Είχα στο ψυγείο μανιτάρια.

Έτσι ξεκίνησαν όλα. Ένα μεσημέρι που πείναγα και δεν είχα πολλά πράγματα(όπως πάντα) γιατί η οργάνωση κ εγώ είμαστε από δυο χωριά χωριάτες. Anyway, σκέφτηκα τα απίθανα σουβλάκια μανιταριών που παραγγέλνω από σουβλακερί εδώ γύρω και είπα να δοκιμάσω.

Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ήξερα πως δεν ξέρω να φτιάχνω μανιτάρια στον φούρνο. Τα βρίσκω έξω και τα τρώω ευτυχισμένη, αλλά εγώ ποτέ δεν τα πέτυχα ζουμερά και γευστικότατα ως ήθελα. Και τότε μου έκοψε, ότι τα μαρινάρουν βρε συ οι άνθρωποι! Ποσο μυαλό θέλει;;; Θέλει, τελικά, ιδίως στα απλά θέλει. Όπως ξέρουμε τα μανιτάρια απορροφούν νερό σαν σφουγγάρια. Άρα απορροφούν και την μαρινάρα. Μετά όταν αφυδατώνονται στον φούρνο, συγκεντρώνεται η γεύση και μπαμ! Έκρηξη γεύσεων. Brilliant stuff 🤓

Συνδύασα λοιπόν ότι υλικά είχα, γιατί ως ψώνιο αρνούμαι να γκουγκλάρω συνταγή αλλουνού, και έφτιαξα μια μαγευτική μαρινάρα που ταιριάζει άψογα με τα μανιταράκια μου αλλά και με κάθε ψητό λαχανικό. Για ελέγξτε να δείτε αν σας κάνει:

Υλικά:

1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο

1/4 φλυτζάνι μπαλσάμικο

2 κ. σούπας μηλόξυδο

1 κ. σούπας μουστάρδα

1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

1/2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων

1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκειά

1/4 κ.γ. κύμινο

Οδηγίες:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και με ραβδομπλεντερ, ή ότι μπλεντερακι υπάρχει τα χτυπάμε έως να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε τα μανιτάρια, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα.

Ετοιμάζουμε τα σουβλάκια με ότι λαχανικά θέλουμε. Έχω μια πρόταση εδώ αν χρειαστείτε έμπνευση.

Βάζουμε στα καλαμάκια εναλλάξ, λαχανικά και μανιτάρια και τοποθετούμε πάνω σε αλουμινόχαρτο  στο ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 20 λεπτά. Τέλος γυρνάμε στο γκριλ του φούρνου για αλλά 5 λεπτά και είναι έτοιμα! Περιχύνουμε με την μαρινάρα που περίσσεψε.

Αυτή η γεμάτη γεύση…καταπληκτικά! Η μουστάρδα τα απογειώνει! Το λεμόνι απαραίτητο! Ψητή πανδαισία λαχανικών και ένα πρωτεϊνικό γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας.

Με πάνω από 100 φαρμακολογικές ιδιότητες, τα μανιτάρια έχουν αντιμικροβιακή, αντιιική, αντί φλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση κάτι που τα καθιστά απαράμιλλη τροφή για τον άνθρωπο. Έχουν εκτός από πρωτείνη, πολλές βιταμίνες και απαραίτητα ιχνοστοιχεία για την διατροφή μας. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σκευασμάτων πολυβιταμινών. Όμως είναι απλό. Απλά φάτε πολλά, πολλές φορές. Απλά πράγματα. ΟΚ;;;


I had mushrooms in the fridge.

Thats how it all started. So I thought about those delicious mushroom skewers or as we call it: souvlaki I order in from this place, which are just fabulous. But the only problem was, I don’t know how to make them. I just can’t seem to make them moist and packed with flavour when cooked whole in the oven. And then it hit me. They marinade them! Gesus, that shouldn’t be so tricky to figure outright? It’s common sense!

So I mixed a couple ingredients I had and made this delicious marinade that goes perfectly with any kind of baked vegetable. Brilliant stuff. 🤓 Check it out and see if it works for you too!

Ingredients:

1/3 cup olive oil

1/4 cup balsamic vinegar

2 tbsp apple cider vinegar

1 tbsp mustard

1 garlic glove crushed

1/2 tsp Himalayan salt

1/4 tsp sweet paprika

1/4 tsp ground cumin

Directions:

Clean mushrooms with a paper towel to remove dirt. Don’t wash them! Mushrooms suck water like sponges. This is why they work perfectly with marinades! And when they get hydrated in the oven, their taste concentrates and gives a yummy result!

Mix all ingredients in a bowl with a hand mixer until   well combined. Pour over the mushrooms and make sure they are fully covered with the marinade. Cover with foil and let rest for one hour in the fridge. Then prepare your vegetables! You can see my selection if you need some inspiration up in the pictures! Now put the souvlaki together by alternating veggies with mushrooms. Put on a foil sheet and bake at 180 C in a preheated oven for 20 minutes. Then turn to broil for 5 minutes. Ready! Pour over the remaining marinade and serve with chips, rice, pita bread, guacamole!

Enjoy 😊

Share: