Ceremonial Matcha


Άτσα!

Τι σας έχω; Το τσάι που έχει μονοπωλήσει τα feed των πιο πολύακολουθούμενων food και lifestyle bloggers του ινσταγκραμοχώρου.

Η Μάτσα.

Πράσινο τσαί with a twist!


Προς τι τόση αναμπουμπούλα;

Καλή ερώτηση. Κι εγώ αυτό αναρωτιόμουνα όταν αποφάσισα να την δοκιμάσω για να δω what the fuss is about. Άσε που δεν ετοιμάζεται και σαν όλα τα άλλα τσάι, δηλαδή, δεν την μουλιάζεις σε νερό, την χτυπάς σε μπλεντεράκι, φραπεδομιξεράκι ή με bamboo stick για πιο traditional experience. Fuss indeed!

Για αυτό και πρέπει να αξίζει τον κόπο. Αξίζει;

Έκανα λοιπόν το τεστ. Κάθε μέρα ένα φλυτζάνι τσάι μάτσα για 5 μέρες. Δεν διάβασα τι ιδιότητες έχει, για να μην είμαι προκατειλημμένη, για πιο unbiased παρατήρηση! Το έπινα το βράδυ πριν πάω για ύπνο. Μετά από 2-3 μέρες ένοιωσα κάπως διαφορετικά. Ένοιωθα μια εσωτερική αγαλλίαση, αισθανόμουν ηρεμία όχι μόνο στο μυαλό, αλλά και στο σώμα, σαν να έχω μπει σε mode βουδιστή στο Νεπάλ. Όμως! Ήμουν σε πλήρη εγρήγορση ομοίως με την κοινή αποδοχή ότι η μάτσα σε κάνει να νοιώθεις μια

εγρήγορση ηρεμίας

Αυτός είναι ο λόγος που αντικαθιστά επάξια τον καφέ το πρωί και πλέον σε όλες τις health oriented πρωτεύουσες του πλανήτη, όπως Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, Ιαπωνία, Βανκούβερ, τα μάτσα latte, smoothies και pancakes πανε κι έρχονται όπως σε μας ο φραπές και το κουλούρι.


Και φτάνουμε στο διαταύτα.

Γιατί Μάτσα; Ελεύθερη μετάφραση: Τσάι τριμμένο. Που αν θες και ceremonial grade, δηλαδή την top ποιότητα, άξια όπως λέει το όνομα της για τελετές τσαγιού, όπως συνηθίζεται στην Ιαπωνία, πρέπει να σκάσεις χοντρά ευρώ, τα ψιλά δεν φτάνουν! Βέβαια υπάρχει και η cooking grade ποιότητα, για μαγειρική κάθε είδους, με πιο οικονομική αλλά και κατώτερη θρεπτική αξία.

Πράσινα είναι όλα, προς τι ο ντόρος;

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από πληθώρα νοσημάτων αλλά και ιδιότητες διουρητικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, και γενικά, ότι είναι βότανο κάνει καλό.

Σε τί διαφέρει;

Με απλά λόγια. Όλα τα παραπάνω γίνονται μέσω των κατεχινών, φλαβονοειδών και τόσων άλλων ουσιών που περιέχουν τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis, από το οποίο βγαίνουν όλα τα πράσινα τσάι, και η εν λόγω matcha. Τώρα, πολλαπλασιάστε τις επι πολλά πολλά πολλαπλάσια και θα φτάσετε στην περιεκτικότητα αυτού του είδους τσαγιού, το οποίο περιέχει ολόκληρο το φύλλο σε σκόνη, και όχι το απόσταγμα των αποξηραμένων φύλλων όπως γίνεται στα υπόλοιπα. Ουσιαστικά λοιπόν είναι η τεχνική που διαφέρει. Τα φυτά που προορίζονται για matcha επεξεργάζονται σε συνθήκες σκίασης με σκοπό να μειωθεί η έκθεση στον ήλιο στο 70 % περιπού, ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα L-θειαμίνης ή οποία γλυκαίνει τα φύλλα και να μειωθεί η χλωροφύλλη ή οποία τα πικρίζει. Τα φύλλα που προκύπτουν από αυτή την ειδική επεξεργασία ονομάζονται tencha. Μετά αλέθωνται σε μύλους από πέτρα και voila! Όλη αυτή η τεχνική έχει τις ρίζες της στην Ιαπωνία. Όμως η καλλιέργεια της matcha γίνεται πλέον και εκτός της χώρας προέλευσης, και σε άλλα μέρη της Ασίας.

Βασικοί κανόνες αν θες να πιεις καθωσπρέπει Μάτσα

⚪️Όσο πιο ανοιχτό πράσινο το χρώμα, τόσο πιο καλής ποιότητας Μάτσα βρήκες. Διότι η επεξεργασία της περιλαμβάνει την χρήση των πιο τρυφερών φύλλων του φυτού, τα οποία είναι στην κορυφή. Ενώ όσο πιο χακί βρεις, τόσο πιο κάτω φυλλαράκια περιέχει. Οπότε, πιες ένα κοινό πράσινο τσάι καλύτερα, το ίδιο πράμα θα είναι.

⚪️ Πρέπει η σκόνη αυτή λοιπόν η οποία περιέχει ολόκληρα τα φύλλα τριμμένα, να διαλυθεί καλά στο φλυτζάνι, γιατί αλλιώς θα κάτσει οσάν κατακάθι ελληνικού και θα σιχτιρίσεις. Το bamboo stick είναι μια λύση, όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι το μιξεράκι του φραπέ – εγώ έχω ένα ενισχυμένο όρθιο στον πάγκο μου, αλλά και τα μικρά χειρός μια χαρά είναι ή και ένα μπλέντερ!-, κάνει καλύτερη δουλειά με πιο πυκνό και πλούσιο αφρό που τον βλέπεις και καμαρώνεις.

⚪️ Σημαντικό να τονιστεί ότι μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για ένα φλυτζάνι. Μην πάτε συνηθισμένοι απτό καφέ και βάλετε ενισχυμένη κουταλιά σπιτίσια γιατί είπαμε κοστίζει η άτιμη, και θα πάει και στον πάτο!

⚪️ Μια μάτσα καλής ποιότητας δεν χρειάζεται γλυκαντικά! Προσωπική άποψη αλλά είμαι σίγουρη ότι συμφωνούν κι άλλοι.

Εγώ βέβαια, ειδική ματσολόγος δεν είμαι, είμαι όμως πια επισήμως λάτρης της μάτσα, γιατί με έπεισε πρακτέως. Αυτό που λέει, αυτό κάνει. Και ξέρετε φαντάζομαι πόσο δύσκολο είναι αυτό στις μέρες μας…?

Ήγικεν λοιπόν η ώρα αυτού του αφιερώματος στην μάτσα και τις γοητευτικές της ιδιαιτερότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει απτο πλήθος του πράσινου τσαγιού.

Πάμε όμως επιτέλους να πιούμε το τσάι!


Υλικά για 1 φλυτζάνι

Μισόκ.γ. Μάτσα

1 cup ζεστό ή κρύο γάλα λίγο πριν το σημείο βρασμού

Οδηγίες

Βάζουμε την μάτσα στο φλυτζάνι.


Προσθέτουμε ένα δάχτυλο νερό και ανακατεύουμε με το bamboo stick ή το μιξεράκι. Εάν χρησιμοποιήσουμε μίξερ πρέπει να μπεί πρώτα το νερό ή το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε και μετά η μάτσα.

Ανακατεύουμε ώσπου να εμφανιστούν φυσαλίδες σε όλη την επιφάνεια του φλυτζανιού. Προσθέτουμε το γάλα. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο κανέλα, ή μέλι, όμως πιστεύω ότι σκέτο έχει υπέροχη γεύση.

Τώρα που γίνατε και εσείς ειδικοί ματσολόγοι, μπορείτε να κάνετε και εσείς τους έξυπνους στους άλλους και να διαδοθεί όχι απαραίτητα το μήνυμα της μάτσα μόνο η οποία είναι όντως προϊόν πολυτελείας, αλλά γενικά του πρασίνου τσαγιού ως σημαντικό μέρος μιας θρεπτικής διατροφής.

Επίσης, μια δοκιμή είναι εύκολο πια να κάνετε αφού σερβίρετε σε πολλά cafe:

Μέρη όπου σερβίρεται Matcha:

Oohboy στο Παγκράτι, Italus Kingmyth place στην Καλλιθέα, IT στο Κολωνάκι, Ethos Juices στο Σύνταγμα, NOEL στο κέντρο, Περι Γης στην Βούλα, Pure Juice bar στο Κολωνάκι, Ninolo στην Κηφισία και στην Θεσσαλονίκη στα TOMS Flagship store!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*