Τάρτα με κυδώνια

Τα κυδώνια είναι ένα φρούτο ιδιαίτερο, και του αξίζει η προσοχή μας. Έχουν γεύση σαν ξινόμηλα, και τους ταιριάζει πολύ η τάρτα αυτή γιατί πρωταγωνιστούν, όπως πρέπει!

Θεωρώ ότι το σιρόπι σφενδάμου ταιριάζει πολύ στην συνταγή αυτή, όμως πολύ καλό αποτέλεσμα θα έχει και το μέλι ή η αγαύη. Τα άλευρα χωρίς γλουτένη δίνουν ένα αποτέλεσμα απολαυστικό! Μπισκοτένια γεμάτη γεύση που θέλεις να τρως συνέχεια. Άψητη, λόγω έλλειψης γλουτένης θρυμματίζεται αλλά δεν μας απασχολεί γιατί όταν ψηθεί θα γίνει υπέροχη!

Υλικα

  • Ζύμη τάρτας:
    1 κούπα αλεύρι βρόμης ή φαγόπυρου

  • 1/2 κούπα αλεύρι αμυγδάλου

  • 1/3 κούπα αλεύρι καρύδας

  • 1/3 κ.γ. αλάτι

  • 5 κ.σούπας λάδι καρύδας ή φυτικό βούτυρο

  • 5 κ.σούπας νερό ή όσο χρειαστεί

  • 3 κ.σούπας ζάχαρη καφέ

  • Γέμιση
    3-4 κυδώνια κομμένα στα 4
    2 στικς κανέλα
    2 κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου
    χυμό 1 λάιμ
    καραμέλα:
    1/2 κούπα πεκάνς
    6 κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου

Οδηγιες

  • Βράζουμε τα κυδώνια με την κανέλα, το χυμό λάιμ και τις 2 κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου για μισή ώρα.
  • Σε βαθύ μπολ ενώνουμε τα υλικά της τάρτας. Η ζύμη δεν θα είναι ελαστική, θα είναι λιγότερο συμπαγής.
  • Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 6 κ.σούπας σιρόπι σφενδάμου με τα πεκάνς για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει λίγο.
  • Απλώνουμε τα πεκανς στον πάτο ενός ταψιού στρογγυλού κανονικού μεγέθους.
  • Προσθέτουμε τα κυδώνια με το κοίλο προς τα πάνω, κυκλικά όπως στην φωτογραφία. Περιχύνουμε τα κυδώνια με λίγο ακόμη σιρόπι σφενδάμου.
  • Σε αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε την ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό και προσεκτικά τοποθετούμε πάνω από τα κυδώνια. Αν θρυμματίζεται, δεν απογοητευόμαστε, γιατί όταν ψηθεί και γυρίσει δεν θα φαίνεται τίποτα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C σε αέρα για 30-40 λεπτά ή ώσπου να ροδίσει. Όταν ψηθεί, ελευθερώνουμε προσεκτικά τις άκρες και τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στην επιφάνεια ανάποδα. Αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε περιχύνοντας κάθε κομμάτι με λίγο ακόμη σιρόπι σφενδάμου.
  • Για οπτικές οδηγίες, δείτε το αναλυτικό highlight στο instagram : Quince Tart Tatin

Quince Tart Tatin!

I’m telling you these quinces gave me a hard time but I managed to domesticate them with honors! Overall I had lots of fun making this with my kiddos who helped prolong the process with grace and laughter.
I saw these two recipes by @alittleinsanity_erika and @gintare_marcel, and then went ahead and veganised them. Of course I changed the flours and added some puremomentum to it! 😉 It came out amazingly good! Hope you get to try it!

⚜️For the pie crust :

1/2 cup almond flour,
1 cup buckwheat or oat flour
1/3 cup coconut flour
pinch of pink salt
3 tbsp brown sugar
5 tbsp coconut oil (100ml)
1 tsp apple cider vinegar -optional
5 tbsp cold water or more if necessary

⚜️For the filling:

6 tbsp maple syrup( or agave),

juice of 1 lime

3 quinces

1 cinnamon stick
1 vanilla pod

1/2 cup pecans

Directions: 

🍁Quinces:

Cut the quinces in 4 pieces & peel them.

Put quinces in a pot of water with the cinnamon stick, vanilla pod, lime juice, 2 tbsp maple syrup & bring to simmer. Boil for 30 minutes.

Quince pie in the making


🍁Make the pastry:

Mix dry ingredients and add the oil, vinegar & water. It crumbles a lot so don’t get disappointed, that’s how it’s supposed to be!


🍁Then make the maple caramel:

Put 6 tbsp maple syrup in a pan and the pecans. Stir constantly in medium heat until in turns into caramel. Place the caramel in 20″ pan and place the quinces on top round side down in a cyclical manner. Roll the pastry on a baking sheet just 1 cm wider than the pan and carefully flip it over the quinces. It will crumble at the edges so be patient! Push down the edges inwards. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 min. Let cool. When it is ready, with a knife, free the edges, and then place a plate over the pie and flip it over. Serve with extra maple syrup on top. Enjoy!

 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*