Το Au gratin απογειώνει σαν τεχνική αυτό το θαυμαστό λαχανικό και μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, σαν μια κάμπια που γίνεται πεταλούδα! Χωρίς καμία υπερβολή! Ουσιαστικά σημαίνει φαγητό στο φούρνο με επικάλυψη στρώσης τυριών και φρυγανιάς.  Όταν τα υλικά όμως είναι τόσο υγιεινά, Ε μετά, το πραμα ξεπερνάει τις νόρμες και φτάνουμε σε καινούργια όρια, αυτά που ορίζουμε εμείς. Βίγκαν βούτυρο, φαγόπυρο, γάλα βρώμης. Μια μπεσαμέλ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την συμβατική και μας κουνιέται γεμάτη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Ξέρει ότι θα τρελαθείτε όλοι όταν την δοκιμάσετε. Μπορεί να μην είναι για όλους, γιατί θα ξενίσει πολλούς που δεν έχουν συνηθίσει τέτοιου είδους διατροφή αλλά αυτοί χάνουν! Απλά.

Η συνταγή είναι veganised συνταγή της μητέρας! Μισή Καλυμνιά, μισή Ηπειρώτισσα, γεννήθηκε στο Περιστέρι και μετανάστευσε Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένεια της όπου και πήγε σχολείο, πανεπιστήμιο και γύρισε να ζήσει στην Ελλάδα που αγαπούσε. Μαγείρισσα φοβερή απτις λίγες με γεύσεις παραδοσιακές από την μαμά και την γιαγιά της, αλλά και fusion αμερικανιές που πάντα ξεχώριζαν! Έφερε πολλά τέτοια πιάτα πίσω μαζί της τα οποία απολαμβάναμε στο σπίτι και ίσως να πρέπει να βάλω κι άλλα εδώ γιατί είναι όλα μοναδικά!

Υλικά

1 κουνουπίδι μεγαλούτσικο

1/4 φλυτζάνι αλεύρι φαγόπυρο

2-3 κουταλιές βίγκαν βούτυρο( εγώ βάζω της βιτάμ με το καρύδι) (προσοχή! Δεν έχει σπόνσορα η συνταγή!)

γάλα βρώμης περίπου 2 φλυτζάνια

αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο

βίγκαν τυρί για τρίψιμο ( υπάρχει σε όλα τα βίγκαν παντοπωλεία)

Οδηγίες

Βράζουμε το κουνουπίδι για 10 λεπτά. Πρέπει να κρατάει, γιατί θα μπει κ φούρνο μετά. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να πήξει το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα βρώμης λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ενωθεί με το μίγμα αλευριού. Αφήνουμε να ψηθεί στην κατσαρόλα ώσπου να πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά και περιμένουμε να ώσπου να πήξει.

Βάζουμε το κουνουπίδι σε ταψί να το χωράει ακριβώς και βάζουμε από πάνω το βίγκαν τυρί. Περιχύνουμε την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά έως να πάρει χρώμα από πάνω.

Ότι και να γράψω είναι λίγο! Μοναδικό πιάτο που θα ξεχωρίσει και στο δικό σας τραπέζι! Ευχαριστώ μαμά για αυτήν την υπέροχη συνταγή σου! 💜

 

Share: