Τσουρέκι Babka με μέλι & σοκολατένια κρέμα φουντουκιού.

Ε τώρα μια μόνο συνταγή για τσουρέκι δεν επιτρέπεται σε αυτό το blog. Ήθελα να φτιάξω ένα με μέλι, εσείς προτείνατε την πραλίνα και ιδού! Η ενέργειά σας οδήγησε σε μία πεντανόστιμη συνταγή που ξεπερνά κάθε προσδοκία!

Τσουρέκι Babka πριν μπει στον φούρνο

Babka είναι η ονομασία ενός γλυκού ψωμιού πλεγμένου με σοκολάτα εβραϊκής καταγωγής, με πολλές παραλλαγές, γλυκές και αλμυρές. Δείτε και το Χριστουγεννιάτικο ψωμί με μυρωδικά που έφτιαξα με την ίδια μέθοδο: http://www.puremomentum.gr/2021/12/16/ψωμί-μυρωδικών/

Σημαίνει μικρή γιαγιά στα Πολωνικά & Ουκρανικά όπου ονομάστηκε έτσι από τις αποικίες Εβραίων στις περιοχές αυτές. Ίσως από τις στρώσεις ζύμης & σοκολατάς που παραπέμπουν στις φούστες των γιαγιάδων. Η τεχνική είναι εύκολη, αρκεί να δείτε τις φωτογραφίες.

Θέλω να δώσω ειδική μνεία στα ψημένα φουντούκια που είναι ότι πιο νόστιμο υπάρχει στον κόσμο αυτό. Θα καθιερωθεί εβδομαδιαία ως σνακ. Φανταστείτε τι γίνεται όταν γίνουν σπιτική πραλίνα!

Τα αρώματα του τσουρεκιού μου φέτος είναι μαχλέπι, κάρδαμο φρεσκοτριμμένο & πορτοκάλι, με κρέμα κουβερτούρας – φουντουκιού που το εκτοξεύει στα ουράνια! Φυσικά μπορείτε να σταματήσετε πριν την προσθήκη της σοκολατένιας φουντουκόκρεμας aka πραλίνας. Εσείς μαγειρεύετε, ότι θέλετε κάνετε! Θα είστε τρελοί όμως αν δεν την φτιάξετε!

Κοιτάξτε να δείτε τώρα τι συμβαίνει σε αυτή τη συνταγή. Ακολούθησα την άχαστη συνταγή μου για το vegan τσουρέκι http://www.puremomentum.gr/2020/04/13/τσουρέκι-vegan/  

αντικαθιστώντας απλά την κρέμα καρύδας με γάλα καρύδας/ ρυζιού, και την ζάχαρη καρύδας με μέλι. Επίσης αντί για νερό, έβαλα χυμό πορτοκάλι στον λιναρόσπορο και ξύσμα πορτοκάλι αντί λεμονιού. Έχω πάθει τώρα αυτό που ούτε εγώ δεν θα μπορώ να διαλέξω ποιο τσουρέκι θα θέλω να φτιάξω!

Επίσης είναι η πρώτη φορά που τα ζουζούνια δεν πίστευαν ότι δεν είναι αγοραστό το τσουρέκι. Τόσο νόστιμα!!!

Η μόνη δυσκολία τους είναι ο χρόνος αναμονής για να φουσκώσουν. Όλα τα άλλα είναι εύκολα. Τα υλικά τα προμηθεύτηκα από σουπερμάρκετ Lidl.

Υλικα

  • 500-550 γρ αλεύρι γ.ο.χ. Χρυσός Μύλος

  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή

  • μισή κούπα γάλα καρύδας/ ρυζιού Vemondo

  • 3 κ.σούπας μέλι Νώμα θυμαρίσιο

  • Βούτυρο φυτικό 75 γρ vita d’or

  • 2 κ.σούπας λιναρόσπορο κοπανισμένο, με 6 κ.σούπας χυμό πορτοκάλι

  • 1 κ.γ. μαχλέπι
    1/3 κ.γ. φρεσκοτριμμένο κάρδαμο

  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού

  • Για την Σοκολατένια κρέμα φουντουκιού:
    160 γρ φουντούκια ωμά
    200 γρ κουβερτούρα Fin Carre
    2 κ.σούπας γάλα καρύδας/ρυζιού
    2 κ.σούπας μέλι Νώμα θυμαρίσιο
    μια τσιμπιά αλάτι

οδηγιες

  • Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, το μέλι και το γάλα.
  • Σε μπολάκι ενώνουμε τον σπασμένο λιναρόσπορο με τον χυμό πορτοκάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να πήξει.
  • Σε μπολ του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το μίγμα βουτύρου με γάλα κ μέλι και τον λιναρόσπορο. Με τον γάντζο του μίξερ ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
  • Η ζύμη θα πρέπει ελάχιστα να κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε την ζύμη με τα χέρια μας σε στρογγυλή μάζα και την βάζουμε σε βαθύ μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1.5 ώρα.
  • Αφαιρούμε την ζύμη από το μπολ και την απλώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε σχήμα παραλληλόγραμμο.
  • Ετοιμάζουμε την σοκολατένια κρέμα φουντουκιού: Σε Bain marie λιώνουμε την σοκολάτα με το μέλι, τα μπαχαρικά και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Απλώνουμε τα φουντούκια σε ρηχό ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά στους 170 C.
  • Προσθέτουμε τα ψημένα φουντούκια στο μούλτι και χτυπάμε για 2 λεπτά με τακτικά διαλείμματα για να ανακατέψουμε το μίγμα και για να μην καεί το μούλτι μας.
  • Προσθέτουμε την κρέμα φουντουκιού στην λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε την σοκολατένια κρέμα πάνω στην ζύμη μας και κόβουμε στην μέση. Τυλίγουμε τα 2 κομμάτια σε 2 ρολά.
  • Κόβουμε κατά μήκος τα 2 ρολά στην μέση και γυρίζουμε την πλευρά με τις στρώσεις σοκολάτας προς τα πάνω. Στριφογυρνάμε τα 2 κορδόνια μεταξύ τους και μετά πιέζουμε τις 2 άκρες προς το κέντρο για να μικρύνουν λίγο. Σε 2 στρογγυλά ταψιά που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο, τοποθετούμε τις ζύμες κυκλικά και ενώνουμε τις 2 άκρες μεταξύ τους.
  • Σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα φυτικό και ψήνουμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο. Έτοιμα!

Για οποιαδήποτε ερώτηση για αντικαταστάσεις, γράψτε μου μήνυμα εδώ και θα σας απαντήσω !

Εύχομαι καλό μας Πάσχα και φέτος με υγεία!

 

12 Comments

  1. Αν δεν έχουμε μίξερ με γαντζο γίνεται να το κάνουμε στο χέρι;

     
  2. Φαίνονται λαχταριστά τα babka τσουρεκάκια!
    Αν βάλω αλεύρι για τσουρέκια θα υπάρξει πρόβλημα;
    Καλο Πάσχα!

     
  3. Καλησπέρα! Η συνταγή εξαιρετική και ανυπομονώ να την δοκιμάσω! Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα καρύδας/ρυζιού με γάλα αμυγδάλου;

     
  4. Καλησπέρα! Φαίνεται τελειο!!! Έχω ήδη φτιάξει λίστα, έχω όμως μια ερώτηση. Τα φουντούκια στο σακουλάκι φαίνονται με φλούδα στο βίντεο ομως τα βλεπω άσπρα…είναι πολύ λεπτομέρεια τωρα αυτο που ρωτάω το ξερω απλα θελω να μου πετύχει! Ότι έχω φτιάξει από τις συνταγές σου είναι πάντα και νόστιμο και επιτυχημενο! Τέλος μπραβο σου για τον τρόπο που εξηγείς τα ιατρικά θέματα, μου έχεις λυσει πολλές απορίες. Σε ευχαριστώ πολυ!!!

     
    • Δεν έχει διαφορά, είτε με φλούδα βάλετε, είτε χωρίς είναι το ίδιο. Σημασία έχει να είναι άψητα. Εύχομαι να τα φτιάξετε και να σας αρέσουν!

       
  5. Καλησπέρα! Πιστεύετε ότι θα πετύχει εάν το κάνω με αλεύρι αμυγδάλου;

     
    • Δυστυχώς το αλεύρι αμυγδάλου μόνο του, δεν φουσκώνει, ούτε διαμορφώνεται σωστά σε συνταγές με τσουρέκια. Σίγουρα μπορείτε να βάλετε ίσως το 30 % της ποσότητας αλευριού. Θα το δείτε μόνο στην πράξη. Καλή επιτυχία!

       
  6. Φαίνονται λαχταριστά!
    Θα μπορούσα να βάλω βούτυρο ξηρών καρπών αντι του φυτικού κι αν ναι στην ίδια ποσότητα;

     
    • Δύσκολη αυτή η αλλαγή. διότι είναι βαρύ το βούτυρο ξηρού καρπού για την ζύμη. Μπορείς όμως ωραιότατα να βάλεις βούτυρο καρύδας!

       

Γράψτε απάντηση στο Γεωργια Cancel

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*