Τρεις Seagan συνταγές για ζουζούνια.

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε συνταγές με ψαράκια και δημητριακά που αγαπούν πολύ τα παιδιά και πολύ μα πολύ γεύση. Η θρέψη των θαλασσινών είναι σημαντική. Περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά και φυσικά ασβέστιο! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρεις ψάρια & θαλασσινά σε ζουζούνια ώστε να τα αγαπήσουν από νωρίς, και ένας από αυτούς είναι να τα συνδυάζουμε με τα δημητριακά που αγαπούν.

Τρεις συνταγές ζουζούνια friendly λοιπόν με θαλασσινά γιατί έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω! Τα ψάρια είναι η τροφή του εγκεφάλου. Ειδικά για τα ζουζούνια από 6 μηνών, όταν αναπτύσσεται ο εγκέφαλος μέχρι τα 3 έτη, όσο πιο πολλά ψάρια τρώνε, τόσο πιο έξυπνα και με αυξημένη ικανότητα μνήμης και συγκέντρωσης θα γίνουν! Πριν την έναρξη της σίτισης το ίδιο ισχύει για την εγκυμονούσα μαμά και τον θηλασμό. Φάτε μάνες ψάρια!

Πάμε να δούμε γιατί.

Σολομός, μύδια & γαρίδες. Όλα με υψηλή διατροφική αξία, γεμάτα σίδηρο, ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12.

Ειδικά την Σαρακοστή που μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος, και θέλουμε περισσότερες ιδέες, είμαι σίγουρη ότι θα σας εμπνεύσουν να δημιουργήσετε νέες υγιεινές συνήθειες!

Η επίσημη σύσταση είναι 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι σε εγκύους, θηλάζουσες, βρέφη και παιδιά από τις οποίες τουλάχιστον η μία φορά πρέπει να είναι λιπαρό ψάρι.

Εγκεφαλική Ανάπτυξη

Έχει αποδειχθεί μετά από την πιο μεγάλη μεταανάλυση ερευνών – δηλαδή το μάζεμα όλων των υπαρχόντων ερευνών πάνω σε ένα θέμα με σκοπό την ανακάλυψη ουσιαστικών συμπερασμάτων- ότι η αυξημένη λήψη ω3 λιπαρών οξέων από τα ψάρια, έχει προστατευτικό αποτέλεσμα στην εκφυλιστική νόσο Alzheimer’s. Μετά προχώρησαν ένα βήμα πίσω και πήγαν να δουν τι συμβαίνει στα παιδιά.

Η προληπτική διατροφική πρόσληψη των 2 εν λόγω σημαντικών  eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) τα οποία συνθέτονται στο σώμα μας από τα ω3 των ψαριών, μπορούν άραγε να αυξήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα έτσι ώστε να επιφέρουν ένα αυξημένο IQ, καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και μείωση των περιστατικών απόσπασης προσοχής;

Η επιστήμη απάντησε ένα μεγάλο ΝΑΙ!

  • 1. Brain delivery of supplemental docosahexaenoic acid (DHA): A randomized placebo-controlled clinical trial. The Lancet. 17/7/2020.

https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(20)30258-9/fulltext

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις καλύτερες και τις καλές επιλογές σε ψάρι, καθώς και τις επιλογές που πρέπει να αποφεύγουμε, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του FDA των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αφρόψαρα λοιπόν! Αθερίνα, κολιός, σκουμπρί, γαύρος, σαρδέλες, γόπα. Και ψάρια του γλυκού νερού: σολομός και πέστροφα. Θαλασσινά για επιπλέον σίδηρο.

Βαρέα Μέταλλα στα ζώα της θάλασσας.

Είναι αξιοπερίεργο ότι οι κρεατοφάγοι μπορούν να καταναλώσουν κρέας από οπουδήποτε χωρίς δεύτερη σκέψη ενώ όταν έχουν να κάνουν με ψάρια, είναι πολύ δύσπιστοι παρά τις παραπάνω επίσημες συστάσεις. Θεωρώ ότι είναι θέμα κοινωνικής συνήθειας.

Υπάρχει λοιπόν για όλους εμάς η επίσημη λίστα με τα βαρέα μέταλλα στα ψάρια & θαλασσινά. Ο αγαπημένος μου πατέρας Ιερόθεος Σπανός, ξαναχτυπά με ένα άρθρο έγκυρο επιστημονικά & απίστευτα χρήσιμο με αναλυτική λίστα για να γνωρίζετε υπεύθυνα τι ισχύει στην πραγματικότητα. Μπορείτε να το δείτε εδώ!: https://ierotheosspanos.gr/

Τα ψάρια λοιπόν έχουν όλα όσα χρειαζόμαστε και ακόμη παραπάνω.

Πάμε να δούμε τις συνταγές !

Πέννες με σολομό και κρέμα καρύδας

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που είδατε παραπάνω, ο σολομός βρίσκεται στην λίστα με τα λιγότερα βαρέα μέταλλα. Πολύτιμο ψάρι με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Και πολύ νόστιμο!

Υλικα για 4 ατομα

  • 2 φιλέτα σολομού

  • Κρέμα καρύδας ή σόγιας 250 γρ

  • 1 μικρό κρεμμύδι

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 καρότο

  • 1 χούφτα άνηθο

  • 1 κ.γ. έλαιο λευκής τρούφας – προαιρετικά

Οδηγιες

  • Ψήνουμε τα φιλέτα σολομού στο γκριλ του φούρνου για 15 λεπτά περίπου.
  • Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, το έλαιο τρούφας και τον σολομό με κομμάτια. Έτοιμο!

Ρύζι Jasmine με κρέμα καρύδας, γαριδούλες και ρεβύθια.

Ωωωω μα τι ευλογία αυτά τα ρεβύθια! Φαντάσου τα μαζί με τον συνδιασμό αυτόν και τώρα τρέχα να δεις την συνταγή γιατί είναι μοναδικός συνδιασμός! Οι γαρίδες περιέχουν βιταμίνη D, πρωτεΐνη, ασβέστιο και μαγνήσιο. Βρίσκονται τελευταίες στην λίστα με τα βαρέα μέταλλα! Μαγειρεύονται σε 5 λεπτά και γιαυτό τις αγαπάμε ακόμη περισσότερο.

Υλικά για 3 άτομα
1 κούπα ρύζι jasmine – το λατρεύω
Μισή κούπα ρεβύθια βρασμένα
κατεψυγμένες γαριδούλες 300 γρ
5 κ.σούπας κρέμα καρύδας
1 και μισή κούπα ζωμό λαχανικών
κάρυ, τζίντζερ όσο θέλετε
αλάτι πιπέρι

Οδηγίες
Σε wok ή βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με τον ζωμό για 7 λεπτά και μετά προσθέτουμε τις γαριδούλες και τα βρασμένα ρεβύθια. Βάζουμε από την κονσέρβα κρέμας καρύδας όχι το νερό της, μόνο από την πηχτή κρέμα πάνω πάνω 5 κ.σούπας. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Έτοιμο! Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα & φρέσκο κρεμμυδάκι.🤤 Thank me later!

Μακαρονάδα με μύδια αρακά & κολοκυθάκια

Πεντανόστιμη, γρήγορη, έτοιμη σε 10 λεπτά ακριβώς, αλλά κυρίως πολύτιμη. Βρίσκονται στην λίστα με τα λιγότερα βαρέα μέταλλα. Διαβάστε γιατί τα μύδια είναι πολύτιμη τροφή για εμάς και τα παιδιά μας:

⚜️Πρωτεΐνη σχεδόν ίση σε βάρος με το κρέας (24 gr έναντι 26-27 γρ) αλλά πολύ ανώτερη σε ποιότητα.
⚜️ Βιταμίνη D 2000 IU στα 100 γρ
⚜️ ω3 λιπαρά : Πολύ καλή πηγή αλλά το σημαντικότερο: πιο ΒΙΩΣΙΜΗ πηγή ω3 από τα υπόλοιπα θαλασσινά.
⚜️ Πολλά ιχνοστοιχεία όπως πολύ ψευδάργυρος που είναι απαραίτητος για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
⚜️ Μαζί με τον αγαπημένο σολομό βρίσκονται στην λίστα με τα θαλασσινά χαμηλότερα σε επίπεδα βαρέων μετάλλων και άρα ασφαλή για εβδομαδιαία κατανάλωση από όλους.
⚜️ 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το μοσχάρι. 7 mg έναντι 2.5 mg/100 γρ του βοδινού.

Υλικά
1 πακέτο κατεψυγμένα μύδια
1 κολοκυθάκι
1 ντομάτα φρέσκια
Λίγο αρακά
1/2 κούπα ντοματοχυμό
Μαϊντανό
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Σκόρδο


Οδηγίες
Τσιγαρίζουμε το σκόρδο, την ντομάτα σε κυβάκια, το κολοκυθάκι, και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τον αρακά & τα μύδια και κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Εύχομαι να χαρείτε και τις 3 συνταγές με τα ζουζούνια σας όσο και εμείς!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*