Πολύσπορος Αγνός Μακεδονικός Χαλβάς

Εγώ προσωπικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να αγοράσω χαλβά μακεδονικό. Αν και τον λατρεύω. Δεν αντέχεται τόση ζάχαρη! Μου αρέσουν τα άγλυκα γλυκά, με γεμάτη γεύση από τα συστατικά τους, όχι από την ζάχαρη!

Και επειδή πολύ σοφά, αν θες να γίνει κάτι σωστά κάντο μόνος σου, το έκανα. Δίνω πολύ σημασία στις πρώτες ύλες γιαυτό το ταχίνι οφείλει να είναι φυσικό, αγνό χωρίς αηδίες. Οι ξηροί καρποί προτείνω να είναι αλατισμένοι και φυσικά ο λιναρόσπορος κοπανισμένος!

Ο μακεδονικός χαλβάς λοιπόν είναι ο χαλβάς με ταχίνι που μας έρχεται από την περιοχή της Μακεδονίας. Παραδοσιακά περιέχει ξηρούς καρπούς και καταναλώνεται ιδιαίτερα την Σαρακοστή διότι είναι νηστίσιμο γλύκισμα και ιδιαίτερα θρεπτικό.

Το αγαπημένο ταχίνι περιέχει υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη, ασβέστιο και σίδηρο. Προσφέρει μοναδική θρέψη και έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία. Ήθελα λοιπόν να φτιάξω έναν χαλβά πολύσπορο έτσι για να τελματίσω τον παράγοντα θρέψης! Κατάφερα όχι μόνο αυτό, αλλά και να δημιουργήσω μια γευστική βόμβα απίθανη! Μπράβο μου!! Μην ξεχάσετε τα αποξηραμένα κράνμπερι. Θα με θυμηθείτε.

Ένα μπολ θες μόνο και αγνή διάθεση! Και μία φόρμα κέικ. Όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκι:

Υλικα

  • 450 γρ ταχίνι ολικής

  • 250 γρ νιφάδες φαγόπυρο ή βρόμη

  • 100 γρ ξηροί καρποί : αμύγδαλα, Κάσιους, φυστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

  • 120 γρ ζάχαρη καρύδας

  • 50 γρ ηλιόσποροι

  • 50 γρ κολοκυθόσποροι

  • 3 κ.σ. Λιναρόσπορος κοπανιστός

  • 2 κ.σ. Παπαρουνόσπορος

  • 4 κ.σ. Σουσάμι

  • 1 χούφτα αποξ. Κράνμπερι

  • 2 κ.σ. Χαρουπόμελο

  • 50 γρ λάδι καρύδας

  • 1 κ.σ. κανέλα

  • 6 χουρμάδες βασιλικοί

ΟδηΓιες

  • Σε μούλτι χτυπάμε τους χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια, το λάδι καρύδας, τα σπόρια & την κανέλα.
  • Σε μπολ ενώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με το μίγμα χουρμάδων και με τα χέρια μας πλάθουμε το μίγμα. Καλύπτουμε με αντικολλητικό μεμβράνη μια φόρμα κέικ και πιέζουμε κάτω το μίγμα μας για να γίνει ομοιόμορφο και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Έτοιμο!
 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*