Christmas in a Soup!

I knew I love chestnuts but this soup exceeded my expectations by far! Cashew cream adds to the nutty taste of chestnuts with such glory, it’s a match made in heaven!

Best way to start a Christmas meal!

Make it for your family and friends, and they will be forever grateful !

Ingredients

300 grams boiled chestnuts

3 medium red onions

350 grams potatoes

1/2 leek stalk

1 medium carrot

2 litres vegetable stock

4 tbsp olive oil

1/2 cup cashews

1 1/2 tbsp coconut butter

3 tbsp whole flour

half handful fresh thyme

2 gloves garlic

1/2 tsp cinnamon

salt & pepper

Directions

Put cashews in water overnight or at least 5 hours. Chop onions and sauté them with the coconut butter until golden brown. Lower the heat, add 1 tbsp olive oil, the .. and garlic mashed. Stir for 1 minute and add the flour. Stir constantly until well combined.

Add the boiled chestnuts, vegetable stock, potatoes, carrot, seasonings and rest of olive oil. Leave to boil for 15 minutes until the potatoes are ready. Add the soaked cashews and remove from heat.

Wait 10 minutes till the soup cools off a bit. With a hand mixer blend the soup until creamy consistency.

For the mushrooms:

Sauté mushrooms in a pan with no oil, to dehydrate them. Season with salt & pepper. Remove from fire and pour fresh lemon juice.

Serve the soup with some mushroom pieces & fresh thyme.


Τα Χριστούγεννα σε μια σούπα!

Ήξερα ότι μου αρέσουν τα κάστανα, όμως αυτή η σούπα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Η κρέμα κάσιους προσθέτει στην nutty γεύση του κάστανου με μοναδικό τρόπο. Μια πολύ πολύ πολύ , Μα πολύ, καλή ιδέα!

Φτιάξτε την για τους φίλους και την οικογένεια σας κσι θα σας ευγνωμονούν.

Υλικά

300 γρ βρασμένα κάστανα

350 γρ πατάτες

3 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια

1 μέτριο καρότο

1/2 κούπα κάσιους

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 1/2 κουτάλια βούτυρο καρύδας ή φυτικό

3 κουταλιές αλεύρι ολικής

2 σκελίδες σκόρδο

μισό πράσο

μισή χούφτα φρέσκο θυμάρι

1/2 κγ κανέλα

2 λίτρα νερό

1 κύβος λαχανικών

αλάτι & πιπέρι

μανιτάρια για το γαρνίρισμα

Οδηγίες

Αφήνούμερα τα κάσιους να μουλιάσουν σε νερό ολοβραδίς ή για 5 ώρες τουλάχιστον.

Σωτάρουμε στο βούτυρο καρύδας τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν. Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά, βάζουμε 1 κουτάλια ελαιόλαδο και προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο λιωμένο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό μέχρι να αναμιχθεί καλά.

Ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα, τον ζωμό λαχανικών, τις πατάτες, το καρότο, τα μπαχαρικά και το υπόλοιπο λάδι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να γίνουν οι πατάτες.

Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα κάσιους στραγγισμένα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σούπα και με ραβδομπλέντερ αναμιγνύουμε μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σούπα. Έτοιμη!

Για τα μανιτάρια: Σωτάρουμε τα μανιτάρια σε τηγάνι χωρίς λάδι να αφυγρανθούν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και στυμμένο λεμόνι.

Γαρνίρουμε την σούπα με κομμάτια μανιταριού και φρεσκοκομμένο θυμάρι.

 

Share: