάνει όλα. Πως να βρεις το δίκιο σου? Το έχεις χάσει με το που είπες DNA. Ως εκεί παίζουμε εμείς οι ξερόλες φωνακλάδες ιατροί. Από κει και κάτω παίζει Α΄΄’ Εθνική το βασίλειο του γλούγκλ search.
Έφαγα χθες το βράδυ ντομάτα με τυρί και το πρωί το ζάχαρο ήταν 140! Οργή και μένος στις τομάτες και τα τυρια, αυτά φταίνε και η κακιά η ώρα που βρέθηκα μπροστά τους.
-Να σου πω λίγο βρε Θεία μου, με αυτά τα λίγα που γνωρίζω και γω από τα 15 χρόνια σπουδών μου, μήπως να σκεφτόμασταν ότι μπορει να φταίει ισως και το γεγονός ότι έχεις ζάχαρο?
-Εγώ έχω ζάχαρο??? Βρε που να φας την γλώσσα σου! Οταν δεν τρώω τομάτες και πέφτω νηστική, το πρωί το ζάχαρο είναι αλφάδι. Ξέρω εγ΄ω!
Θα κόψω τα λαχανικά με τους υδατανθρακες, τα όσπρια και τα ψωμιά ούλα να βρώ την υγεία μου. Και με βρίσκει εμένα πρώτα πίεση, αρρυθμία και εγκεφαλικό με αυτά που ακούω.
Τί να την κάνω τώρα εγώ? Nα την αφήσω να βασανίζεται με τους ολιστικούς ειδικούς ορθομοριακομεταβολομοιοπαθητικοβιοσυντονιστές. Βρε θα αρρωστήσεις και θα τρέχουμε! Γιατί δεν με ακούς…
Θα σκάσω με αυτό το σόι που μου έτυχε. Τόση ταπεινή γνώση που απέκτησα, μετα κόπων και βασάνων, αν δεν είναι good enough για την Θειά, τότε πως θα πείσω τους παραπέρα?? Στα καλύτερα πανεπιστήμια πήγα! Επέλεξα τις καλύτερες Πανεπιστημιακές κλινικές. Διαβάζω non stop για να σου αξίζω, πότε έγινε καλύτερος ο γιου τιουμπερ από τα ξένα? Βρε τι τραβάω. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη μου στην μεταδοτικότητά μου, στον επιχειρηματολογικό μου λόγο, ακόμη και στις ντομάτες! Βρε λες?
Λες οι Θειές να συγκεντρώνονται τα βράδια σε κρυφό σχολειό και να εξειδικεύονται στις επιστήμες? Κάποιος πάντως δεν τους τα λέει καλά!
SCIENCE
- O διαβήτης αφορά περίπου το 15 % του πληθυσμού. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες 4 μη μεταδιδόμενες ασθένειες : Kαρδιαγγειακά νοσήματα, Αναπνευστικές ασθένειες και Καρκίνο, όμως ενώ εκείνες ποσοστιαία μειώνονται στον πληθυσμό, η επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη ολοένα φαίνεται να αυξάνεται.
2. Το 95 % των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 2, δηλαδή εχουν εξελικτικά εκφύλιση των παγκρεατικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης στην ενήλικη ζωή, διατηρώντας μια μικρή έστω παραγωγή, ενώ το υπόλοιπο 5 % έχει διαβήτη τύπου 1, δηλαδή εκ γενετής εκφύλιση των παγκρεατικών κυττάρων με τον χρόνο, οδηγώντας σε πλήρη απουσία παραγωγής ινσουλίνης.
3. Η διαταραχή ανοχής γλυκόζης (IGT) , και το παθολογικό σάκχαρο νηστείας λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη αποτελούν το δ΄΄ιπτυχο του προθάλαμου , του λεγόμενου προδιαβήτη. Μπορείς να βγεις από εκεί. Μπορεί και όχι. Δεν είναι προκαθορισμένο οτι θα οδηγηθείς σε διαβήτη. Ακολουθώντας όμως την ιατρική συμβουλή. Όχι τον κάθε Morse! (φυσικός θεραπευτής). Ο κάθε λοιπόν Morse, δεν έχει ΠΟΤΕ αντιμετωπίσει κλινικά ασθενή με διαβήτη. Δεν ξέρει στην πράξη για πιο πράγμα μιλάει. Μένει στην θεωρία. Στον κόσμο όπου ότι και να πεις, σε κάποιον ταιριάζει. Και δως του θεωρία, θεωρία, μπλά και μπλά, ασθενείς όμως, έχεις δεί να κινδυνεύουν από υπογλυκαιμικό κώμα? Να τους σώζεις στο τσακ με λίγο ινσουλίνη?
4. Όταν δεν παράγεις λοιπόν ινσουλίνη, η γλυκόζη των τροφών παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, αλωνίζοντας σε κάθε γωνιά σου. Σε μια προσπάθεια απέλπιδα να ελεγχθεί η κατάσταση, η γλυκόζη συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη σου δημιουργώντας την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c). Η τιμή της αποτελεί κύριο μέτρο παρακολούθησης του διαβητικού ασθενούς δείχνοντας το τελευταίο τρίμηνο, πόσο καλά ρυθμισμένη είναι η υπεργλυκαιμία σου. Ο δείκτης HbA1c όμως, αποτελεί επίσης ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο είτε πάσχει κάποιος από σάκχαρο, είτε όχι. Ο ρόλος της εξέτασης αυτής στην πρόληψη του διαβήτη λοιπόν και της αγγειοπάθειας είναι κεντρικός.
5. “Αρύθμιστο σάκχαρο”, είναι ο όρος που υποδηλώνει
• την ύπαρξη διαβήτη με λήψη ακατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής
• είτε χωρίς λήψη αγωγής
• είτε λόγω κακής συμμόρφωσης του ασθενούς, η οποία σήμερα δυστυχώς υπολογίζεται στο 30 % των διαβητικών.
Οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση λόγω βλάβης των αγγείων, ακρωτηριασμό κάτω άκρου λόγω ισχαιμίας από την παθολογική οντότητα του συνοψίζεται στον όρο “διαβητικό πόδι”, καρδιαγγειακή νόσο η οποία οδηγεί σε έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς ο διαβήτης τριπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθολογικών καταστάσεων. Δεν είναι Science Fiction, είναι σκ΄έτο Science! Δεν αφορά τον διπλάνο, ή τον συγχωριανό, αφορά όλους οσους βρίσκονται αντιμέτωποι με τον όρο αρύθμιστο σάκχαρο.
Πάμε τώρα στο Fiction.
- Οχι, δεν είναι ρυθμισμένο το σάκχαρό όταν το πρωί είναι κάτω από 110. Φυσικά είσαι φανταστικός που προσέχεις τόσο συγκεντρωμένα την διατροφή σου και προσπαθείς για το καλύτερο, αλλά, άκουσέ με. Το σώμα σου δεν δουλεύει μονοδιάστατα. Μπορεί να έχεις οριακό σάκχαρο νηστείας, επειδή περιορίζεις πολλές τροφές από την διατροφή σου μετα κόπων και βασάνων και φυσικά αυτο στο αναγνωρίζω, αλλά! Ο άνθρωπος χάνει την ικανότητα παραγωγής παγκρεατικών β-cell κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στα 30 έτη. Από κει και πέρα όποιο χάνεται δεν αντικαθίσταται! Πως μεταφράζεται αυτό στο σώμα σου? Οσο και να προσέχεις, δεν είναι όλα στο χέρι σου. Υπάρχουν εκατοντάδες γονίδια υπε΄ύθυνα για την εκφραση του διαβήτη τύπου 2, και αν τα έχεις, θα χάσεις και εσύ την ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης. Και καθώς συμβαίνει αυτό, αν δεν λάβεις φαρμακευτική αγωγή κινδυνεύεις.
2. Η κετογονική δίαιτα δεν θεραπεύει τον διαβήτη. Σταματήστε να ασχολείστε επιτέλους με αυτή τη δίαιτα! Αποτελεί διατροφή που πρέπει να διδεται μόνο από ιατρό υπό παρακολούθηση και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να την ακολουθεί κάποιος από μόνος του. Το μέγιστο χρονικό διάστημα ακολούθησης της υπό ιατρική παρακολούθηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 2 μήνες συνήθως με εξαιρέσεις τις διατροφές σε παιδιά με επιληψία, υπό παρακολούθηση πάντα. Δεν αποτελεί λύση, αποτελεί βραχυπρόθεσμη διατροφή που αφορά πολύ συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις.
3. Η Διαλειμματική νηστεία από μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζεσαι Θρέψη. Στροφή στην ποιότητα. Χρειάζεσαι μια διατροφή πλούσια με αντιοξειδωτικές τροφές, αντιφλεγμονώδης, ω3 λιπαρά, θρεπτικά λιπαρά, πολλά φρούτα και λαχανικά, σποράκια, ξηρούς καρπούς. Χρειάζεσαι ουσία, όχι στέρηση. Η πλειοψηφία των προγραμμάτων δίαιτας αποτυγχάνουν αν βασίζονται σε υποθερμιδικά μοντέλα. Αν αυτό που χρειάζεσαι είναι μείωση σωματικού λίπους πρέπει να ακολουθήσεις την διατροφή Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. Θα αναλύσω αμέσως!
Διατροφή Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη.
Ο Γλυκαιμικός Δείκτης ειναι όλο το μύστικο στην Διατροφική πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη. Μία μόνο προσέγγιση ρυθμίζει τα επίπεδα ινσουλίνης, μειώνει την χοληστερίνη, αυξάνει την HDL, και κυρίως βελτιώνει την ποιότητα των προσλαμβανώμενων υδατανθράκων. Η πιο ουσιαστική διατροφή που υπάρχει για την αντιμετώπιση του προδιαβητή και του διαβήτη. Η δίαιτα αυτή όμως, ξεπερνά τα όρια αυτής της νόσου. Προσφέρει δείκτη παρακολούθησης του κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, ισχαιμικά και αιμορραγικά. Διότι έχει παρατηρηθεί, ειδικά σε γυναίκες μέσης ηλικίας ότι η κατανάλωση επεξεργασμε΄νων υδατανθράκων από τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα οφέλη της λοιπόν είναι πολλαπλά.
Ειδικά στην δυσλιπιδιαιμία, πλέον έχει αποδειχτεί ότι η ρύθμιση της χοληστερίνης διατροφικά επιτυγχάνεται από την μειωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και όχι από την μείωση των λιπαρών στην διατροφή. Αυτό συμβαίνει διότι το 80 % της χοληστερίνης στο αίμα μας, προέρχεται από την σύνθεση της στο ήπαρ από επεξεργασμένους πλεονάζοντες υδατάνθρακες. Άρα, με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια!
Άλλωστε ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και των λιπιδίων είναι στένα συνδεδεμένος, καθώς η ινσουλίνη επηρρεάζει την αποθήκευση των λιπιδίων και τον καταβολισμό τους. Η παθολογία στα αγγεία λόγω του διαβήτη, δημιουργεί επίσης κατάλληλες συνθήκες για εναπόθεση της LDL και την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Η λιπώδη διήθηση στο ήπαρ λόγω αυξημένου σπλαχνικού λίπους, αυξάνει τον κ΄ίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη μέσω της διαταραχής στον ηπατικό μεταβολισμό των σακχάρων. Η EPIC-MORGEN έρευνα του 2011, απέδειξε επίσης ότι οι άντρες που καταναλώνουν τροφές με αυξημένο GI index, κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο από καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που επιλέγουν τροφές χαμηλού GI index.
Τι περι΄έχει λοιπόν αυτή η δίαιτα?
Υπάρχουν 8 βασικοί κανόνες αυτής της διατροφικής προσέγγισης, σύμφωνα με το Χάρβαντ που τόσο αγαπώ τις έρευνές του πάνω στην διατροφή. Στροφή λοιπόν στην ποιότητα, στροφή στην ουσιαστική Θρέψη.
- Κατανάλωση αποκλειστικά μη επεξεργασμένων δημητριακών σε πρωτογενή μορφή.
- Μειωμένη κατανάλωση αμύλου από πατάτες.
- Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Κατανάλωση υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη από όσπρια και ψάρια.
- Αποφυγή λήψης χυμών και αναψυκτικών καπώς περιέχουν συμπηκνωμένη ζάχαρη. Αποφυγή προιόντων εμπορίου υψηλά επεξεργασμένων.
- Κατανάλωση υγιεινών λιπαρών από ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αβοκάντο, μείωση γαλακτοκομικών και πλήρη εξάλειψη επεξεργασμένων κρεάτων καθώς περιέχουν κορεσμένα λίπη.
- Ισορροπία μεταξύ γευμάτων – 3 στο σύνολο, με 1-2 σνακ. Ποσότητες μέτριες, όχι αυξημένες.
- Συστήνεται αργός ρυθμός όταν τρώμε και να σταματάμε μόλις νοιώσουμε κορεσμό.
Συμπέρασμα
Υπάρχει άραγε one size fits all διατροφή για κάθε άνθρωπο με διαβήτη εκεί έξω? Η επιστήμη απαντάει αντικειμενικά πως μετά από μελέτες, υπάρχει ένδειξη ότι η Μεσογειακή διατροφή η οποία περιλαμβάνει επιλογή από τροφές αποκλειστικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, με σ΄΄υγχρονη ελεγχόμενη ποσοτικά πρόσληψη υδατανθράκων, είναι αυτό που ταιριάζει σε όλους. Παρόλαυτά, αναγνωρίζεται η ιδιαιτέροτητα του καθενός, και πάνω σε αυτό επισημαίνεται αυτολεξί ότι η κατάλληλη διατροφή είναι αυτή στην οποία το υποκείμενο είναι πιο συμμορφωμένο μακροχρόνια, δηλαδή αυτή που ο ίδιος θεωρεί οτι του ταιριάζει περισσότερο. Φυσικά με την προυπόθεση ότι τον διατηρεί υγιή, ρυθμισμένο και τον γιατρό του ευχαριστημένο!
