Έρχονται Χριστούγεννα και επιστρατεύω πάντα νέες γεύσεις στα πλαίσια της άρνησης να επαναλάβω οτιδήποτε περσινό ή προηγούμενο γιατί  απλά θέλω πάντα κάτι καινούριο! Ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα που είναι μαγικά και προσφέρονται για φαντασία, τόλμη και εφευρετικότητα.

Όσον αφορά την θρέψη.

Κολοκύθα, ροβίτσα, λάδι τρούφας, κουρκουμάς.

Πρωταγωνιστής σε αυτήν την υγιεινότατη σαλάτα λαχανικών είναι η ροβίτσα. Απίθανο όσπριο που έχω εξυμνήσει και σε προηγούμενο ποστ, ένα όσπριο φάρμακο για τα μισά νοσήματα της Παθολογίας! Με τεράστια ποσότητα πρωτείνης εως 24 γρ ανα 100 γρ, τεράστια ποσότητα καλίου και φυτικών ινών πάνω απτο 60% της ημερήσιας ανάγκης! Συμπρωταγωνιστής η κολοκύθα. Απίθανη επίσης, ένα φυσικό συμπλήρωμα βιταμίνης Α αφού περιέχει σε 100 γρ το 170 % της ημερήσιας ανάγκης μας! Απίθανη indeed. 🌷 Η τρούφα, πολύτιμη ρίζα με μοναδικό άρωμα έχει υπέρογκες ποσότητες φυτικών ινών και σίδηρο. Ο κουρκουμάς,  επίσης πολύτιμος, φάρμακο για τόσα κ άλλα τόσα, το φυσικό αντιφλεγμονώδες της φύσης.

Λοιπόν; Αν αυτό που τρως εκτός από πεντανόστιμο σε διατηρεί και υγιή είσαι όχι απλά κομπλέ, είσαι καλυμμένος. Απόλα.

Θα συμπεριλάβω το ορεκτικό αυτό στο χριστουγεννιάτικο γεύμα κι ας το φάω μόνο εγώ. Γιατί, δεν είμαι αρκετή;

Σαλάτα Ροβίτσα

Υλικά

1/2 πακέτο ροβίτσα

1 καροτο

1 μικρό αγγουράκι

μια χούφτα μαϊντανό

μια χούφτα άνηθο

Οδηγίες

Βάζουμε μισό πακέτο ροβίτσα σε νερό να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Ζεσταίνουμε νερό με μισό κουταλάκι αλάτι σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε την ροβίτσα. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε σε μικρα κυβάκια το καρότο, το αγγούρι και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Ενώνουμε όλα μαζί σε ένα μπολ.

Για την σάλτσα:

1/4 φλυτζάνι μπαλσάμικο

2 κουταλιές ξύδι από λευκό κρασί

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων

1/4 κ.γ. κουρκουμά σκόνη

1.κ.γ λάδι τρούφας

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με σύρμα σε ένα μπολ και περιχύνουμε πάνω από την ροβίτσα. Έτοιμη!

Ψητές φέτες κολοκύθας

Υλικά

μισή μέτρια κολοκύθα

κανέλα

μοσχοκάρυδο

ελαιόλαδο

αλάτι Ιμαλαίων

Οδηγίες

Κόβουμε την μισή κολοκύθα πάλι στην μέση. Κόβουμε σε φέτες 5-7 χιλιοστών και τα δυο κομμάτια και τοποθετούμε πάνω σε λαδωμένο ταψί.

Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, το λάδι κ το αλάτι. Με πινέλο αλοίφουμε την επιφάνειας τους για να την καλύψουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά σε αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου. Έτοιμες! Σερβίρουμε με την σάλτσα μπαλσάμικου με λευκή τρούφα. Απολαμβάνουμε!

 

Share: