Carob Mini Bread Rolls

Χαρουποψωμάκια!


Αυτά τα ψωμάκια τα ονειρευόμουν καιρό.

Ήθελα οπωσδήποτε να σκαρφιστώ μια συνταγή με ψωμί χαρουπιού χωρίς γλουτένη, και απλά περίμενα να μου έρθει η έμπνευση. Φοβόμουν νομιζω να δοκιμάσω το χαρούπι που είναι ήδη δύσκολο αλεύρι για ψωμί, σε συνταγή χωρίς γλουτένη , αλλά ο τολμών νικά!

Αν θες κάτι να γίνει σωστά πρέπει να το κάνεις καμιά φορά μόνος σου.

Στο εμπόριο βρίσκω ψωμί με χαρούπι υποτιθέμενο, διότι το ποσοστό στα συστατικά δεν ανέρχεται πάνω από 4-5 % και πάντα συνοδεύεται με λευκό αλεύρι σιταριού. Το δικό μου ψωμί περιέχει 20 % χαρούπι σε σκόνη! Και χωρίς γλουτένη για να σεβαστώ την δυσανεξία μου.

Ήθελα να μπορώ να το φάω σε σαντουιτσάκι, να μην διαλύεται, να μην έχει δύσκολα υλικά, να είναι πεντανόστιμο, γενικά, εναπόθεσα ψηλά τον πήχη για αυτή τη συνταγή!

Και να που τα κατάφερα !

Έχω εθιστεί ήδη με αυτά τα ψωμάκια. Τα σκέφτομαι συνέχεια, και ανυπομονώ να τα ξαναφάω! Ο συνδυασμός με πάστα ελιάς, κρεμμύδι, αγγούρι, ντομάτα, μαρούλι και βιγκαν τυρί είναι μια αποκάλυψη. Μπορείτε να τα πάρετε στη δουλειά σας ως υπέρτατο, χορταστικό σνακ, να τα κόψετε στην μέση ως καναπεδάκια για αλμυρό κέρασμα, να τα βάλετε στην σαλάτα σας σε κύβους, ή να τα φάτε με μαρμελάδα και βούτυρο ξηρών καρπών για ένα γλυκό απίθανο!

Ετοιμάζεται όπως κάθε άλλο ψωμί με μαγιά.
Τα μόνα ´εξτρα υλικά που θα χρειαστείτε είναι

χαρουπόσκονη, αυτή που μοιάζει με κακάο

καλαμποκάλευρο

βρόμη

καρύδια

Διατροφική Αξία

Τι να πρωτοπώ για την θρέψη που κουβαλά αυτό το ψωμάκι! Το χαρούπι περιέχει πολλές φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο & ασβέστιο. Ανά ψωμάκι η Θρέψη είναι :

Φυτικές ίνες 4,1 γρ

Πρωτεΐνη 3,8 γρ

Λιπαρά πολυακόρεστα και μονοακόρεστα 12 γρ

5,5 % ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο

6 % ημερήσιας ανάγκης σε σίδηρο

Πολλά ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο

Πάμε να δούμε την συνταγή!

Υλικα για 10 ψωμακια

  • 1 κούπα καλαμποκίσιο αλεύρι

  • Μισή κούπα χαρουπάλευρο

  • 1 κούπα αλεύρι βρόμης ή νιφάδες

  • Λιναρόσπορος 3 κ.σούπας κοπανιστός

  • 1 κούπα καρύδια τριμμένα 

  • 1 φακελάκι μαγιά

  • 4 κ.σουπας ελαιόλαδο

  • Αλάτι μισό κ.γ.

  • Νερό 2/3 – 1 κούπα 

ΟΔΗγιες

  • Ενώνουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε λίγα λεπτά να φουσκώσει η μαγιά.
  • Σε μπλεντερ χτυπάμε τα καρύδια και την βρόμη αν έχουμε νιφάδες για να γίνει αλεύρι.
  • Ενώνουμε τα άλευρα με το αλάτι και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε το μίγμα νερού με μαγιά και πλάθουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη. Αν θελουμε φυσικά το διατηρούμε ολόκληρο σε όποια φόρμα θελουμε.
  • Βρέχουμε ελαφρά την επιφάνεια με τα δάχτυλα μας και πατάμε πάνω ηλιόσπορους ή ότι άλλο σποράκι θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C για 20-25 λεπτά. Έτοιμα!
 

3 Σχόλια

  1. Φαίνονται φανταστικά!!! Θα ήθελα πριν τα φτιάξω μια διευκρίνιση😁. Βάζουμε αλεύρι καλαμποκιού, το κλασικό αλεύρι με το κίτρινο χρώμα, ή cornflour το λευκό σαν πούδρα? Στην εισαγωγή αναφέρετε καλαμποκάλευρο ενώ στα υλικά cornflour. Γι αυτό η ερώτηση 😉. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων !

     
  2. Κατερίνα Νάκου

    Γιατρέ της καρδιάς μας ❤️ θα ήθελα να κάνω τα χαρουποψωμακια αλλά ο μικρός μου έχει αλλεργία στα καρύδια ,θα μπορούσα πιστεύεις να τα αντικαταστήσω με κάτι άλλο ;
    Ευχαριστώ πολύ ☺️

     

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*