Σημαντικό συμπέρασμα που θα ήθελα να περάσω με αυτή την ανάλυση είναι ότι το σώμα μας είναι φίλος μας όχι εχθρός μας. Αντί να πολεμούμε την ασθένεια, μη αναγνωρίζοντας την ύπαρξή της και κυρίως τις συνέπειές της, θα πρέπει να την αποδεχόμαστε, μαθαίνοντας να ζούμε με αυτή ισορροπήμενα ώστε να απολαμβάνουμε τα μέγιστα οφέλη με τα υπάρχοντα εφόδια που ΄έχουμε την ευκαιρία να είναι διαθέσιμα από την επιστήμη.
Γιαυτό, πιάστε αγκαζέ τους απανταχού ανυπότακτους συγγενείς, και περπατήστε τους στην εκλογίκευση και αποδοχή της πραγματικότητας, γιατί είναι η μόνη διέξοδος προς την ίαση και καλυτέρευση της ανθρώπινης φθαρτής μας φύσης. Αξίζει τον κόπο να μαλώσουμε, να φωνάξουμε, να φτάσουμε στα όρια μας, προκειμένου να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που αγαπάμε να παραμείνει δίπλα μας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Θεία μου, μπορεί να με στεναχώρησες και να σε σύγχησα αλλά μαθαίνοντας ότι μετά από ένα μήνα συζητήσεων το καλοκάιρι, αποφάσισες το φθινόπωρο να δεχτείς αγωγή για τον διαβήτη σου, με έκανες περήφανη και ακόμη πιο ικανή να πιστεύω στην δύναμη της επιστημονικής αλήθειας, η οποία όταν αποδοθεί σωστά, αποτελεί σανίδα σωτηρίας ακόμη και για τους πιο πεισματάρηδες ακροατές.
Βιβλιογραφία
- American Diabetes Association. 1. Improving care and promoting health in populations: Standards of Medical Care in Diabetes—2020. Diabetes Care 2020;43(Suppl. 1):S7–S13 © 2019 by the American Diabetes Association.
2. Multifactorial intervention has a significant effect on diabetic kidney disease in patients with type 2 diabetesKohjiro Ueki, Takayoshi Sasako, Yukiko OkazakiMitsuhiko Noda, Takashi Kadowaki
3. Kahn SE, Cooper ME, Del Prato S. Pathophysiology and treatment of type 2 diabetes: perspectives on the past, present, and future. Lancet. 2014;383(9922):1068-1083. doi:10.1016/S0140-6736(13)62154-6
4. Zafar MI, Mills KE, Zheng J, Regmi A, Hu SQ, Gou L, Chen LL. Low-glycemic index diets as an intervention for diabetes: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):891-902. doi: 10.1093/ajcn/nqz149. PMID: 31374573.
5. Willett WC, Liu S. Carbohydrate quality and health: distilling simple truths from complexity. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):803-804. doi: 10.1093/ajcn/nqz215. PMID: 31504123.
6. Yu D, Zhang X, Shu XO, Cai H, Li H, Ding D, Hong Z, Xiang YB, Gao YT, Zheng W, Yang G. Dietary glycemic index, glycemic load, and refined carbohydrates are associated with risk of stroke: a prospective cohort study in urban Chinese women. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1345-1351. doi: 10.3945/ajcn.115.129379. Epub 2016 Oct 12. PMID: 27733400; PMCID: PMC5081713.
7. Burger KN, Beulens JW, Boer JM, Spijkerman AM, van der A DL. Dietary glycemic load and glycemic index and risk of coronary heart disease and stroke in Dutch men and women: the EPIC-MORGEN study. PLoS One. 2011;6(10):e25955. doi: 10.1371/journal.pone.0025955. Epub 2011 Oct 5. PMID: 21998729; PMCID: PMC3187822.
8. 8 principles of low-glycemic eating – Harvard Health
9. Sandouk Z, Lansang MC. Diabetes with obesity–Is there an ideal diet? Cleve Clin J Med. 2017 Jul;84(7 Suppl 1):S4-S14. doi: 10.3949/ccjm.84.s1.02. PMID: 28708478.
10. De Tata V. Age-related impairment of pancreatic Beta-cell function: pathophysiological and cellular mechanisms. Front Endocrinol (Lausanne). 2014;5:138. Published 2014 Sep 3. doi:10.3389/fendo.2014.00138