Τάρτα μήλου με «καραμέλα» και άρωμα λεμόνι.

Όταν κάτι σου αρέσει, σε εμπνέει. Αυτό συνέβη και με την μηλόπιτα που ήθελα να φτιάξω. Σκεφτόμουν την συνταγή στο μυαλό μου και ένα πρωί αποφάσισα να την φτιάξω βλέποντας και κάνοντας. Βασισμένη στην κλασική αμερικάνικη μηλόπιτα, έφτιαξα την βίγκαν εκδοχή. Με μία κολασμένη καραμέλα με γιαούρτι καρύδας και χυμό λεμονιού στα μήλα για να απογειώσω την γεύση τους. Ήταν μια πολύ καλή απόφαση!

Ήθελα να προτείνω κάτι διαφορετικό από ένα κέικ μήλου. Έφτιαξα μια ζύμη τάρτας χωρίς γλουτένη με ελαιόλαδο και χάρηκα τόσο πολύ! Δεν μου ταίριαζε το λάδι καρύδας με την μηλόπιτα, και όταν είδα ότι το ελαιόλαδο δούλεψε εξαιρετικά ανακουφίστηκα τόσο! (Foodblogging drama 😄)

Είναι λοιπόν η ζύμη γλυκειάς τάρτας που έχω και για την Τάρτα με κυδώνια σε παραλλαγή!

Ζύμη Τάρτας με ελαιόλαδο.

Υλικά

1,5 κούπα αλεύρι αμυγδάλου

1,5 κούπα αλεύρι φαγόπυρου ή βρόμης

100 ml ελαιόλαδο

1 κ.σούπας φυτικό βούτυρο- εγώ έβαλα αμυγδαλοβούτυρο (προαιρετικό)

3 κ.σούπας αλεύρι καρύδας

1 κ.σούπας μηλόξυδο

1 χούφτα καρύδια

1 κ.γ. κανέλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

1/3 κ.γ. αλάτι

Νερό όσο πάρει. Περίπου 1/3 κούπας.

Σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Λαδώνουμε το ταψί της τάρτας μας και με υπομονή απλώνουμε με τα δάχτυλα μας την ζύμη μέχρι να καλυφθούν τα τοιχώματα.

Πάμε να φτιάξουμε την γέμιση!

Υλικα

  • ΓΕΜΙΣΗ

  • 5-6 μήλα μεγάλα

  • Χυμό ενός λεμονιού

  • 2 κ.σούπας ζάχαρη καρύδας ή της αρεσκείας σας

  • 1 κ.σούπας χαρουπόμελο

  • 1 κ.σούπας κανέλα

  • ΚΑΡΑΜΕΛΑ

  • 1/2 κούπα γιαούρτι καρύδας

  • 4 κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

  • 1 κ.σούπας χαρουπόμελο

  • 2 κ.σούπας αλεύρι φαγόπυρου

ΟδηΓιες

  • Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε την τάρτα μας με κυκλικό σχέδιο
  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά της καραμέλας και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήζει ελαφρά το μίγμα. Ρίχνουμε το μισό μίγμα πάνω από τα μήλα.
  • Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Μόλις βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα καραμέλας πάνω από τα μήλα και στα κενά ενδιάμεσα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά μέχρι να την κόψουμε.

Απολαμβάνουμε!

TIPS!

Εγώ όπως είδατε διατήρησα την φλούδα των μήλων γιατί είναι από φίλο στο χωριό του Σωτήρη χωρίς καμία προσθήκη χημικών. Φυσικά, αν δεν είστε βέβαιοι για την ποιότητα τους, αφαιρείτε την φλούδα.
Όπως έχω τονίσει και πριν, οι ζύμες χωρίς γλουτένη χρειάζονται υπομονή με άπλωμα με τα δάχτυλα μέσα στο ταψί. Η έλλειψη γλουτένης κάνει την ζύμη να θρυμματίζεται. Αλλά η γεύση της θα σας ανταμείψει!

Ταιριάζει τέλεια με παγωτό !

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*