Πρωτεϊνικό ψωμί με αλεύρι οσπρίων

Πλήρης φυτική πρωτεΐνη στο ψωμί μου; Count me in!

Γιατί λοιπόν να προσθέσουμε αλεύρι φακής ή ρεβυθιού στο σπιτικό μας ψωμί; Για τον ίδιο λόγο που τρώμε φακές με ρύζι, πίτα με χούμους, ψωμί με φυστικοβούτυρο, ή απλά όσπρια με ψωμί.

Το ψωμί αποτελεί σημαντική πηγή πρόσληψης πρωτεΐνης και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για την θρέψη του οργανισμού μας. Ειδικά για τα παιδιά αποτελεί τροφή υψηλής διατροφικής αξίας με σημαντικά & πολλαπλά οφέλη.

Ο συνδυασμός δημητριακών ή ξηρών καρπών με όσπρια αποτελεί πηγή πλήρους φυτικής πρωτεΐνης.

Ως bonus , είναι και πεντανόστιμο!

Πλούσια γεύση, γεμάτη νοστιμιά από την μητέρα φύση. Το εντυπωσιακό λοιπόν σε αυτήν την συνταγή μου είναι ότι έφτιαξα το αλεύρι φακής μόνη μου! Με την βοήθεια μόνο ενός coffee grinder. Φρέσκο, θρεπτικό, σπιτικό, αγνό αλεύρι στην στιγμή. Με ρεβύθι δεν το δοκίμασα ακόμη γιατί είχα έτοιμο να βάλω. Θεωρώ όμως ότι λόγο μεγέθους η φακή αλέθεται πιο εύκολα στο σπίτι.
Υπάρχουν πολλά coffee grinder στην αγορά και δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε.

Αλεύρι φακής σπιτικό

Φυσικά χρειαζόμαστε ως βάση ένα αλεύρι ολικής άλεσης καλής ποιότητας. Εγώ χρησιμοποίησα κίτρινο σκληρό αλεύρι ολικής άλεσης. Η αναλογία είναι φυσικά μικρότερη για το αλεύρι φακής & ρεβυθιού διότι σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δεν θα έχει τη σωστή μορφή και θα πικρίζει σε γεύση.

Μου αρέσει να βάζω μέλι στο ψωμί γιατί του δίνει μια πολύ ελαφριά γλύκα που ταιριάζει στο ψωμί ολικής άλεσης. Για πρώτη φορά χρησιμοποίησα μελάσα και ήταν μια πολύ καλή απόφαση! Θα το ξανακάνω σίγουρα.

Η θρεπτική του αξία

περιέχει:

  • όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
  • φυτικές ίνες
  • κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο
  • βιταμίνη Α
  • Φυλλικό οξύ
  • πολυακόρεστα & μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • έχει υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Αν μάλιστα το εμπλουτίσουμε με σποράκια, η θρέψη του ξεπερνά κάθε προσδοκία!

Πρωτεϊνικό ψωμί με αλεύρι φακής & ρεβυθιού

Η συνταγή μου βγήκε πεντανόστιμη, όμως φυσικά μπορείτε να παίξετε με τις συγκεντρώσεις όσο θέλετε.

Υλικα

  • 300 γρ αλεύρι κίτρινο ολικής άλεσης

  • 100 γρ αλεύρι φακής

  • 100 γρ αλεύρι ρεβυθιού

  • 1 φακελάκι μαγιά

  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων

  • 2 κ.σούπας ελαιόλαδο

  • 350 ml νερό χλιαρό

  • 1 κ.σούπας μελάσα

Οδηγιες

  • Σε βαθύ μπολ ενώνουμε το νερό με την μελάσα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν καλά.
  • Σε δεύτερο μπολ ενώνουμε τα άλευρα με το αλάτι. Ρίχνουμε το μισό μίγμα πάνω από το νερό, μετά πασπαλίζουμε το φακελάκι μαγιάς και ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα άλευρων. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με πετσέτα.
  • Το ψωμί δεν θα φουσκώσει πολύ λόγω των οσπρίων. Το πλάθουμε και το τοποθετούμε σε φίρμα κέικ μακρόστενη ή στρογγυλή μικρή ή όπου θέλουμε. Βρέχουμε την επιφάνεια ελαφρά και πασπαλίζουμε με σποράκια όπως ηλιόσπορο, σουσάμι, λιναρόσπορο & νιφάδες σιταριού ή βρώμης ή ότι έχουμε!
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 190 C.

Σας εύχομαι να το χαρείτε με ανθρώπους που αγαπάτε. Αποτελεί ιδανικό σνακ για μωράκια από 6 μηνών, πρωινό με πάνω ταχίνι, βούτυρα ξηρών καρπών και φρούτα, για όλη την ημέρα και για όλη την οικογένεια.

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*