Τάρτα λαχανικών χωρίς γλουτένη με κρέμα αμυγδάλου

Έχεις λαχανικά στο ψυγείο μια βδομάδα και τα λυπάται η ψυχή σου να τα πετάξεις; Έχεις το σύνδρομο το κλασικό: ας μην αγοράσω λαχανικά, αφού θα τα πετάξω; Είσαι όμως χορτοφάγος ή χορτοφάγος wannabe και δεν μπορείς χωρίς αυτά; Μήπως είσαι και λίγο δημιουργική; Μήπως είσαι εδώ τώρα και με διαβάζεις; Εμ, σέχω! Εδώ είσαι. Δεν πας πουθενά. Άκου τι θα κάνεις.

Ένα γεύμα που θα σε ικανοποιήσει ταμάλα και θα σε θρέψει άλλο τόσο!

Το καταπληκτικό εδώ είναι η ζύμη όμως! Χωρίς γλουτένη γιατί έτσι μας αρέσει. Αν όμως θες, απλά αλλάζεις τα αλεύρια και παίζεις μπάλα όπως θες. Μπορείς να βάλεις ολικής, λευκό, Ζέας, ότι έχεις τελοσπάντων!

Ζύμη τάρτας χωρίς γλουτένη

Το μυστικό λοιπόν για αυτήν την διαφορετική ζύμη τάρτας είναι πως πρέπει να την κάνεις λεπτή. Όσο πιο λεπτή, τόσο πιο κρατσανιστή μετά στις γωνίες και ναι, θα είναι το καλύτερο σημείο! Δεύτερο μυστικό, το γιαούρτι. Εγώ έβαλα καρύδας, εσυ βάλε ότι θες. (Μα πόσο δημοκρατική αυτή η συνταγή τάρτας πια;;)

Ζύμη τάρτας χωρίς γλουτένη

Ingredients

  • 3/4 κούπας αλεύρι φαγόπυρο

  • 3/4 κούπας αλεύρι φακής

  • 3 κ.σούπας γιαούρτι καρύδας

  • 3 κ.σούπας λιναρόσπορος κοπανιστός

  • 4 κ.σούπας νερό

  • 4 κ.σούπας ελαιόλαδο

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Directions

  • Σε βαθύ μπολ ενώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ημιμαλακή ζύμη.
  • Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και απλώνουμε την ζύμη να ανοίξει λίγο.
  • Λαδώνουμε το ταψί και με τα δάχτυλα μας απλώνουμε την ζύμη στα τοιχώματα σε ένα λεπτό στρώμα ίσα ίσα να καλύπτει τα τοιχώματα.

Το επόμενο βήμα είναι τα ψητά λαχανικά. Ότι θες βαζεις και εδώ! Εγώ προτείνω μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές, κολοκυθάκι, καρότο. Τα ψήνεις στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίζουν, πρώτα όμως τα μασαζάρεις με μια:

Σως ψητών λαχανικών

Σε μιξεράκι βάζουμε :

1 κ.σούπας μουστάρδα

3 κ.σούπας μπαλσάμικο

1 κ.σούπας σπόροι μουστάρδας (προαιρετικά)

5 κ.σούπας ελαιόλαδο

Ελάχιστο νεράκι, περίπου 1/4 κούπας

Αλάτι, πιπέρι

Εγώ λοιπόν έψησα στον φούρνο πιπεριές χρωματιστές, πατάτες και μελιτζάνες. Από πάνω έβαλα φέτες κολοκυθιού και καρότου ωμές κομμένες σε νομίσματα και έριξα την σώς που απέμεινε.

Τέλος πάμε στο πιο ενδιαφέρον μέρος της συνταγής!

Κρέμα αμυγδάλου

Αυτή η κολασμένη αλμυρή κρέμα θα ενώσει τα λαχανικά μας και θα δώσει μια γεύση απίθανη! Την έφτιαξα όπως φτιάχνω και την κρέμα κάσιους, απλά αντικατέστησα με αμύγδαλα.

Αλμυρή κρέμα αμυγδάλου

Recipe by Angeliki
Servings

8

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

5

minutes
Calorieskcal

15 λεπτά για να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα.
Ο χρόνος μουλιάσματος δεν περιλαμβάνεται.

Ingredients

  • 1/2 κούπα αμύγδαλα ωμά μουλιασμένα αποβραδίς

  • 1 κ.σούπας διατροφική μαγιά

  • 1/2 κούπα νερό

  • 2 κ.σούπας αλεύρι φαγόπυρου

  • Χυμό μισού λεμονιού

  • 1 κ.σούπας μηλόξυδο

  • Αλάτι, πιπέρι

Directions

  • Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για 1 λεπτό. Έτσι ξεφλουδίζονται πανευκολα! Όταν ξεφλουδίσουν με όλα τα αμύγδαλα τα βάζουμε στο μπλεντερ.
  • Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλεντεράκι και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  • Ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά μας, κυρίως ανάμεσα στα κενά μεταξύ των λαχανικών.

Notes

  • Πριν την εφαρμογή στην πίτα δοκιμάζουμε το αλάτι και το λεμόνι.

Η τάρτα τώρα είναι έτοιμη για ψήσιμο!

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρέμα. Σερβίρουμε με φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού.

Ελπίζω να σας ξετρελάνει όσο και εμένα!

Δεν είναι καθόλου βαριά, γιατί δεν έβαλα καθόλου σκόρδο ή κρεμμύδι. Όσο για την θρέψη:

Περιέχει πρωτεΐνη από το αλεύρι φακής και την κρέμα αμυγδάλου. Υγιεινά λιπαρά από το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τον λιναρόσπορο. Φυτικές ινες από το φαγόπυρο, τα λαχανικά και τον λιναρόσπορο. Φούλ γεύση με φουλ θρέψη! Ο απόλυτος συνδιασμός!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*