Αναρωτιέμαι πολύ συχνά, πως τρώμε εμείς οι άνθρωποι. Δηλαδή, με βάση τι κριτήρια και τι επηρροές. Γεωγραφικά, πολιτιστικά, οικονομικά, κλιματικά, διατροφικά ή διαφημιστικά;

Κυρίως τρώμε ότι θέλουν ή μπορούν να αγοράσουν οι γονείς μας. Οι οποίοι έχουν με την σειρά τους καταβολές από τους γονείς τους. Έτσι, θα έλεγα με αυξημένη πεποίθηση ότι τρώμε οικογενειακά. Η οικογένεια μας και τα μέλη της διαμορφώνουν την διατροφή μας και έτσι κατά προσέγγιση θα τρώμε και μεις στο μέλλον όταν απογαλακτιστούμε.

Γιαυτόν τον λόγο, εγώ γουλί δεν έφαγα ποτέ μέχρι σήμερα. Η μητέρα μου είχε πάντα σαλάτα στο τραπέζι αλλά ήταν πάντα κλασική μεσογειακή σαλάτα. Μαρουλοσαλάτα ή αγγουροντομάτα. Δινόταν βάση στο κυρίως πιάτο. Μα η γλυκούλα η μητέρα μου δεν φταίει! Έκανε ότι μπορούσε με τα ερεθίσματα που είχε. Εγώ που με γέννησε αυτή η αξιοσεβούμενη κλασική μάνα, πως βγήκα τόσο απροσάρμοστο;;;

Δεν μπορώ να φάω σαλάτα χωρίς να έχει κάτι ξεχωριστό. Βαριέμαι βρε παιδί μου. Θέλω ερεθίσματα νέα, ξένα, διαφορετικά! Ίσως κρύβει ψυχοπαθολογία αυτό το πραμα αλλά που χρόνος για ψυχανάλυση; Το αποδέχτηκα και ζω με αυτό το άγχος. 😁Γιατί περί άγχους πρόκειται! Αποτέλεσμα της τελευταίας κρίσης άγχους μου ήταν αυτή η σαλάτα με το αξιολάτρευτο γουλί, και την ιδιαίτερη σελινόριζα!

Remoulade. Μην αρχίσει κανείς τα σχόλια τύπου- ” Την φτιάχνετε και στο χωριό σας αυτή;” – γιατί θα συγχηστώ. Οι άνθρωποι εξελίσσονται. Διαμορφώνονται. Αλλάζουν. Και επειδή δηλαδή δεν την φτιάχνανε, εγώ τι φταίω; Άμα πια! Καταπίεση. Μια γαλλική σως που συνοδεύει κυρίως σαλάτες με βάση την μαγιονέζα. Η δική μου remoulade δεν έχει αυγά, έχει όμως πιπερόριζα! Απίστευτη. Δεν έχω λόγια. Μπράβο μου. 😁

Τελικά, αυτή δεν είναι σαλάτα με την έννοια την κοινή. Είναι πλήρες γεύμα, με πρωτείνες από τα φασόλια κ τους σπόρους κάνναβης, “καλά” λιπαρά από το σουσάμι και το ελαιόλαδο, αντιοξειδωτικά από την πιπερόριζα, το γουλί, την σελινόριζα, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες!

Μια όαση με άψογη ισορροπία γεύσης και θρέψης!

Υλικά

1 μεσαίο γουλί
1 σελινόριζα μεγέθους λεμονιού
2 κλωνάρια σέλινο
1 φλυτζάνι λάχανο μωβ
1 κρεμμύδι μέτριο
1 καρότο
Βρασμένα φασόλια 1/2 φλυτζάνι
Σπόροι κάνναβης
Μαύρο σουσάμι
Ginger remoulade:
4 κουταλιές γιαούρτι σόγιας
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γ μουστάρδα με σπόρους
Πιπερόριζα κομμάτι μεγέθους καρυδιού
1 κουταλιά λευκό ξύδι
2 κ.γ. ζάχαρη καρύδας                                                    Αλάτι
Πιπέρι

Οδηγίες

Ψιλοκόβουμε σε λεπτές φέτες το λάχανο, το κρεμμύδι & το γουλί. Τρίβουμε την σελινόριζα και το καρότο. Ψιλοκόβουμε το σέλινο και ενώνουμε όλα τα λαχανικά.

Σε μπολ ή σε μπλεντεράκι βάζουμε όλα τα υλικά της σως remoulade και χτυπάμε ώσπου να ενωθούν καλά. Περιχύνουμε πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πασπαλισμένη με σπόρους κάνναβης, μαύρο σουσάμι και τα βρασμένα φασόλια. 👌🏼


Ingredients

1 kohlrabi
1 celeriac size of a lemon
1 cup shredded purple cabbage
2 stalks celery
1 carrot
1 red onion
1/2 cup boiled beans
Hemp seeds
Black sesame
Ginger remoulade:
4 tbsp soy yogurt
4 tbsp olive oil
fresh ginger size of a walnut
1 tbsp white vinegar
2 tsp coconut sugar
Salt & pepper

Directions

Thinly slice the kohlrabi m, cabbage and onion. Shred the carrot & celeriac. Chop celery and combine all veggies together. To make the sauce remoulade, place all ingredients in a deep bowl and blend with a hand mixer. Pour over the veggies and stir well. Serve with hemp seeds and black sesame. 👌🏼

Share: