Στιφάδο με κάστανα & σπιτικό χαρουπόμελο

Μα τι γεύση είναι αυτή;; Γιορτινή, μεστή, λουκουμένια, φρουτένια από τα δαμάσκηνα & το χαρουπόμελο, γλυκιά, ζεστή, χειμωνιάτικη πανδαισία!

Έπρεπε να βάλω την δική μου υπογραφή σε μια συνταγή γνωστή και αγαπημένη. Το χαρουπόμελο της ταιριάζει τοοοοοοοσοοο πολύ! Μα τόόόόόσοοοο πολύ! Οι αισθήσεις ξυπνούν και νοιώθεις να σε έχουν πάρει μια τεράστια αγκαλίτσα! Ζεστασιά, πεντανοστιμιά και Θρέψη. Το τρίπτυχο της επιτυχίας. Είναι και πιο εύκολο από ότι περίμενα!

Τα κάστανα είναι υπερτροφή γιατί η θρέψη τους δεν περιορίζεται σε ένα θρεπτικό συστατικό, αλλά πολλαπλά! Βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μια τροφή που σοφά βγαίνει τον χειμώνα για να μας βοηθήσει με τις ιώσεις και να θρέψει ουσιαστικά.

Τα κάστανα είναι tree nut, αλλά αντί για σύσταση ξηρού καρπού, έχει σύσταση λαχανικού καθώς έχει ελάχιστα λιπαρά και υδατάνθρακες, ενώ την ίδια στιγμή η γεύση τους είναι τόσο γήινη και ικανοποιητική, σαν να τρως φυστικοβούτυρο!

Σερβίρεται παραδοσιακά με ρύζι, με κριθαράκι αν θέλετε, αλλά και με σαλάτα είναι ένα πλήρες γεύμα! Εγώ επέλεξα γλυκοπατάτες που τις λατρεύω.

Μην επιχειρήσετε να ξεφλουδίσετε τα κρεμμυδάκια άβραστα. Ταλαιπώρια! Αν τα βράσετε όπως γράφω στην συνταγή, ξεφλουδίζονται στο λεπτό!

Αν έχετε έτοιμο χαρουπόμελο φυσικά μπορείτε να το προσθέσετε αντί για τους χουρμάδες και το χαρούπι.

υλικα για 5- 6 ατομα

  • 400 γρ κάστανα βρασμένα

  • 2 κούπες γλυκοπατάτα σε κομμάτια μικρά

  • 700 γρ κρεμμυδάκια στιφάδου

  • Ελαιόλαδο 8 κ.σούπας

  • Σπιτικό Χαρουπόμελο
    6 χουρμάδες βασιλικοί
    2 κ.σούπας χαρουπόσκονη
    Νερό ζεστό 1/4 κούπας

  • κανέλα 1 κ.γ.
    γαρύφαλλο μισό κ.γ.
    δάφνη 4 φύλλα
    αλάτι 1 κ.γ.
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Ουίσκι 1/4 κούπας

  • Κονιάκ 1/4 κούπας

  • 1 κ.σούπας τοματοπελτέ

  • Μισή κούπα ντοματάκια ψιλοκομμένα

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • Μισή κούπα δαμάσκηνα αποξηραμένα

οδηγιες

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα κρεμμυδάκια για 5 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά και τα ξεφλουδίζουμε πανεύκολα!
  • Σε τηγάνι ή βαθειά κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να ροδίσουν.
  • Βάζουμε τις γλυκοπατάτες στον φούρνο ανακατεμένες με αλάτι, κανέλα, γαρύφαλλο και ελαιόλαδο σε ένα ταψάκι, κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθούν στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, τα κάστανα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το ουίσκι και το κονιάκ.
  • Για το σπιτικό χαρουπόμελο, βάζουμε τα υλικά σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια πάστα.
  • Προσθέτουμε στα κρεμμυδάκια τον πελτέ, την ντομάτα, τα δαμάσκηνα, τα μπαχαρικά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο & το σπιτικό χαρουπόμελο. Προσθέτουμε 2 κούπες νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια.
  • Η σάλτσα βγαίνει αρκετά πηχτή, γιαυτό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1 κούπα νερό ακόμη στο τέλος. Αναλόγως με το πόσο νερουλό ή πηχτό θέλετε το φαγητό.
  • Σερβίρουμε τις γλυκοπατάτες και από πάνω το στιφάδο μας.

Εύχομαι να το προσφέρετε σε γιορτές, χαρές, και να το μοιραστείτε με ανθρώπους που αγαπάτε.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*