Θυμάστε το ψωμί που έτρωγαν τα χόμπιτ στις περιπέτειες τους, δυο μπουκιές ήταν αρκετές λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνη φαντάζομαι γιατί τί σε κρατάει χορτάτο καλύτερα από την πρωτεΐνη; Ε λοιπόν, νομίζω ότι το έφτιαξα!!

Δοκιμάζοντας να απογλουτενίσω το πατζαροψωμί μου, ένα κατακόκκινο ψωμάκι από κριθάρι, βρώμη και φαγόπυρο, (η συνταγή υπάρχει εδώ πιο κάτω) βγήκε κάτι μοναδικά τέλειο! Απλά αντικαθιστώντας το κριθάρι με λιναρόσπορο και αυξάνωντας το ρεβυθάλευρο, voila!

Hobbit’s Bread!

Τρως μισή φέτα και χορταίνεις. ΔΕΝ φουσκώνεις!! Γιατί δεν έχει γλουτένη!! Χορταίνεις, no joke!
Το γιατί όχι γλουτένη είναι σαφές. Έχω δυσανεξία. Αμέ. Εγώ και πολύς κόσμος. Και αν θες ψωμί χωρίς γλουτένη πρέπει να το πληρώσεις ακριβά. Περίπου 5 ευρώ το μισόκιλο! Όμως η παρασκευή ψωμιού στο σπίτι εκτός από πιό οικονομική είναι και ευλογία. ✨✨✨

Διατροφικά πολύτιμο αυτό το ψωμάκι προσφέρει:

✨Πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας από το ρεβυθάλευρο, μαζί με φαινόλες, τα φυσικά αντιοξειδωτικά της φύσης. Γεμάτο Κάλιο, Μαγνήσιο, φυτικές ίνες, Βιταμίνες  συμπλέγματος Β και Σίδηρο!

✨Γεμάτο ω3 λιπαρά και λιγνάνες από την υψηλότερη φυτική πηγή τους: τον λιναρόσπορο! Τα ω3 λιπαρά ως “καλά” λιπαρά όπως ονομάζονται, βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης, δράση που τα καθιστά πολύτιμα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς, μάλιστα δίνονται ως συμπλήρωμα σε αυτούς τους ασθενείς.  Η λιγνάνη είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στην φύση και περιέχεται σε εκατοντάδες περισσότερη ποσότητα στον λιναρόσπορο από ότι σε άλλα φυτά.

✨Τι να πω για το φαγόπυρο, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πόσο θρεπτικό είναι αυτός ο σπόρος ενός θάμνου πολύτιμου διατροφικά διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και δεν περιέχει γλουτένη! Ούτε παραγγελία να το κάναμε! Φάτε όσο πιο πολύ μπορείτε!

✨ Η βρώμη, ένα επίσης δημητριακό χωρίς γλουτένη με μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου και πρωτεΐνης, προσφέρει σε καθημερινή κατανάλωση επι μακρόν, απώλεια βάρους με κυρίως λιποδιάλυση στην κοιλιακή χώρα!

✨ Το πατζάρι είναι ένα υπέροχο λαχανικό, που όπως και όλες οι ρίζες προσφέρουν προστασία από πολλά νοσήματα. Προστατεύουν από αθηρωμάτωση, μειώνοντας την χοληστερίνη στο αίμα, περιέχουν τα φλαβονοειδή ανθοκυανίνες πι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση, έχουν πολλές φυτικές ίνες, και σίδηρο, και βιταμίνη C, ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στην φύση! Ε, τι άλλο να θέλει κάποιος από το λαχανικό του, και κυρίως από το ψωμί του;


Φτιάξτε το!!

Υλικά

Στερεά

100 γρ αλεύρι λιναρόσπορου

150 γρ αλεύρι φαγόπυρο

100 γρ ρεβυθάλευρο

100 νιφάδες βρώμης

50 γρ καλαμποκάλευρο το χωριάτικο

1 κ.γ. αλάτι

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

Υγρά

300 γρ χλιαρό νερό

1 κ.σούπας μέλι

2 κ.σούπας ελαιόλαδο

πουρές από 2 βολβούς παντζαριού

Προαιρετικά

Ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι

Οδηγίες

Ενώνουμε τα στερεά σε ένα μπολ. Σε έτερο μπολ ενώνουμε το νερό με το λάδι και το μέλι και ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε την μαγιά και αφήνουμε 5-10 λεπτά να φουσκώσει. Μολις φουσκώσει η μαγιά προσθέτουμε τον πουρέ παντζαριού και ανακατεύουμε.

Σε λακκούβα στην μέση των αλευριών βάζουμε τα υγρά. Πλάθουμε το ψωμί μας και αν θέλουμε προσθέτουμε σπόρια της αρεσκείας μας. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Δεν θα φουσκώσει πολύ γιατί δεν έχει γλουτένη!

Τοποθετούμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ και χαράσουμε την επιφάνεια ελαφρά με μαχαίρι διαγώνια.

Βρέχουμε τις άκρες των δακτύλων και χαϊδεύουμε το ψωμί να πάει παντού το νεράκι. Ρίχνουμε τα αγαπημένα σπόρια και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν στην ζύμη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 190 C και μετά στους 170 C για 40-45 λεπτά ή ώσπου ένα μαχαίρι στην μέση του βγαίνει στεγνό.

Gluten free,

high protein,

beet,

Bread!

Remember the bread Hobbits ate during their adventures? It must have contained a lot of protein because what else keeps you full for long? Well I think I made it!!!

Hobbit’s Bread!

Gluten free high protein bread with beets! This amazing bread, apart from being delicious, it nourishes our body deeply as it contains the masters of plantbased goodness. ω3 fatty acids & lignans from flaxseed flour, flavonoids & good quality protein from chickpea flour, fiber from buckwheat and oats, and it goes on! To sum up, it protects our heart and helps maintain low body weight.

Do it!

Ingredients

Dry

100 gr chick pea flour

150 gr buckwheat flour

100 from flaxseed flour

100 gr oat flakes

50 gr yellow corn flour

1 sachet dry yeast(7gr)

1 tsp salt

Liquids

300 ml warm water

1 tbsp honey

2 tbsp olive oil

puree of 2 beets.

optional

pumpkin & sunflower seeds

Directions

Put all dry ingredients except yeast in a bowl and mix. Put wet ingredients in a bowl and mix until well combined. Dissolve yeast in bowl with liquids and let stand for 10 minutes.

Then unite beet purée with water mixture and mix. Make a hole in the middle of the flour mixture and pour the liquids. Make the dough & mix in your favourite seeds if desired. Then let it rest covered in a deep bowl with a towel for 20 minutes.

Shape the dough and put in into a long greased pound cake baking. Then make diagonal cuts on top of it and slightly sprinkle some water. Now you can press your favourite seeds on top. Sunflower seeds and pumpkin seeds are my favourites!

Bake into a preheated oven for 10 minutes at 190 C and then at 160 C for 30 minutes or until a knife in the middle comes out clean. Let cool a bit before cutting the bread.

Enjoy!

 

Share: