🎄Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια 🎄

Αυτά τα μυρωδάτα κουλουράκια θυμίζουν Χριστούγεννα από μακριά! Μια δαγκωματιά και σας έχουν κερδίσει! Θα μυρίσει όλο το σπίτι κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο, και κανεις δεν θα θέλει να ανοίξει το παράθυρο! Τέλεια με τον καφέ & το τσάι! Απαραίτητο το αναμμένο τζάκι και συντροφιά από αγαπημένες φάτσες που θα σας τα φάνε όλα!

Προέρχονται από την Ολλανδία, όπου προσφέρονται στην γιορτή του Αγίου Νικόλα και τα Χριστούγεννα βέβαια! Αυτήν την συνταγή την βρήκα πριν λίγα χρόνια σε ένα περιοδικό μαγειρικής και την φτιάχνω έκτοτε επιμελώς. Φέτος έβγαλα το αυγό, το φρέσκο βούτυρο και την επεξεργασμένη ζάχαρη και  το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό! Officially now veganised αυτή η συνταγή σας προσφέρεται με αγάπη και ευχές για Καλά Χριστούγεννα! 

Υλικά

500 γρ αλεύρι Ζέας ή αλεύρι σίτου ολικής

1/4 φλυτζάνι ελαιολαδο

150 γρ βούτυρο βίγκαν ( σε μεγάλα βιολογικά καταστήματα)

2 κ.σούπας ταχίνι ολικής άλεσης

250 γρ ζάχαρη καρύδας

1 κ.σούπας σπόροι chia

1 κ.γ. λιναρόσπορος

5 κ.σούπας νερό

2 κ. γ. κανέλα

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

1/4 κ.γ. κάρδαμο

Οδηγίες

Σε μπολάκι ανακατεύουμε την chia, τον λιναρόσπορο και το νερό και αφήνουμε να πήξει. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε με το εξάρτημα κάπα. Ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε ενδέχεται να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Η ζύμη πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστικής και να πλάθεται εύκολα.

Εναλλακτικά πλάθουμε στο χέρι. Προσθέτουμε το μίγμα των σπόρων και ανακατεύουμε ξανά. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που επιθυμούμε.

Τοποθετούμε σε ρηχό ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 12-14 λεπτά αναλόγως την δύναμη του φούρνου. Έτοιμα! 🎄Καλά Χριστούγεννα! 🎄

 

Share: