Μαρμελάδα Ακτινίδιο με lime & Chia

Η καλύτερη μαρμελάδα που έχω φτιάξει!

Είναι genius όχι μόνο επειδή έχει μόνο ζάχαρη καρύδας και χαρουπόμελο, είναι genius για δεκάδες λόγους! Η προληπτική διατροφή σε μία από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις της. Αυτό το διατροφικό ταίριασμα αποτελεί φάρμακο για το έντερο μας, γεμάτο φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, κάλιο, απαράμιλλη γεύση και θρέψη!

Η ζάχαρη καρύδας και το χαρουπόμελο έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα η μαρμελάδα αυτή προλαμβάνει τον διαβήτη όχι μόνο λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη από τους σπόρους Chia αλλά κυρίως λόγω των αγνών γλυκαντικών μέσων. Ιδανική επίσης για παππούδες, μωρά και νέους με δυσκοιλιότητα. Θα μπορούσα να αναλύω μέχρι αύριο την διατροφική της αξία, αλλά θα κουράσω. Απλά φτιάξτε την!

Το lime ανέκαθεν ταιριάζει με το ακτινίδιο, είναι γνωστό, έχω και μια Υπεροχότατη τάρτα ακτινίδιο με λάιμ στην κατηγορία desserts! Εδώ όμως τερμάτισα το ζευγάρωμα. Δεν χωράνε μετριότητες πια. Να τα λέμε αυτά!

Υλικά

Για ένα μεγάλο βάζο

800 γρ ακτινίδια

2 κ.σούπας σπόροι Chia

1 κ.σούπας κοπανιστό λιναρόσπορο

5 κ.σούπας ζάχαρη καρύδας

1 κ.σούπας χαρουπόμελο

ξύσμα ενός λάιμ

χυμός από ένα λάιμ

1/3 κ.γλυκού τζίντζερ

Οδηγίες

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τα ακτινίδια σε κομματάκια και προσθέτουμε την ζάχαρη καρύδας, τον χυμό, το ξύσμα λάιμ και το τζίντζερ. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά.

Με το εργαλείο του πουρέ (αυτό το στρογγυλό με τις τρύπες) πατάμε το μίγμα για να πολτοποιηθεί διατηρώντας κάποια κομματάκια. ( ή με ότι έχετε τελοσπάντων)

Προαθέτουμε τους σπόρους Chia, τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε το βάζο μας, το κλείνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Έτοιμη!

Η πρόταση σερβιρίσματος μου είναι με αμυγδαλοβούτυρο kidsthearthchios, σε φρυγανιά που το απογειώνει γευστικά και σε κρατάει ικανοποιημένο για ώρες!

 

 

 

 

 

2 Σχόλια

  1. Κατερίνα Γαλανού

    Καλησπέρα… Σε παρακολουθώ λίγους μήνες τώρα στο Instagram και μπήκα να δω επιτέλους τις καταπληκτικές σου μαρμελάδες που κάποιος επιτέλους πρέπει να τις ανακαλύψει και να σου κάνει πρόταση για συνεργασία!!!!!
    Έχω μία ερώτηση σχετικά με το ακτινίδιο (που προσπαθώ να το δίνω κάθε μέρα στην κόρη μου) και την βιταμίνη C. Ισχύει ότι όταν η βιταμίνη C έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα σιγά σιγά εξασθενεί (οξειδώνεται); Είναι μήπως αυτό είναι ένας αστικός μύθος; Γιατί μέχρι τώρα προσπαθούσα να της το δίνει να το τρώει αμέσως μόλις το κόψω. Και αν ισχύει αυτό τι γίνεται στην περίπτωση της μαρμελάδας; συνεχίζει να έχει βιταμίνη C ακόμα και μετά την θερμική επεξεργασία του ακτινιδίου και αφού μείνει στο ψυγείο;;; Συγνώμη για το κατεβατό αλλά έχω τις απορίες μου η δόλια μάνα..
    Σε ευχαριστώ πολύ

     
    • Γεια σου! Φυσικά η ποσότητα βιταμίνης C μειώνεται σε κάθε τροφή που μαγειρεύεται. Βέβαια δεν εξαφανίζεται. Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τη περιεκτικότητα στο μαγειρεμένο αποτέλεσμα. Ίσως ένας τεχνολόγος τροφίμων γνωρίζει το θέμα καλύτερα. 🙂

       

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*