Τρουφάκια υγιεινά για να γλυτώσουμε τις τύψεις!

Είναι εκπληκτικό το πως όλοι φοβόμαστε την ζάχαρη. Ενώ τρώμε κάτι με ζάχαρη αισθανόμαστε άσχημα. Γιατί άραγε; Εμείς το αποφασίσαμε ή μήπως είναι μια αντίδραση σχεδόν αντανακλαστική στην ψευδή πεποίθηση ότι τα γλυκά παχαίνουν όλα, οι υδατάνθρακες είναι εχθρός και εμείς ορκισμένοι να νοιώθουμε τύψεις κάθε φορά που τους καταναλώνουμε;

Υπάρχει φυσικά αλήθεια σε αυτήν την πεποίθηση. Το σώμα μας είναι προγραμματισμένο σαν ένας υπολογιστής, να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες ως εξής:

1. Αποθηκεύει συγκεκριμένο ποσό που χρειάζεται στο ήπαρ για ώρα ανάγκης.

2. Διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες σε γλυκόζη ή τους μετατρέπει σε γλυκόζη και τους εισάγει στο κύκλο του Krebs, μια μηχανή παραγωγής άμεσης ενέργειας από σχεδόν όλα τα κύτταρα του άνθρωπου.

3. Όταν όμως εμείς καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα υδατανθράκων, πέραν από αυτήν που μετατρέπει σε ενέργεια και αποθηκεύει, το σώμα μας έχει βρει τρόπο να μετατρέπει την περίσσεια υδατανθράκων σε ενέργεια μακράς διάρκειας. Τα λιπαρά οξέα. Δηλαδή η ζάχαρη που δεν χρειαζόμαστε λόγω περίσσειας, μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται.

4. Τελικά, καλά κάνουμε και νοιώθουμε ενοχές όταν τρώμε περίσσεια υδατανθράκων που δεν χρειαζόμαστε, αλλά! Χρειαζόμαστε υδατάνθρακες. Αυτό είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιεί μόνο υδατάνθρακες για να δουλέψει. Ας μην τους στερούμαστε λοιπόν. Απλά να προσέχουμε όταν θέλουμε να απολαύσουμε γλυκό που δεν χρειαζόμαστε, να περιέχει όσο γίνεται λιγότερη ζάχαρη!

5. Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, είναι γλυκόζη & φρουκτόζη σε μια ένωση δισακχαρίτη, την σάκχαρόζη ή σουκρόζη. Το άμεσο καύσιμο του οργανισμού μας. Η ζάχαρη καρύδας περιέχει φυσικά ζαχάρη, αλλά! Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Το μισό σε σχέση με την σουκρόζη,GI index= 35, ενώ η σουκρόζη 68. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα ανεβάσει τις τιμές σακχάρου στο αίμα μας τόσο γρήγορα όσο η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, συγκεκριμένα θα την ανεβάσει σταδιακά, κατά 50% λιγότερο από ότι η κοινή ζάχαρη.

6. Γιατί μας νοιάζει αυτή η διαφορά χρόνου; Είναι πολύτιμη! Οι αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα εκκρίνουν ινσουλίνη μια παγκρεατική ορμόνη που θέλει να απομακρύνει την ζάχαρη από το αίμα μας και να την εισάγει στα κύτταρα για να χρησιμοποιείθει. Αλλιώς, είναι άχρηστη! Και επίσης, η μακροχρόνια παραμονή της ζάχαρης στο αίμα μας, επιφέρει πολλαπλές βλάβες περιφερικά που οδηγούν σε εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη, και όλων των παθήσεων και συνεπειών που προκαλεί.

7. Όμως! Η ζάχαρη καρύδας έχει φρουκτόζη! Όχι τόσο φιλικός μόνοσακχαρίτης. Δεν τον συμπαθούμε γιατί δεν χρησιμοποιείται από κανένα κύτταρό μας εκτος από το ήπαρ όπου θέλει να αποθηκεύει λίπος!

Συμπέρασμα!

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Ας μην είμαστε πια τόσο ζαχαροφοβικοί. Σχεδόν κάθε κύτταρο μας έχει ανάγκη γλυκόζης για να λειτουργήσει. Ο σκοπός είναι να τους την προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όχι να τους την στερούμε! Η χρησιμοποίηση του γλυκαιμικού δείκτη ως κριτήριο επιλογής γλυκαντικών τροφών είναι φυσικά πολύ χρήσιμη αλλά πρέπει να δίνουμε ίσο βάρος και στην ποιότητα των επιλογών μας.

Στην συγκεκριμένη συνταγή η επιλογή της ζάχαρης καρύδας είναι σαφώς πιο υγιεινή από την κοινή ζάχαρη, δεν διαφέρει καθόλου σχεδόν από την χρήση μελιού το οποίο επίσης έχει φρουκτόζη, και στην τελική πρόκειται για γλυκό! Ας το χαρούμε χωρίς τύψεις, με μέτρο πάντα, και να σκεφτούμε ότι οι επιλογές μας εφόσον είναι συνειδητές και στηρίζονται σε πιο υγιεινά κριτήρια, μας κάνουν κυρίως καλό και λιγότερο κακό.

Ισορροπία!!! Σε αυτήν την συνταγή κλίνει στο υγιεινό ξεκάθαρα! Αυτό έχει σημασία!

Σε αυτήν την γλυκειά μπουκίτσα έχουμε:

  • Μονοακόρεστα λιπαρά από το αβοκάντο & τα cashews
  • ω3 λιπαρά από τον λιναρόσπορο
  • αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, & ασβέστιο, από το χαρουπάλευρο
  • ζάχαρη χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη από την ζάχαρη καρύδας

Πάμε να τα φτιάξουμε λοιπόν!!

Υλικά

1/2 αβοκάντο
1/2 φλυτζάνι cashews
1/2 φλυτζ ποπ κινόας
1/2 φλυτζ γάλα σόγιας σοκολατούχο
1/4 φλυτζάνι χαρουπάλευρο
1/4 φλυτζάνι τρούφα σοκολάτα υγείας ή σταγόνες κουβερτούρα
1/3 φλυτζάνι ζάχαρη καρύδας
1/4 φλυτζάνι κοπανιστό λιναρόσπορο καφέ

Επικάλυψη:

λιναρόσπορος

1 κουταλιά χαρουπάλευρο

Οδηγίες

Βάζουμε όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά. Αν δεν έχουμε επεξεργαστή τροφίμων μπορούμε απλά να βάλουμε σε μπλεντερ το αβοκάντο με τα cashews και το γάλα, και μετά να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσουν. Σε ρηχό πιάτο βάζουμε κοπανιστό λιναρόσπορο και 1 κουταλιά χαρουπάλευρο. Ανακατεύουμε. Πέρνουμε από το μίγμα κουταλίτσες  και τις αφήνουμε πάνω στο μίγμα λιναρόσπορου. Με την παλάμη μας γλιστράμε τα τρουφάκια πάνω στην επικάλυψη ώσπου να διαμορφωθεί μια μπαλίτσα. Έτοιμα! Αντί για λιναρόσπορο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τριμμένη καρύδα, τρούφα σοκολάτας, σουσάμι, ή ότι άλλο θέλουμε!

 

 

 

Share: