Πίτες γλυκοπατάτας με βρόμη, τζατζίκι αβοκάντο & αποδομημένο γουακαμόλε.

Με τόσο μαστερσεφ αυτές τις μέρες καραντίνας έχω επηρεαστεί. Θέλω να αποδομήσω ότι κινείται. Ή μάλλον ότι τρώγεται! Η δομή είναι υπερτιμημένη κατάσταση, ας το παραδεχτούμε πια. Γιατί να φτιάξεις γουακαμόλε αν μπορείς να φας αβοκάντο με ντομάτα, κρεμμυδάκι και στυμμένο lime? Αποδόμηση τώρα!

Τρώνε λοιπόν όλοι πίτες ακατάπαυστα -άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε- και εγώ δεν μπορώ γιατί φουσκώνω και έχω τον αχώνευτο για 12ωρο και βάλε!

Ήθελα λοιπόν μια πίτα χωρίς γλουτένη φιλική προς την Non celiac Gluten Sensitivity μου (NCGS). Κοινώς δυσανεξία στην γλουτένη. Γλυκοπατάτα & βρόμη ήταν η απάντηση. Μα τόσο απλό; ΝΑΙ. Τόσο. Ούτε εγώ δεν πίστευα πόσο τέλειες βγήκαν. Ούτε περίεργα άλευρα, ταπιόκες, πηκτικά μέσα κτλ. Η αγνή μινιμαλιστική τους ταυτότητα αποδεικνύει περίτρανα πως υπερβάλλουμε πολλές φορές στην μαγειρική χωρίς λόγο.

Για να ξαπλώσετε πάνω τους ότι έχετε ευχαρίστηση!

Αν φυσικά δεν σας ενδιαφέρει να είναι οι πίτες χωρίς γλουτένη, απλά αντικαθιστάτε τα άλευρα με κοινό αλεύρι ή ολικής. Φυσικά έτσι θα γίνουν και πιο αφράτες.

Ιδανική επιλογή για βραδινό γεύμα, μεσημεριανό, brunch, όποτε και όπως τις θέλετε!

Το τζατζίκι με αβοκάντο είναι μια αποκάλυψη παραμένοντας απλό και πεντανόστιμο! Ιδανικό για τραπεζώματα, σνακ με την παρέα ως ντιπ για ότι θες, γρήγορο και χωρίς ζωικά.
Ελπίζω να σας αρέσουν όσο εμένα και να τα χαρείτε με αυτούς που αγαπάτε!

Υλικα <br>για 5 πΙτες

  • 250 γρ βρασμένη γλυκοπατάτα

  • 150 γρ αλεύρι βρόμης

  • 50 γρ καλαμποκάλευρο χωριάτικο

  • 2 κ.σούπας γιαούρτι φυτικό ή αν δεν υπάρχει, 3 κ.σούπας νερό.

  • 1/3 κ.γ. αλάτι

  • Προαιρετικά μια μικρή σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη.

  • Για το Τζατζίκι με αβοκάντο
    1/2 αβοκάντο ώριμο
    4 κ.σούπας γιαούρτι φυτικό (εγώ έβαλα καρύδας)
    λίγο άνηθο
    αλάτι, πιπέρι
    χυμό μισού lime

  • Λαχανικά: αβοκάντο, κρεμμύδάκι φρέσκο, ντοματίνια, lime.

ΟδηγιΕς

  • Βράζουμε μια γλυκοπατάτα μεγάλη σε κυβάκια με την φλούδα μέχρι να μαλακώσει ή την βάζουμε σε ατμομάγειρα. Μετά το βράσιμο αφαιρείται πολύ εύκολα η φλούδα της. Με το εργαλείο για πουρέ ή με πιρούνι πολτοποιούμε.
  • Βάζουμε το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύουμε.
  • Σε βαθύ μπολ ενώνουμε τα άλευρα με το αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας και το γιαούρτι και πλάθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.
  • Σε ξύλινη επιφάνεια αλευρώνουμε με αλεύρι βρόμης & κόβουμε την ζύμη μας σε 5 μέρη. Ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι μέχρι να σχηματίσουμε μια στρογγυλή πίτα. Δεν ξεχνάμε να αλευρώνουμε την επιφάνεια κάθε φορά. Επειδή η ζύμη δεν έχει γλουτένη, τρίβεται λίγο και για αυτό χρειάζεται φροντίδα & υπομονή για τον σχηματισμό τους.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κ.σούπας ελαιόλαδο και περιμένουμε να κάψει. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά προσθέτοντας ελαιόλαδο για κάθε πίτα. Έτοιμες!
  • Για το τζατζίκι αβοκάντο: Σε μούλτι ενώνουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή μας όρεξη!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*