Summer rolls!

Spring or summer , αυτά τα ρολάκια είναι πεντανόστιμα, γεμάτα φρεσκάδα & θρέψη. Γιαυτό τα αγαπάμε! Ελαφρή γεύμα, δροσερό & γρήγορο για να φάμε και κάτι διαφορετικό βρε αδελφέ!

Σε αυτά τα ρολάκια έβαλα πλευρώτους μαριναρισμένα με σόγια και ήταν μια πολύ καλή απόφαση! Τα μανιτάρια είναι σαν σφουγγαράκια που απορροφούν ότι γεύση τους ρίξεις. Έτσι γίνονται πεντανόστιμα χωρίς να μαγειρευτούν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η κοπή των λαχανικών! Είναι μαγεία βρε παιδί μου αυτή η ωμοφαγία. Αρκεί να είσαι ανοιχτός στην διάθεση ότι λωρίδες λαχανικών τυλιγμένες σε φύλλα ρυζιού είναι κυρίως γεύμα. Γιατί όχι απλά είναι, σε χορταίνει πλήρως, παρέα με το φυστικοβούτυρο, και η σόγια καλύπτει την αλμύρα που λείπει από τα λαχανικά.

Στην ωμοφαγία δεν χρησιμοποιώ αλάτι και ελαιόλαδο, εσείς όμως, αν το φτιάξετε στην δική σας διατροφή, φυσικά μπορείτε να προσθέσετε.

Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα ίδια και τα ίδια, φτιάξτε τα και θα δείτε πως η ποικιλία λαχανικών θα σας χορτάσει ευχάριστα!

Φύλλα ρυζιού

Είναι πολύ ευαίσθητα, γιαυτό θέλουν ήρεμες κινήσεις για να μην σπάσουν και κυρίως, να μην ανοίξετε την συσκευασία παρά μόνο αμέσως πριν τα χρησιμοποιήσετε διότι θα παραμορφωθούν. Δεν τα μουλιάζουμε, τα μουσκεύουμε ίσα που! Τα κρατάμε και τα γυρίζουμε γύρω γύρω ΜΙΑ ΜΟΝΟ φορά. Για περισσότερα δείτε το σχετικό βίντεο στα reels μου στο instagram.

Βιταμίνη D

Απαραίτητη βιταμίνη που λαμβάνεται από τροφές και από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ζωικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα αυγά.

Τα μανιτάρια είναι η μόνη φυτική πηγή βιταμίνης D, μαζί με τα φύκια. Μπορούμε πριν καταναλώσουμε μανιτάρια να τα αφήσουμε στον ήλιο για μερικές ώρες, έτσι θα αυξηθεί η ποσότητα εργοκαλσιφερόλης που μετατρέπεται με την UV ακτινοβολία σε βιταμίνη D2, έως και 450 φορές!
Τα πλευρώτους είναι άκρως θρεπτική τροφή, ειδικά ωμά, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη D από άλλες ποικιλίες μανιταριών και β γλυκάνες, διαλυτές φυτικές ίνες με πολλαπλά ωφέλη. Είναι λοιπόν φυσική πηγή πρεβιοτικών, της τροφής των προβιοτικών.

Γιαυτό έχει νόημα να αυξήσουμε την κατανάλωση μανιταριών, για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμίνης D, ειδικά σε άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά.

υλικα

  • 1 πακέτο φύλλα ρυζιού

  • Καρότα, αγγούρι, λάχανο, πιπεριά, μαρούλι σε λεπτές λωρίδες

  • Τοματίνια κομμένα στην μέση

  • Πλευρώτους

  • 1 κ.σούπας σπόροι κάνναβης

  • 1 κ.σούπας ηλιόσποροι

  • Σως σόγιας

  • Φυστικοβούτυρο

οΔηγιες

  • Σε χαρτί κουζίνας τοποθετούμε τα πλευρώτους σε λωρίδες και τα πατάμε με ακόμη ένα χαρτί από πάνω για να στεγνώσουν καλά. Τα βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε σως σόγιας περίπου 3 κ.σούπας για 1 κούπα πλευρώτους. Ρίχνουμε τα σποράκια και ανακατεύουμε.
  • Σε ρηχό μπολ ή πυρέξ βάζουμε 2 δάχτυλα νερό και βουτάμε το φύλλο ρυζιού γυρνώντας το, χωρίς να το βυθίσουμε τελείως. Ίσα ίσα να μουσκεφθεί και το τοποθετούμε σε μια επιφάνεια.
  • Τοποθετούμε στην μέση του φύλλου λίγα λαχανικά, πλευρώτους και στύβουμε χυμό λεμονιού ή lime.
  • Τυλίγουμε σε ρολό με τα χέρια μας προσεκτικά για να μην σκιστεί το φύλλο.
  • Κόβουμε στην μέση και περιχύνουμε με φυστικοβούτυρο και σως σόγιας. Έτοιμα!

Τα Summer rolls τρώγονται απευθείας διότι με την ώρα σκληραίνει το φύλλο. Αν περισσέψουν τοποθετήστε τα σε κλειστό τάπερ.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*